Masia Freixa

Foto: 

Turisme Terrassa
La Masia Freixa a Terrassa

Els 10 millors espais per conèixer el Vallès Occidental

Conèix la comarca a través dels seus espais més característics i emblemàtics
Surtdecasa
,
30/04/2021
Entorn
Cada comarca queda força definida per unes característiques comunes que li donen una personalitat, uns paisatges i unes maneres de fer. Al nostre entorn més immediat sempre hi ha racons per conèixer, noves exposicions, les excursions de sempre i un munt d’atractius que no ens podem deixar perdre. Agrupem deu dels atractius del Vallès Occidental perquè us hi deixeu perdre i en gaudiu des de diverses perspectives.

1. Gallecs, un pulmó a cavall dels dos Vallesos
La plana del Vallès s’expandeix entre les poblacions de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac. En aquest gran espai hi creix l’activitat agrícola i alhora és un referent com a espai de lleure i de cultura com a pulmó verd de l’àrea metropolitana, envoltada d’una alta densitat de sòl urbanitzat. A l’espai primordial que ocupa l’agricultura de Gallecs, hi acompanyen les masses boscoses, els espais verds, els horts recreatius i més de trenta quilòmetres de camins. Passejar per Gallecs durant un dia assolellat de primavera és perdre’s per un teixit de camps que l’aire pentina alhora que permet accedir a tota l’oferta pedagògica que s’hi troba, i no és poca: agricultura ecològica, energies renovables, fauna, flora, aigua i molt més!

2. Masia Freixa, de fàbrica a domicili (Terrassa)
Una de les construccions més emblemàtiques del Vallès Occidental és l’anomenada Masia Freixa. Pensada originalment, el 1896, com a fàbrica de filats, es va reformar en tornar-se en la residència familiar de l’industrial Josep Freixa. La transformació va anar a càrrec de Lluís Muncunill i Parellada que, amb inspiració gaudiniana, la va convertir en un atractiu de l’arquitectura modernista terrassenca. Avui en dia la Masia Freixa acull l’oficina de turisme de la ciutat i és la seu de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya.

  • imatge de control 1per1

 

El Monestir de Sant Llorenç del Munt | Foto: Turisme Vallès Occidental
3. La Mola, el sostre comarcal del Vallès Occidental
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ofereix múltiples i diversos atractius als visitants. Un d’aquests punts de visita és La Mola, l’espai més elevat del massís que permet albirar els límits comarcals des dels 1103 metres d’altitud. A més, al cim de La Mola hi trobareu el monestir de Sant Llorenç del Munt, d’estil romànic, i amb una presència imponent. Si us hi fixeu bé, trobareu moltes semblances amb el monestir de Sant Cugat, i és que els promotors de la seva construcció van ser justament els seus monjos. Podeu gaudir La Mola des de tots els punts de vista: per l’espai natural que brinda, el monestir que s’hi alça o els límits panoràmics que es poden observar.

4. El parc de les Morisques (Sant Quirze del Vallès)
Passar el dia al parc no suposa el mateix a tot arreu. A Sant Quirze trobem el parc de les Morisques, també anomenat de la Taula Rodona, un espai que no ens l’acabem i on els menuts de casa poden jugar i córrer fins a l’infinit. Amb 40.000 metres quadrats, l’espai compta amb un amfiteatre, un llac artificial amb peixos, ànecs i tortugues, grans extensions de gespa, un gimnàs a l’aire lliure o tres zones de jocs infantils entre altres al·licients. Tot plegat, en un recinte tancat que queda protegit del trànsit dels vehicles de la ciutat. Un espai on el dia se us farà curt mentre jugueu amb els més petits.

5. Sota l’ombra del Pi d’en Xandri (Sant Cugat del Vallès)
Segons els estudis, el Pi d’en Xandri té més de 230 anys i una alçada de 23 metres, això no és qualsevol cosa per un pi. I en aquest cas concret, es tracta d’un arbre carregat de simbologia en la lluita contra l’especulació immobiliària a la zona. Ubicat a una zona del parc rural de la Torre Negra, i a les terres d’un pagès anomenat Xandri, el pla general d’ordenació urbanística apuntava que la ciutat havia de créixer cap a la direcció on el pi té les arrels. Després d’interessos i moviments d’empreses immobiliàries la pressió ciutadana va fer que s’accelerés l’inici de les gestions per a preservar la zona i el Pi d’en Xandri. D’aquesta manera, s’ha convertit en un símbol per a protegir el medi ambient natural de Sant Cugat.

 

Monestir de Sant Cugat | Foto: Visita Sant Cugat
6. Monestir de Sant Cugat
Si fer una passejada per Sant Cugat ja és ben recomanable, aturar-se a visitar el monestir és gairebé obligat. Construït entre els segles IX i XIV, va ser el monestir de major rellevància de tot el comtat de Barcelona i, no en va, ha estat declarat bé cultural d’interès nacional. El monestir, que alhora forma part del Museu de Sant Cugat, ofereix una visita des de punts de vista ben diferents, amb un claustre encisador que funciona com a centre neuràlgic. Badar mentre recorreu els espais és un delit, si a més no us voleu perdre cap detall i entendre tota la història que amaguen les seves parets, és molt recomanable optar a la visita guiada, no us decebrà!

7. L’ermita de la Salut (El Papiol)
Els veïns del Papiol cada segon diumenge de setembre celebren l’aplec de l’ermita de la Salut, un petit edifici preromànic que ha estat dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida, a Sant Pere i des del 1717 a la Mare de Déu de la Salut. Tradicionalment aquest ha estat un indret d’esbarjo, un espai de zona forestal amb l’ombra del pi blanc i l’alzinar que proporcionen un espai agradable a l’àrea d’estada, equipada amb taules i bancs de fusta per a fer-hi els àpats pertinents en un ambient natural i, alhora, a prop de la ciutat.

8. El Castell de Can Feu (Sabadell)
Cada primer diumenge de mes l’Associació Cultural Can Feu fa una visita guiada gratuïta al Castell de Can Feu tot resseguint-ne la part exterior. Construït al segle XIX, anteriorment s’hi ubicava una casa fortificada que vigilava els eixos de comunicació més importants del moment: La Via Augusta, després anomenada camí de Sant Quirze. Després de patir diverses vicissituds, la propietat va ser venuda a Pau Feu, mercader barceloní que produïa i venia teixits. Va ser ell que va remodelar i ampliar la residència a l’estil dels palaus que regien la moda arquitectònica del moment. El Castell ofereix una passejada arquitectònica històrica a cada reforma que ha sofert.

 

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya | Foto: mNACTEC
9. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya - mNACTEC (Terrassa)
Promoure el coneixement de la cultura científica, tècnica i industrial no és poca cosa. Si a aquesta missió hi sumem la de conservar, estudiar i mostrar l’evolució dels avenços científics i tècnics hi ha un món sencer que se’ns obre al davant i que, amb la mínima curiositat, ja és impossible esquivar. El museu s’ubica a una antiga fàbrica tèxtil de Terrassa, i la mateixa construcció és considerada un dels principals exemples d’arquitectura industrial modernista de Catalunya.

10. Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (Sabadell)
Si t’agradaria conèixer part del passat més remot de la vida a la Terra, aquest és el teu museu. D’una manera didàctica i planera entendràs tots els ets i uts relacionats amb la paleontologia catalana. A la planta baixa disposes de l’exposició permanent i interactiva ‘Avui investigues tu!’, en què tindràs l’ocasió de convertir-te en un paleontòleg i reproduir diverses investigacions reals. Un pis més amunt hi ha l’exposició ‘El Triceratops torna a Sabadell’, acompanyat també d’altres espais on es recreen els paisatges d’ara fa 66 milions d’anys al que avui són els Pirineus o un laboratori de restauració de fòssils.

Més informació: 

A

També et pot interessar