Jump to navigation
Barcelona compta amb un grapat d’escocells, les habituals olles dels arbres delimitades pel paviment, en què hi ha capacitat de generar més vida de la que fins ara s’hi alberga. Puntualment veiem algun veí que ha omplert de plantes i flors l’entorn d’un arbre proper a casa seva o al seu negoci. El que va començar sent una acció puntual ha esdevingut un moviment que, sota el nom Eskocells, comparteix inquietuds i coneixements per generar més vida a cada un d’aquests racons.
"Els escocells estan desaprofitats i maltractats, de vegades es fan servir com a abocador" ens comenta Jesús Hernández, membre del grup Eskocells. Amb l’afany de revertir aquesta situació un col·lectiu de persones ha decidit crear un banc de llavors, compartir esqueixos i fins i tot produir compost per a obtenir substrat i mantenir així els escocells en bon estat. Tenen el seu punt de trobada a les plataformes digitals i, entre els coneixements i el temps dels uns i dels altres, la seva tasca cada dia és més visible.
"No deixem de ser activistes, per això escrivim amb K eskocells, per a simbolitzar-ho. La nostra acció no s’empara en cap marc legal i reivindiquem la necessitat de fer créixer la biodiversitat a les ciutats, també a través d’aquests espais" apunta en Jesús. Perquè la realitat és que, al territori, no hi ha cap normativa en què es reguli l’ús dels escocells de les ciutats. A vegades s’han trobat els escocells en què han treballat arrasats per l’equip de neteja, és quelcom al que s’exposen, "però no podem esperar que l’ajuntament en reguli els usos" afegeix en Jesús. "El que fem no és il·legal, sinó alegal. Hi ha altres països en què aquest manteniment està regulat i qualsevol veí es pot fer càrrec d’un espai si ho desitja" afegeix. D’un temps ençà fins i tot hi col·loquen unes tanques a tall de protecció de l’escocell per tal de protegir-ne les plantes de manera més efectiva. El cert és que de la pràctica de la plantació i el manteniment dels escocells tot en són beneficis, apunta en Jesús: "Es neteja un espai, es genera un punt més amable, s’enriqueix el sòl, es potencia la biodiversitat i es treballa en la conscienciació pel manteniment de l’entorn en què vivim".
Vols plantar un escocell?Si has llegit fins aquest punt, potser t’agradaria unir-te a la iniciativa dels Eskocells. I possiblement et qüestionaràs si cal tenir coneixements concrets de jardineria. En absolut! Com tots els integrants del grup, amb ganes i empenta en tens prou, la resta ve rodada. Al bloc del col·lectiu hi ha unes pautes que poden ser d’utilitat a qui s’animi a enverdir qualsevol escocell, així com el contacte amb el grup on es comparteix informació de les accions que es duran a terme, quines plantes locals i de temporada és més favorable plantar o el mapa d’escocells recuperats.
Quins són els límits de la iniciativa?El grup Eskocells neix al barri de Gràcia de Barcelona, Liz Castro n’ha estat una de les principals vertebradores, però la motivació per a enverdir l’espai públic ha anat creixent més enllà. Per una banda hi ha hagut qui s’ha afegit a la iniciativa o qui s’hi ha agrupat, tot i ja fer accions similars per la seva banda. Tant és així, que ara mateix el mapa d’escocells recuperats, bo i centrar-se a Barcelona, s’escampa per Badalona, Sant Cugat, Reus, Vic, Lleida i tantes altres ciutats.
Bloc Eskocells Facebook Eskocells Twitter Eskocells