Un bosc tapissat de molsa

Foto: 

Cedida

Les 10 recomanacions especials de tardor

Idees, propostes i indrets per respirar aire pur a partir del mes d'octubre
Surtdecasa
,
29/09/2021
Entorn
S'acaba l'estiu però la tardor arriba amb una bona llista de propostes per gaudir de la natura i de l'aire lliure a tot Catalunya. Us hem preparat un llistat d'idees que combinen patrimoni, natura, activitats i també cultura i gastronomia.

1. Anar a buscar bolets
Comença la temporada de bolets i tot i que els experts diuen que no és el millor any per trobar-ne, ja se n'han començat a veure a les cotes mitjanes i altes del Pirineu i el Prepirineu, així com en zones humides del nord-est, allí on la pluja ha estat més regular aquest estiu. Comarques com Osona, el Ripollès, la Garrotxa o el Lluçanès són bons indrets per anar a caçar-ne. També n'hi ha la zona dels Ports, a les Terres de l'Ebre, i en sectors del prelitoral. Tot i això caldrà esperar les pluges de les properes setmanes per fer augmentar-ne la producció. A més, quan comença la temporada, hi ha moltes localitats que celebren les seves fires vinculades al producte. La Fira de la Llenega a Cardona; la Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt; Fira del Tastet i del Bolet de Vilada; la Fira del Rovelló d'Alfara de Carles són només algunes de les localitats on podreu tastar-los als restaurants i també comprar-los ben frescos.

2. El Tren dels Llacs, un recorregut tan espectacular com variat
Sigui amb el Tren Històric o amb el Tren Panoràmic podeu gaudir del paisatge únic i singular que uneix la plana de Lleida i les portes dels Pirineus. Des del tren, seguirem el curs del riu Segre per després encadenar amb el riu Noguera Pallaresa i descobrir el canvi de colors dels camps lleidatans, al massís pirinenc. L'itinerari travessa parets aspres i vertiginosos congostos; voreja fins a quatre immensos embassaments i recorre quasi 90 quilòmetres, 40 túnels i 75 ponts. El Tren dels Llacs travessa les planes del Segrià, el Montsec al seu pas per la Noguera i s’endinsa fins al verd del Pallars Jussà. El Tren Històric permet, a més, fer un viatge en el temps gràcies a la seva estètica, amb un ferrocarril dels anys seixanta, i és que compta amb dues locomotores dièsel construïdes l’any 1968, les conegudes ‘ye-yés’. El Tren Panoràmic avança a través de la natura en la històrica línia ferroviària entre Lleida i La Pobla de Segur, un trajecte imprescindible. Un comboi nou i modern que us portarà a fer un viatge en el temps.
> Més informació

3. El bosc de faigs encantats
La Faiada de Malpàs és un espai de muntanya que se situa a la riba esquerra de la Noguera Ribagorçana i que pertany al municipi de Pont de Suert. Si fos un riu, seria l’aiguabarreig de la desenbocadura, ja que hi convergeixen comunitats vegetals típiques d’ambients mediterranis amb altres de caire centreeuropeu. Faiada procedeix del mot fai (faig) i en trobem nombrosos exemplars al vessant nord compartint espai amb altres caducifolis com el roures i els avellaners. A la part solana, hi trobem la zona de carrasques i tot l’espai és hàbitat de diverses espacies animals. El punt de referència és el despoblat de Montiberri, punt d’inici o mitja etapa de les dues rutes que us proposem. L’una parteix d’un punt assenyalat a la carretera N-260 d'on surt un camí que ens porta al despoblat en una ruta que s’ha anomenat Ruta de la fauna de Montiberri. Aquesta ruta és de poca dificultat, circular, i al llarg de tot el recorregut anirem trobant panells interpretatius de la fauna que podem descobrir. El segon parteix del la font del mateix poble i ens conduirà fins al Cap de la Faiada recorrent els ambients obacs i solans de la serra.

4. La costa de Sitges i el festival de terror
Despertar-se amb la remor de les onades és un dels grans plaers de visitar alguns pobles de la costa a la tardor i una bona manera d’aconseguir-ho és allotjant-te en un càmping del litoral. Al Garraf, al Maresme i al Baix Llobregat pots dormir a primera línia de platja en molts establiments que compleixen tots els requisits per garantir-vos una estada còmoda, segura i entretinguda. Si et decantes per Sitges, podràs resseguir el Passeig Marítim i visitar algun dels seus museus com el Cau Ferrat o el Museu Romàntic. Durant les primeres setmanes d'octubre, si t'agrada el cinema podràs gaudir d'una intensa programació en el marc del Festival Internacional de Cinema Fantàstic que ofereix passis en diferents cinemes de la població. A més, enguany, després de les restriccions de la pandèmia, tornarà l'ambient més glamurós i les desfilades zombies pels bonics carrers d'aquesta població del Garraf. Aprofita l'oportunitat per fer un intensiu de natura i cinema!

5. Castell de Cardona
Si penses en la comarca del Bages és inevitable evocar els seus mítics i imponents castells: el de Cardona, tot un símbol de la Guerra de Successió, edificat el segle IX per ordre de Guifré el Pilós i que s’alça damunt un turó i que a través de la seva situació, proporciona una impressionant i excepcional panoràmica de la zona. Del seu conjunt en destaca la Torre de la Minyona i l’església romànica de Sant Vicenç. En l’actualitat, pots realitzar-hi diverses activitats: des d’una visita guiada per tal de descobrir els seus racons més singulars i recòndits o una visita teatralitzada, per tal de reviure de forma totalment verosímil i copsar l’essència del castell. Pots trobar més informació i com reservar i comprar entrades a la web de Cardona Turisme.
> Més informació

6. Les migracions a la Reserva de Sebes
Sense dubte, aquesta és una de les excursions més originals que es poden fer a la Ribera d'Ebre, ja que et dóna la possibilitat de conèixer la Reserva Natural de Sebes amb tota la seva riquesa ornitològica. El lloc de sortida que us proposem és el pont de Flix i la durada és aproximadament de tres hores. La Reserva de Sebes us permetrà descobrir espècies com la cigonya blanca. És del tot normal veure-la alimentant-se al costat dels cavalls de la Camarga que pasturen pels prats inundats, o bé al seu niu. Actualment és l'única colònia de cria de l'espècie a la província de Tarragona. Des de Flix s'hi arriba tot creuant el pont sobre el riu Ebre i, 50 metres més enllà, es canvia de sentit per agafar el camí que trobarem a mà dreta just abans de tornar a entrar al pont. S'anirà fins al Mas del Director, Centre d'Informació de la Reserva, i s'agafarà el camí que, des de davant de l'edifici, ens porta a una passarel·la de fusta fins a l'observatori de la bassa. De tornada es passa per davant del centre d'informació i s'agafa el camí que segueix paral·lel al riu, fins arribar a una segona passarel·la que condueix el visitant fins un bosc de ribera exuberant.

7. Wine bars i cellers al Penedès
La crisi sanitària de la Covid-19 ha fet que molts cellers del Penedès ampliessin o incorporessin terrasses i wine bars a les seves finques. A l’aire lliure i amb distància de seguretat de sobres, aquests espais representen una magnífica forma de gaudir del bon temps, la posta de sol, el paisatge de les vinyes i, sobretot, un bon vi o cava. Degustacions, aperitius i, fins i tot, actuacions musicals en directe, són alguns dels complements que ofereixen els cellers aquest estiu. A més, el Penedès és un territori ideal per recórrer en bicicleta. A banda de ser bastant pla, compta amb una xarxa de camins que resulten fàcils i aptes per a tothom. I el que és millor: es pot arribar a multitud de cellers pedalant tranquil·lament per aquests camins. A més, molts cellers ofereixen activitats que permeten conèixer de més a prop la seva filosofia, la seva manera de treballar i els seus productes. Tastos, maridatges, esmorzars de pagès, caminades, postes de sol en indrets privilegiats i tot degustant un bon vi. 
> Més informació

8. La ruta del Cister
La Ruta del Cister és una expressió que identifica un territori concret format per les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell i els seus 65 municipis. És una marca turística que es va crear l'any 1989 amb la voluntat de dinamitzar turístic i econòmicament aquestes tres comarques. El seu nom es deu al fet que el patrimoni artístic i cultural de cada una d’aquestes comarques té un monestir cistercenc: Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. Els tres monestirs cistercens són les grans joies de La Ruta del Cister però aquesta marca va més enllà dels monestirs, de la seva monumentalitat i sobrietat, ja que descobreix unes comarques amb tradicions pròpies i molta riquesa de paisatges. A partir dels tres monestirs, el visitant pot descobrir un territori ric en cultura, patrimoni, natura, festes i tradicions.
> Més informació

9. Música sota les estrelles al Montsec
El Parc Astronòmic del Montsec ofereix un espai espectacular per conèixer i gaudir del cel. Les nits fosques de cel net descobreixen una infinitat de tresors amagats que, en aquest indret, podem veure a ull nu, així com amb telescopis de gran abast. El gran planetari multimèdia, amb un sostre que s’obre pel complet, també us sorprendrà amb els grans secrets del firmament. Acompanyats de la música d’artistes nacionals de primer ordre, gaudireu del maridatge que en resulta de l’observació del cel i les propostes musicals expressament seleccionades per a l’ocasió. Tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica, el cel de la serra del Montsec és reconegut com un dels indrets amb unes condicions d’observació del cel excepcionals. Un total de vint-i-quatre termes municipals de la zona tenen la certificació de Destinació Turística Starlight, onze dels quals també disposen de l’acreditació de Reserva Starlight, és a dir, d’un cel excel·lent per a la seva observació. Si a tot aquest espectacle hi sumem propostes musicals de primer ordre, l’experiència de gaudi es multiplica, sens dubte. I és que el Parc Astronòmic del Montsec en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, organitza anualment el cicle de Música Sota les Estrelles, amb un concert mensual de setembre a desembre, i que enguany arriba a la seva 11a edició. Uns concerts que es complementen amb l'observació del cel al Parc dels Telescopis. Des de Surtdecasa us presentem els artistes que faran les delícies sonores per acompanyar una vetllada per a recordar.

10. Una sortida al Montseny en família
Fins i tot a la tardor, un dels luxes de fer una escapada a les comarques de Barcelona és poder banyar-se en aigua dolça. Les possibilitats de nedar a l’aire lliure i de fer activitats aquàtiques són molt nombroses! Al pantà de Sau i a l’embassament de la Baells podeu fer recorreguts en piragua o en caiac. I encara que per arribar al Gorg Negre haureu de fer una bona caminada, l’excursió val molt la pena; amb un espectacular salt d’aigua que el va reomplint, aquest racó del riu Gaià és un dels llocs més bonics del Parc Natural del Montseny.
> Més informació

A

També et pot interessar