Quinquennals Alcanar

Foto: 

Cedida

Els imperdibles de les Quinquennals d’Alcanar

Del 2 al 14 d’octubre, el municipi del Montsià desplega un variat programa d’actes en honor a la Mare de Déu del Remei
Judit Monclús
,
30/09/2019
Fires i festes
Declarades Festa Tradicional d’Interès Nacional, les Quinquennals d’Alcanar arriben enguany amb un programa carregat d’actes per festejar-les com cal en honor a la Mare de Déu del Remei, patrona del municipi. Del 2 al 14 d’octubre, petits i grans tenen activitats a mida per passar-ho d’allò més bé i gaudir d’aquests dies tan especials per a tots els canareus. A Surtdecasa hem intentat fer una tria dels actes imprescindibles, si bé l’ampli ventall d’activitats que aquests dies s’hi celebren ens ho ha posat una mica difícil.

1. Concerts per a tots els gustos
La música omplirà els dies de festa d’Alcanar amb un programa ben divers per acontentar amants de tots els estils. El dissabte 5 d’octubre els seguidors del programa de televisió ‘Operación Triunfo’ estaran d’enhorabona: gaudiran de l’actuació d’Alfred Garcia, qui ha publicat el disc ‘1016’ -el número de càsting amb què es va presentar al programa el 2017- i que porta fins a Alcanar un dels concerts de la gira de presentació del seu primer treball. El 12 d’octubre al matí, els més petits podran ballar amb Reggae per Xics, el concert espectacle a càrrec del grup The Penguins. Amb tres discos publicats i amb el premi ARC 2015 al millor espectacle per a públic familiar, han recuperat cançons tradicionals adreçades als més petits i les han versionat al compàs de ritmes jamaicans. Al vespre, la plaça de l’Ajuntament s’omplirà també de música amb la celebració del 31è Festival de Bandes de Música, que comptarà amb la participació de la Unió Musical Santa Cecília d’Enguera (València) i la Banda Municipal d’Alcanar. A la nit, serà el torn de gaudir de la música d’Els Pets. Els de Constantí faran el seu primer concert al Montsià de la gira de presentació de ‘Som’, el seu darrer disc, en el qual hi combinaran les cançons d’aquest darrer treball amb grans èxits de la seva llarga trajectòria. Tot seguit i ja de matinada, La Banda del Coche Rojo portarà les millors versions del moment fins a l’escenari de la Carpa.

  • imatge de control 1per1

2. Nits de ball i matinades de festa
Pasdobles, valsos, cúmbies, rumba, salsa... Unes festes majors sense una bona orquestra per ballar ritmes de tota la vida no són festes majors. A Alcanar ho saben i per això porten les millors. El primer dia, la de l’1 d’octubre, l’orquestra Atalaia oferirà el ball de gala que obriran les pubilles i els hereus. El dia 4 arribarà el torn de Nueva Alaska, mentre que el divendres 11 d’octubre serà la mítica orquestra Junior’s qui farà els honors. La darrera nit, la del 13 d’octubre, l’orquestra Pasarela serà l’encarregada de cloure les nits de ball de les Quinquennals. Però pels que no en tenen prou amb el ball amb orquestra, les nits s’allargaran amb festes posteriors com la Festa Remember i la Kaos Party -dia 4 d’octubre-, la revetlla amb Seven Crashers -dia 5-, la Festa Jove ‘Q Lio Crazy Party’ -dia 11-,  la Festa ‘Del Revés’ -dia 12- o la Festa Jove amb l’actuació en directe de Joan Queralt, Xavi Reverté, Joan Blanchadell i Dj Nira -dia 13-.
 

3. A escena!
Les Quinquennals també ofereixen diferents propostes teatrals. Comencen el diumenge 6 d’octubre amb una visita teatralitzada al poblat de la Moleta del Remei. ‘Històries al voltant de la llar’ forma part de les activitats del 19è Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers i permetrà descobrir com vivien aquests primers pobladors del municipi. El mateix dia, el poliesportiu de les Cases servirà d’escenari per a La princesa en texans, la proposta teatral per a tota la família que arribarà de la mà de la Companyia Sgratta. I el 10 d’octubre la coneguda Lloll Bertran serà la protagonista a escena. Amb El secret de la Lloll Bertran arrencarà més d’una rialla entre el públic amb aquest conte teatralitzat sobre la història entre un comte francès i una cupletista catalana en el qual no hi faltaran moltes sorpreses i bogeries.

4. Temps per a l’esport
No només cal ballar per moure el cos i passar-s’ho bé. Per això, les Quinquennals d’Alcanar també reserven una part de la seva programació per a les competicions esportives. El dia 5 d’octubre al matí, tindrà lloc el Campionat Gran Bàdminton Tour I al pavelló poliesportiu del municipi. A la tarda, li agafarà el relleu el futbol sala amb el partit que es disputarà entre el CIPTE Alcanar i el Reus Deportiu. Diumenge 6 d’octubre, després de la trobada d’antics jugadors per commemorar el 30è aniversari de l’Alcanar Bàdminton Club, a l’estadi municipal de la Fanecada s’hi celebrarà el primer partit de lliga del Femení Alcanar CF, que defensarà el seu cinquè títol de lliga consecutiu aconseguit l’any passat. Dissabte serà el torn del bàsquet amb diferents partits que disputarà l’Eninter CB Alcanar a través d’algunes de les diferents categories que el conformen: mini masculí, pre-mini masculí i sènior masculí. Mentrestant, a la plaça Lluís Companys s’hi podrà gaudir d’una exhibició d’aerobox i de tonificació. El darrer dia de la festa, dilluns 14, tindrà lloc la pujada popular en bicicleta a l’Ermita del Remei. En arribar-hi, es farà la tradicional ofrena d’un clavell a la verge.
 

Algun dels carrers engalanats | Foto: Aula de Fotografia d'Alcanar

5. Actes solemnes
Les Quinquennals d’Alcanar se celebren en honor a la Verge del Remei, patrona de la localitat. Ja fa mesos que els canareus, canareves, casencs i casenques s'han tornat a aplegar en reunions veïnals per preparar les decoracions florals fetes a mà, les catifes de serradures acolorides, els altars, etc., amb l’objectiu d’aconseguir, un any més, que l’ornamentació espectacular dels carrers sorprengui a tots els visitants. A més, hi tenen especial preeminència actes solemnes com el rosari de l’aurora i la missa perquè els canareus puguin retre homenatge a la verge. Cada dia, se celebrarà una processó que traslladarà la seva imatge per tot el municipi i que tindrà diferents recorreguts segons el sector en què es trobi -Plaça Major, Catalunya, Les Cases, Doctor Fleming, Sant Miquel, Camí Ample, Felip Pedrell, General Prim i Sant Josep-. Abans de donar per acabades les festes, el dia 13 d’octubre a les 9h del matí hi haurà la sortida popular en romeria fins a l’Ermita del Remei amb la participació de cavalls i carretes. En arribar-hi, s’hi celebrarà la tradicional missa de campanya en honor a la verge i, seguidament, es traslladarà per tal d’entronitzar-la al seu cambril, es cantaran els goigs i es farà l’ofrena floral per part de pubilles i hereus.

6. Piromusical de comiat
El dia 14 a la nit serà l’hora d’acomiadar les Quinquennals d’Alcanar 2019 i marcar al calendari els dies que falten per a les properes, al 2024. La Pirotècnia Tomàs s’encarregarà d’oferir un gran espectacle de música, foc, llum i color a la Ronda de Circumval·lació a partir de les 22:30h. La millor manera de dir ‘fins la propera!’ a unes festes inoblidables.
 

Més informació: 

A

També et pot interessar