Terra de trobadors

Foto: 

Cedida

Els 4 imperdibles de Terra de Trobadors evoquen temps de pandèmia

Del 10 al 12 de setembre, Castelló d'Empúries celebra un dels primers festivals culturals d’ambientació històrica de Catalunya
Surtdecasa
,
01/09/2021
Fires i festes
El Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries és un dels primers festivals culturals d’ambientació històrica de Catalunya i l’esdeveniment cultural i festiu castelloní més important de l’any. Comtes i comtesses, músics, monjos, cavallers, còmics i visitants, es barregen pels carrers de la vila comtal durant el cap de setmana que dura el Festival. La situació actual de la pandèmia provocada per la Covid-19, ha inspirat la temàtica d’enguany basada en la situació viscuda a mitjans del segle XIV a Europa. Una onada de fred glacial, una producció d’aliments estancada o l’arribada de la pesta negra i altres malalties desencadenaren una forta crisi. A la corona d’Aragó, aquesta època de crisi, passà a l’imaginari col·lectiu com “lo mal any primer”. Amb la intenció d’oferir una imatge de superació s’ha adaptat el lema a “lo bon any primer” per tal de  mostrar la capacitat d’adaptació i la implicació del municipi. En aquest sentit, les recreacions històriques de l’esdeveniment com les protagonitzades per les entitats, giraran entorn a aquesta temàtica en una època històrica que es situa a mitjans del segle XIV (1348) amb l’Infant Ramon Berenguer (1342-1364) com a Comte d’Empúries i Pere III el Cerimoniós (1336-1387) Rei de la Corona D’Aragó. La proposta cultural i festiva, amb el suport de la Coordinadora de Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries, comptarà aquest any amb més de cinquanta activitats de diferents disciplines artístiques -teatre, música, circ o dansa, entre altres- així com combats de cavallers, conferències, concerts i altres propostes.


1. Espectacles de recreació històrica
Per tal de poder adaptar el Festival a les mesures sanitàries s’han ideat espectacles de curta durada i simultanis que permetin als visitants gaudir de diferents espectacles en un dia. Les d’activitats es portaran a terme en espais amb control d’accés i amb aforament limitat per als que serà necessari reservar entrada amb l’objectiu d’evitar aglomeracions i mantenir la distància entre els assistents. És per això que el sopar medieval, el mercat, les cercaviles i les tavernes de les entitats quedaran excloses de la programació d’aquesta edició. Ara bé, sí que hi trobarem espectacles que ens faran viatjar al passat alguns nous i d'altres ja coneguts d'altres anys. Entre ells, hi tornarem a trobar cares conegudes com 'Els Berros de la Cort' o el grup 'Sübitus', aquests últims encarregats de donar el tret de sortida al festival d’enguany. També hi haurà espectacles com 'El carro dels morts'; 'El carro de les Trementinaires' o 'El despertar de les Bruixes'.

 

  • imatge de control 1per1

Egeria Voices presentaran el concert 'Iacobi Victoria' | Foto: Cedida
2. Música medieval
Amb el pas dels anys, altres propostes han anat sorgint i algunes s’han consolidat, com és el cas del cicle So de Lonh que enguany celebrarà la sisena edició. El cicle es dedica principalment a la divulgació de les músiques medievals organitzant concerts comentats, conferències o cursos. Aquest any proposa dos concerts: 'Iacobi Victoria', a càrrec d’Egeria Voices; 'Senti un gran romore', a càrrec de Locus Desperatus; i una conferència que porta per títol 'Ministrers i música a la Corona d’Aragó medieval: estampes d’un corpus de documents' d’Anna Alberni (ICREA/Universitat de Barcelona). Per altra banda, al Convent de Sant Agustí, tindrà lloc el concert 'Despertant instruments adormits' a càrrec d’Antoni Madueño i el conjunt L’Incantari, format per Arturo Palomares, Luzia Samitier i Ana Cerezo), un concert de cançons de trobadors i polifonies primitives, en el marc del projecte Awakening Sleeping Instruments amb el suport del Programa Cultura Creativa de la Unió Europea. Volem destacar també el concert de música sefardí a la Sinagoga del Puig Mercadal, amb Rusó Sala i Míriam Encinas. Per últim, estem contents de poder comptar amb l’actuació de la Coral Castellonina i el concert que porta per títol 'Cançons en temps d’epidèmia'.

 

Conferència en una edició anterior del festival | Foto: Cedida
3. El cicle de conferències
De la mateixa manera, el Cicle de conferències 'Miquel Pujol Canelles' organitzades conjuntament pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i per l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, versaran sobre la temàtica escollida per a l’ocasió. Durant els dies del festival s’oferiran com cada any tres conferències a càrrec de catedràtics, professors i investigadors de diferents universitats catalanes, i també es presentarà el número 20 de la revista Mot so razo. La conferència inaugural 'Una pandèmia d’altres temps: la pesta' anirà a càrrec de Lluís Cifuentes, Doctor en Història Medieval per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona, que tractarà l’arribada de la pesta negra a la Corona d’Aragó l’any 1348 i les greus conseqüències socials i econòmiques que va tenir. Completaran el cicle Antònia Carré, Doctora en Filologia Catalana (UOC-UB), que oferirà la conferència 'Pesta amb literatura. Del Decameró a l’Espill', que versarà en la forma en què la literatura catalana medieval ha mostrat els períodes i les conseqüències de les epidèmies. I, per últim, Pol Bridgewater, Doctor en Història Medieval (UB), oferirà la tercera conferència amb el títol 'Govern, hospitals i assistència a l’Edat Mitjana: una història de poder'. El diumenge al matí es presentarà també la novel·la històrica Palau del vent de l’escriptor castelloní Pere Llovet Planas, basada en la història del comtat d’Empúries.

 

  • imatge de control 1per1

L'Ecomuseu Farinera és un dels equipaments que farà portes obertes | Foto: Cedida
4. Exposicions i visites guiades
Durant els dies del festival, els visitants també tenen opció de visitar les exposicions permanents dels museus del municipi i fer les visites guiades que proposen expressament per a l’esdeveniment. L’Ecomuseu Farinera, el Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, la Basílica de Santa Maria o la Sinagoga del Puig Mercadal tindran obertes les seves portes tots tres dies. Per altra banda, també hi haurà la possibilitat de visitar exposicions organitzades expressament per a l’ocasió: l’exposició d’armadures medievals i el campament de soldats a càrrec d’Alma Cubrae; o l’exposició d’instruments musicals medievals, a càrrec de Clustrobar Antonio Madueño, que oferirà també un taller de construcció d’instruments medievals al Convent de Sant Agustí.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

A

També et pot interessar