Creu de Montcabrer

Foto: 

Cedida
Creu de Montcabrer a Cabrils

Les 10 millors excursions per fer al Maresme

Rutes, camins i paisatges per respirar aire fresc i estar en contacte amb la natura
Surtdecasa
,
11/02/2021
Entorn
Aprofitem aquests dies per sortir a respirar aire fresc en alguns dels nostres paratges. És hora de posar-se roba lleugera i calçat còmode i sortir a descobrir els racons amagats del territori. Amb la idea de seguir defugint els espais amb gaire gent, enfilem cap a la muntanya. Compartim amb vosaltres unes quantes propostes per l’allargada comarca del Maresme. Descobriu-los amb aquesta llista i sortiu de casa!

1. De Teià a Sant Mateu
Diuen que tots els camins van a Roma, doncs bé, a Sant Mateu, tal com s’anomena la serralada litoral en aquesta zona, també s’hi arriba per múltiples bandes. Des de Teià hi ha l’opció de fer aquesta ruta circular de vora 12 km però senzilla. Tot i que amb els desnivells característics del terreny de la zona, està molt ben senyalitzada. Passareu pel turó d’en Baldiri, podreu refrescar-vos a les fonts, visitar el poblat ibèric de la Cadira del Bisbe i, per damunt de tot, podreu gaudir d’unes vistes panoràmiques de Burriac, Barcelona, Montserrat o tot el litoral. (Localització)

2. Del turó del Predrells al poblat ibèric de Can Boquet
Es tracta d’una part de la ruta megalítica del Maresme. Podrem visitar espais com la Roca Llobatera, els Rocs d’en Sardinyà, la Roca de la Corda, la Cova d’en Pau o la Cova de la Granota. Entre la vegetació típica de la zona, sovint hem de parar atenció a les coves per tal que no ens passin per alt, però si estem atents i hi posem imaginació, podrem fer un salt mil·lenari en el temps. (Localització)

3. De Vilassar de Dalt a Premià de Dalt
La proposta consisteix a anar d’una població d’interior a l’altra passant pel jaciment ibèric de la Cadira del Bisbe a l’anada i pel Santuari de la Cisa a la tornada. Sens dubte, un itinerari amb unes vistes excepcionals. Si pareu atenció al jaciment, podreu distingir un antic poblat construït sobre terrasses per salvar el desnivell. L'espai marca l'establiment dels laietans a la comarca durant el segle V a.C. (Localització)

4. La Creu de Montcabrer des de la Font Picant
Aquesta és una ruta d’anada i tornada pel mateix camí, però que val força la pena. Des de la Font Picant de Cabrera de Mar cal agafar el collet de Can Planes i ens desviem pel PR marcat en blanc i groc. Passarem pel Turó de l’Infern fins a arribar a la Creu de Montcabrer. Trieu un dia clar i de cel net per gaudir de les vistes des del punt final. (Localització)

 

Castell de Burriac | Foto: Gaudeix Cabrera
5. De la Font Picant al Castell de Burriac
Aquesta ruta és circular i aconsellem fer-la amb un GPS si no coneixeu la zona, ja que algun desviament pot passar desapercebut. Des de Cabrera enfilem amunt i quan veiem el cartell que indica el pas cap a Burriac agafem el camí oposat de l’esquerra, ja que la pista encimentada serà la nostra tornada. Arribarem fins a un monòlit de pedra en què ja podem agafar l’itinerari que s’indica per anar al castell. Aprofiteu per albirar gran part del Maresme i el Vallès Oriental, així com part de Barcelona i el Montseny. (Localització)

 6. Al Montalt per Sant Andreu de Llavaneres
Enfilem pel Parc de la Font de la Llorita i el camí de les masies de Llavaneres per deixar la població i endinsar-nos per corriols i pistes fins al Montalt. De tornada també gaudirem del paisatge passant pel cementiri i l’ermita de Sant Sebastià. (Localització)

7. D’Arenys de Munt al Montalt
Comencem l’itinerari des del Parc de Lourdes, seguim el cartell del Parc del Montnegre i trenquem a mà esquerra per anar pujant fins a la cruïlla. El camí està ben indicat per seguir cap al Montalt, el cim que queda entre el Corredor i el Montnegre. Podrem seguir les indicacions de baixada també amb facilitat. El cim es pot fer des de les diverses poblacions entre les quals està repartit: Sant Andreu de Llavaneres, Dosrius, Arenys de Munt i Sant Vicenç de Montalt. (Localització)

8. La vall de la riera de Pineda
Aquest itinerari passa per espais agrícoles i forestals de gran valor ecològic. Comencem des de l’església de Santa Maria de Pineda que puja fins al coll dels Altars per baixar de nou a Santa Maria pel camí de l’ermita de Sant Jaume. Durant el camí es poden visitar, entre altres punts d’interès, l’aqüeducte romà de Can Cua, la font del Ferro, el molí i el forn de calç de Can Marquès o les ermites de Sant Rafael i Sant Jaume. (Localització)

 

Castell de Palafolls | Foto: Costa de Barcelona - Maresme
9. Castell de Palafolls
Aquesta és una sortida ben curta i tranquil·la. Enfilant per la riera d’en Burgada, travessarem per una zona de camps i arribarem a l’institut Font del Ferro. Des d’aquest punt ens desviem per agafar el Camí Vell del Castell. Anirem pujant mentre, a banda i banda, veurem diverses masies disseminades. Girem pel corriol estret que hi ha i arribarem directament al Castell de Palafolls. Tant per la visita al castell com per les vistes de les quals es pot gaudir, és una escapada que val la pena. (Localització)

10. Santa Susanna
Des de Ciutat Jardí pugem de valent cap a Valldejuli, des d’on ja començarem la ruta amb unes vistes espectaculars. Podem fer la volta al turó pel sender que el ressegueix i anar així cap a la muntanya de Can Palomeres. Des d’aquí podem anar fins a la Torre de Montagut o al turó de Mas d’Argall. En qualsevol cas, és imprescindible gaudir de les vistes panoràmiques des dels diversos punts alçats en què podem veure els pobles veïns, les muntanyes més properes i el mar. (Localització)

A

També et pot interessar