Castell de Cardona

Foto: 

Cedida
Castell de Cardona

8 castells imperdibles del Centre de Catalunya

Descobreix els principals castells d’aquest bonic territori català
Bet Altarriba
,
23/05/2019
Entorn
En aquest article, on et proposem tot un seguit de castells que no et pots deixar escapar a les comarques del Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat Nord; i és que el Centre de Catalunya és territori de castells, de llegendes, de muralles i fortificacions inexpugnables, de misteris i de murs impenetrables. El pas de la història ens ha deixat tot un seguit de castells i racons que no et pots deixar escapar. Deixa’t sorprendre per l’empremta dels segles i gaudeix, tant de les seves imponents i espectaculars edificacions com de les vistes que s’hi poden veure des de dalt dels seus turons.


1. Castell de Cardona
Pensar en la comarca del Bages és inevitable pensar un dels seus mítics i imponents castells: el de Cardona, tot un símbol de la Guerra de Successió, edificat el segle IX per ordre de Guifré el Pilós i que s’alça damunt un turó i que a través de la seva situació, proporciona una impressionant i excepcional panoràmica de la zona. Del seu conjunt en destaca la Torre de la Minyona i l’església romànica de Sant Vicenç. En l’actualitat, pots realitzar-hi diverses activitats: des d’una visita guiada per tal de descobrir els seus racons més singulars i recòndits o una visita teatralitzada, per tal de reviure de forma totalment verosímil i copsar l’essència del castell. Pots trobar més informació i com reservar i comprar entrades a: www.cardonaturisme.cat
> Més informació
 


2. Castell de Talamanca

Viatgem a un altre nucli antic del Bages, concretament a Talamanca, situat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. El seu castell està datat del segle X i és un element significatiu i de referència de la zona i també del Bages. El castell duu el nom de la família Talamanca, els quals van donar el nom en aquest conjunt medieval però també al municipi. No et perdis l’oportunitat de poder contemplar la imponent torre que s’alça del castell. En l’actualitat també ofereixen l’oportunitat de poder conèixer molt més d’aquest castell, símbol també de la Guerra de Successió, a través d’una visita guiada.
> Més informació
 


3. Castell de Claramunt

L’Anoia també és terra de castells i de llegenda, on hi destaca el Castell de Claramunt, situat al municipi anoienc de La Pobla de Claramunt. Es tracta d’un castell que també ha sofert diversos episodis de destrucció. El castell formava part dels senyors Claramunt i està datat del segle X. Situat en un entorn purament estratègic i privilegiat, damunt d’un turó de 461 metres, s'hi pot observar la meravella del seu entorn natural. No perdis l’ocasió de visitar l’interior de tot aquest conjunt medieval: el pati exterior, l’església de Santa Maria, la capella de Santa Margarida, la plaça del Castell, la sala gran, la sala petita, la presó (torre nord), la torre de l’homenatge, el terrat.. I les muralles!

Si vols saber-ne més, durant la visita -o també, abans de planificar-la-, pots descarregar-te l’APP, Anoia Terra de Castells. Una aplicació que et permet descobrir més a fons les meravelles i personatges que han viscut en aquest castell, així com també diversos castells anoiencs.
> Més informació
 


4. Castell de Rajadell
Un altre castell imperdible de la comarca del Bages és el Castell de Rajadell. Edificat al segle XI, la història l’ha fet reconstruir-lo en vàries ocasions, després de defensar el territori en mans de l’enemic. S’alça des d’un turó alt, que permet fer-nos una idea de la seva alçada considerable, així com també, de la seva majestuositat. És un dels castells més ben conservats del Bages, de grans dimensions, tot i que en l’actualitat no és visitable.
> Més informació
 


5. Castellvell de Rosanes

A la comarca del Baix Llobregat, us proposem anar al municipi Castellví de Rosanes, en el qual hi ha situat el Castellvell de Rosanes. Aquest castell, també conegut com el castell de Sant Jaume, s’alça gairebé arribant als 400 metres d’altitud, i està documentat a les darreries del segle IX. Un castell desconegut, però no per això, menys important, ja que va ser de vital importància segles enrere. El castell va pertànyer a la baronia dels Castellvell. Malauradament, va patir danys dels enemics que volien usurpar el castell, i en l’actualitat, només se’n conserven algunes de les restes del conjunt del castell.
> Més informació
 


6. Castell de Tous
A la comarca de l’Anoia ens trobem amb un altre dels seus turons més imponents com ho és el que hi ha ubicat al municipi de Sant Martí de Tous. Aquesta vila custodia el castell de Tous, molt ben restaurat en l’actualitat; tot i que el municipi també té un altre castell: el castell de La Roqueta. El Castell de Tous data del segle X, i la seva estructura és la de com una gran casa residencial. La seva imponent edificació fa que es divisi a distància, i és clar, la seva singular torre coronada amb merlets. Te’l perdràs?
> Més informació
 


7. Castell de Balsareny
Anem al municipi de Balsareny, situat a la comarca del Bages, i on hi trobem el castell que duu el mateix nom del municipi, així com també del llinatge al qual sempre ha estat lligat: els Balsareny. Es tracta d’una edificació documentada al segle X i alçada dalt un turó. Una de les seves particularitats és la bellesa, però a la vegada, el seu excel·lent estat de conservació, així com també una característica que el fa del tot especial: els merlets. Al costat del castell es pot visitar l’ermita romànica de la Mare de Déu del Castell. Gaudeix de la gran oportunitat que ofereix de poder-lo visitar a través de visites teatralitzades i fes un viatge a través de la història de la Baronessa, el joglar... No deixis escapar l’ocasió i recorre amb ells les estances del castell!
> Més informació

 


8. La Torre de la Manresana
En un altre municipi de l’Anoia, Els Prats del Rei, s’hi conserva la torre, anomenada Torre de la Manresana. Es tracta d’una torre de guaita ubicada a la Manresana -un municipi que forma part dels Prats de Rei- i que és declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquesta torre està documentada l’any 1034, un vestigi medieval i imponent, de forma circular, de 21 metres d’alçada i que s’alça des de dalt un turó. Et perdràs l’oportunitat de poder observar com ho feien els avantpassats, temorosos i fidels a defensar el seu patrimoni i el seu castell? Pujar-hi esdevé una aventura trepidant i del tot vertiginosa, però contemplar i gaudir de les vistes que hi trobareu, val tot l’esforç. Una espectacular recompensa. Si voleu pujar-hi i visitar-la, podeu concertar visita amb la seva guia, la Rosa Sala.
> Més informació

Més informació: 

A

També et pot interessar