Terraltines

Foto: 

Cedida
Carme Ordeix fotografiant una dona

Carme Ordeix: "A través d’aquest projecte fotogràfic s’han creat més connexions i més vincles entre les dones de la Terra Alta"

Ja es pot veure la mostra fotogràfica itinerant ‘Terraltines, el rostre femení de la Terra Alta’
Judit Monclús
,
28/02/2020
Arts
Diuen que la unió fa la força i a la Terra Alta ho han posat en pràctica les dones de la comarca. Des de fa gairebé un any, les associacions de dones treballen en el projecte ‘Terraltines, el rostre femení de la Terra Alta’, que veurà la llum en forma d’exposició fotogràfica el proper 8 de març a Prat de Comte. La iniciativa va néixer amb l’objectiu de captar rostres de dones dels dotze pobles de la comarca pel simple plaer de congelar mirades, somriures i expressions capaces d’emocionar però, a la vegada, també per reivindicar la dona terraltina. A Surtdecasa parlem amb Carme Ordeix (Gandesa, 1981), la fotògrafa que s’ha encarregat de captar rere el seu objectiu la cara femenina de la comarca.
"El projecte sorgeix de les ganes de dur a terme una iniciativa que unís els dotze pobles de la comarca, perquè mai abans s’havia fet una cosa així, que els impliqués a tots"

493 dones de la Terra Alta fotografiades en un projecte conjunt dels dotze pobles de la comarca per donar visibilitat a la part femenina de la població. Això és ‘Terraltines, el rostre femení de la Terra Alta’, una iniciativa fotogràfica de gran envergadura que s’inaugurarà el 8 de març al Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports de Prat de Comte i que, durant un any i donat el seu caràcter itinerant, s’exposarà a tots els municipis terraltins.

“El projecte sorgeix de les ganes de dur a terme una iniciativa que unís els dotze pobles de la comarca, perquè mai abans s’havia fet una cosa així, que els impliqués a tots. La idea original va sorgir de l’associació de dones de Prat de Comte, que va pensar de fer un projecte conjunt que es basés en fotografies de rostres de dones”, explica Carme Ordeix, qui s’ha encarregat de realitzar les fotografies que ara es veuran exposades.


Vuit retrats per cada poble
El cos central de l’exposició està format per dotze columnes –corresponents a cada municipi de la comarca– i en cadascuna d’elles s’hi poden contemplar vuit retrats escollits per Ordeix en funció d’allò que la inspirés o la commogués del resultat de les seves sessions. La resta de fotografies s’han plasmat en dues impactants lones de tres metres cadascuna, que també es podran contemplar a través d’una projecció audiovisual que acompanyarà la mostra.


Carme Ordeix

“Convèncer les participants va ser fàcil tot i que a algunes els feia vergonya. Jo els deia que la naturalitat era el que prevalia i que havien de sortir com se sentissin més còmodes”, assenyala Ordeix. La representació femenina de la Terra Alta l’ha conformen dones de totes les edats, de les més joves a les més grans. “Amb aquest projecte es volia transmetre la imatge de la dona terraltina: la que viu a la comarca, la que no hi viu però s’hi sent vinculada o la que hi ha fet cap amb els anys. No es buscava cap altra consideració”, apunta Ordeix. Com relata, la idea principal era que aquesta exposició fos un projecte de dones sense cap altre rerefons més que oferir una visió diferent de la figura femenina des d’un punt de vista més artístic i creatiu a partir de la fotografia i del retrat.

El projecte es va començar a gestar al maig del 2019 i ha finalitzat fa poc. “Ha estat una experiència molt bonica perquè malgrat conèixer la comarca no hi havíem aprofundit mai tant. M’he sentit molt a gust fent aquestes fotografies, les associacions de dones i totes les participants m’ho han posat sempre molt fàcil. A més, a través d’aquest projecte fotogràfic s’han creat més connexions i més vincles entre les dones de la Terra Alta”, afirma Ordeix.

Les fotografies exposades s’acompanyen de dotze textos –un per cada poble de la comarca– en els quals les dones que els habiten evoquen, d’una manera lliure i emotiva, el fet de ser dona a la Terra Alta.

Més informació: 

A

També et pot interessar