Pirineus

Foto: 

Oscar Rodbag
Paisatge dels Pirineus

Què fer als Pirineus a l’aire lliure segons el mes de l’any

Et proposem un calendari d'activitats en funció del mes de l'any
Surtdecasa Pirineus
,
05/01/2023
Activa't
Que no t'enganyin, el nou any no et confinarà les ganes de sortir a conèixer món. Això sí, has de triar bé quina activitat fas en funció del mes de l'any. Si vols aprofundir en els Pirineus, comença visitant la neu, inicia un herbari propi, tafaneja sobre la muntanya, celebra les falles, viu la cultura pirinenca i acaba l'any observant l'univers o anant de Fira de Nadal. Et fem algunes propostes perquè gaudeixis de l'entorn i cultura dels Pirineus durant tot l'any. Tot i que enguany pot ser any atípic degut a la pandèmia, així que haurem d'estar atents als canvis d'última hora d'alguns esdeveniments.

1. Gener
Un paisatge blanc per gaudir amb raquetes

Quan comença un nou any, els amants de la neu es freguen les mans. El gener és el mes del calendari en què les pistes d’esquí inicien el seu temps de ple de rendiment, però aquests llocs no són els únics on es pot gaudir la neu. Una alternativa a les grans pistes d’esquí és fer excursions amb raquetes, una opció que et permetrà viure la neu i fer esport a la vegada. Per començar, pots animar-te a fer l’itinerari pel Bosc de Virós, al Pallars Sobirà, o el Prat de Cadí des d’Estana, a la Cerdanya. El 17 de gener, a més, és dia d'assistència obligada a la Calderada de la Seu d'Urgell, on després de la tradicional missa, benedicció dels animals i passejada pel municipi, es fa la repartició de l'escudella i "la pujada al pal".

2. Febrer
Endinsa’t en la història de les pedres

Les pedres hi són tot l’any, i la cultura també, i el mes de febrer pot ser una bona oportunitat per descobrir racons culturals dels Pirineus que desconeixies. La combinació de les dues es pot unir en la visita al Geoparc Orígens, que té el centre de visitants Tremp però que comprèn les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Noguera. Hi podràs descobrir el concepte de “geodiversitat”, fins a quin punt una pedra pot ser una gran mestra d’història de l’univers, i fins i tot podràs conèixer la història dels dinosaures dels Pirineus, que van ser els darrers d’Europa. Al voltant d’aquesta matèria, al poble d'Isona els podeu trobar al Museu de la Conca Dellà i a Coll de Nargó podeu visitar la Dinosfera.

  • imatge de control 1per1

3. Març
Comença el teu herbari

A mesura que comença el desglaç, les flors van traient el cap i fent-se un lloc entre la vegetació dels territoris de muntanya. Aquesta és l’època ideal per sortir a fer un tomb i començar el teu propi herbari amb les espècies autòctones dels Pirineus mentre aprofites per descobrir nous racons. En aquesta enciclopèdia online tens una llista de les flors que et pots trobar pel camí.

4. Abril
Tafaneja sobre la vida a la muntanya

La primavera, la sang altera. Si l’arribada del bon temps et capgira les hormones, pots acudir a l’Esperanceta, la pubilla d’Esterri, perquè t’expliqui les tafaneries del poble. A l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, aquest personatge et farà cinc cèntims de les històries més picants de la vida a la muntanya, dels oficis que han donat vida al Pirineu i dels pilars econòmics de la zona. Al Museu de les Trementinaires de Tuixent també podràs informar-te al voltant d’aquestes dones que recorrien boscos cercant herbes remeieres.

5. Maig
Ves de festival senderista

En lloc d’omplir paviments de ciment de les cites de música més massives, al mes de maig també comencen els festivals de senderisme, unes cites que apleguen fidels de la natura per a fer rutes d’entre tres i cinc dies. Amb una llarga tradició a Europa, aquest tipus d’esdeveniments han aterrat a Catalunya a través de noms com el Festival de Senderisme de la Vall de Siarb, el Cerdanya Happy Walking i el Festival de Senderisme Àreu-Pica d’Estats.

 

La celebració de les falles se celebra el mes de juny o juliol | Foto: Cedida
6. Juny
Dona la benvinguda a l’estiu amb les falles

La benvinguda a l’estiu als Pirineus no pot donar-se d’una altra manera que amb la tradició de les falles. Una de les més conegudes és la baixada de falles de Pont de Suert, que se celebra la nit de Sant Joan i en què hi participen al voltant de dues-centes persones. Tot i ser de les més conegudes, però, no és l’única que se celebra: també en fan a Isil, Taüll, Durro o Barruera, entre altres, que tenen lloc en diferents dies dels mesos de juny o juliol.
> Més informació

7. Juliol
Reconnecta amb els llacs d’alta muntanya

El senderisme és una de les millors opcions per gaudir de l’entorn de forma saludable. Als Pirineus hi ha una cantera d’indrets on poder fer-hi excursions per a tots els nivells. Al Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici hi trobareu més de 200 estanys, així com una varietat d’animals en llibertat que, si teniu sort, us trobareu pel camí. Altres llacs que podeu visitar-tot i que no us hi podreu banyar perquè està prohibit-, són els estanys Negre i Llong de Cabanes al Pallars Sobrià, el de Montcortès, a cavall entre el Pallars Jussà i el Sobirà, els de Malniu i els de la zona del Circ de Colomèrs.

8. Agost
Descentralitza la cultura

Les propostes culturals estiuenques als Pirineus tenen noms propis que ja fa anys que se celebren. De temàtica cinèfila, el Cerdanya Film Festival que es realitza a principis d’agost ofereix entre 150 i 200 pel·lícules entre curts, llargs i documentals, i el Mostremp porta films de diversos indrets del món amb la mirada posada en el món rural. Si prefereixes les arts plàstiques, el Terra Roia Arts Festival converteix alguns pobles del Pallars en sales d’exposició, i en matèria de música i dansa, el Dansàneu ja s’ha convertit en un clàssic per gaudir a finals de mes dels millors espectacles de ballarins i artistes destacats. 

9. Setembre
Celebra que és època de bolets

Un dels ingredients estrella de la gastronomia catalana és el bolet, ja sigui el rovelló com el camagroc o la trompeta de la mort. A més de servir per a cuinar bons arrossos i estofats, el bolet és en si tota una cultura: l’art de collir-los es practica cistell en mà. Si a més d’anar-los a buscar als teus indrets secrets vols compartir saviesa i coneixements, sempre pots acudir a les fires del bolet. Al setembre pots anar a les que es fan a Setcases, Lés i a la Pobla de Lillet, entre moltes altres cites.


Bosc de tardor | Foto: Cedida
10. Octubre
Retroba els boscos

De la tardor, el més emblemàtic és la seva paleta de colors. Els boscos caducifolis conviden al recolliment abans de l’hivern i ofereixen un espectacle de colors que contrasta amb aquells arbres que sempre conserven el verd, com els avets. D’entre els boscos dels Pirineus et recomanem que facis una passejada pel bosc de Varicauba a la Val d'Aran, el del Clot dels Bous, al peu dels Encantats, o l’emblemàtica Mata de València, al Pallars Sobirà. 

11. Novembre
Observa l’univers

Si a mesura que s’apropa el final de l’any tens ganes de demanar-li respostes a l’univers, sempre pots preguntar a les estrelles que et depararà el nou any. A la serra del Montsec hi ha el Parc Astronòmic del Montsec, on hi ha la possibilitat de fer visites per aprendre a observar i interpretar l’univers, i l’any 2018 el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici també va obrir activitats d’observació del cel. 

12. Desembre
Ves de fira

Si hi ha una activitat que és popular al mes de desembre és la d’anar a les fires de Nadal, i els Pirineus són un bon lloc per fer-ho, ja que n’hi ha de repartides per tots els racons. La Fira del Pessebre de Prullans se celebra des de fa vint anys i compta també amb un pessebre vivent, a Tuixent munten cada desembre La Fira de la Vall i a la Pobla de Segur tampoc no hi falten cap any les parades d’artesania i productes gastronòmics de proximitat. Precisament en aquest municipi del Pallars Jussà també se celebra el Firaski, un punt de trobada de la gent del món de la muntanya, l'esquí i l'escalada, amb un consolidat mercat de segona mà de material d'esportiu i d'esquí. 

A

També et pot interessar