Bicicleta

Foto: 

Cedida

Els 5 plans imprescindibles de tardor a les Terres de l'Ebre

Excursions a peu, bicicleta, cellers i plans per fer amb tota la família
Surtdecasa Ebre
,
21/10/2019
Entorn
Temps de castanyes, de fulles seques, d'olor a terra mullada i de tornar a endinsar-nos a la natura sense el sol abrasador de l'estiu. La tardor és un dels nostres moments preferits per relacionar-nos amb el nostre entorn, per això us oferim algunes idees per fer aquests caps de setmana de clima agradable, abans que arribi el fred d'hivern.

1. La natura més frondosa a la tardor
A les Terres de l'Ebre també tenim boscos que a la tardor canvien les fulles. Per això, una de les millors opcions a la tardor és fer una excursió per alguns dels nostres paratges més sorprenents. Prop de La Sénia és recomanable conèixer el Faig Pare, que té una majestuosa arrel descoberta i plena de formes que el converteixen en un dels arbres més bells del Parc Natural dels Ports. Declarat arbre monumental el 3 de desembre de 1992, està situat dins de la Reserva natural parcial de la Fageda dels Ports. Una altra idea és pujar a Caro, i fer una passejada per les senderes que envolten el nou mirador. S'accedeix a través de la carretera que puja des de Roquetes, travessant una zona completament boscosa. Si la idea és fer una ruta de senderisme, una bona decisió és conèixer alguns dels refugis més salvatges fora de la civilització, com és el cas del de Terranyes, a una altitud de gairebé mil metres i dins del Parc Natural dels Ports. Des del terme municipal d'Horta de Sant Joan s'ha d'anar fins a l'àrea de la Franqueta i allí agafar la pista forestal que surt a la dreta fins al coll de Miralles, on s'ha de deixar el cotxe. Després s'ha de seguir a peu 1 hora aproximadament per un sender senyalitzat que arriba fins al refugi.
 

  • imatge de control 1per1

2. El riu i allò que hi ha a la vora
El riu a la tardor també és un ecosistema a tenir en compte. Des de la Ribera d'Ebre fins a la desembocadura, hi ha un seguit d'activitats de cara al riu. Alguns municipis com Ascó, Benifallet o Tortosa proposen fer una passejada pel riu amb la seva embarcació de capçalera. Pel que fa a Benifallet, una altra opció és visitar les coves. El riu, a la Ribera d'Ebre, també et permetrà descobrir viles i castells medievals, com el de Miravet. Per als més actius us aconsellem llogar piragües o caiacs amb servei de monitor, i podeu escollir diferents trams del riu Ebre. Tot això es pot compaginar amb la visita a paratges naturals de gran valor, com la Reserva Natural de Sebes a Flix, on s’hi conserva un bosc de ribera gairebé intacte i hi podreu contemplar com les cigonyes viuen en simbiosi amb els cavalls de la Camarga francesa als aiguamolls, entre d’altres activitats.
 

3. La Ruta del Vi
A la tardor, deixem enrere la platja per tornar a l'interior. Us recomanem una visita a la Terra Alta on hi ha joies per descobrir o redescobrir. Un imperdible és el celler cooperatiu de Pinell de Brai, l'obra modernista de Cèsar Martinell acabada de construir l’any 1922. Es pot aprofitar aquesta visita per conèixer alguns dels cellers del municipi com per exemple el celler de Laureano Serres. La DO Terra Alta ha traçat una Ruta del Vi perquè els visitants puguin tenir un itinerari a l'hora de visitar les poblacions i els cellers de la Terra Alta. Cada celler és un projecte, una història de vida i una manera d'entendre el món. Així que és molt recomanable trucar-hi i concertar una visita perquè us expliquin tots els secrets. A més, a finals d'octubre i principis de novembre la Terra Alta es vesteix de gala amb la Festa del Vi de Gandesa, per la qual cosa, trobareu més ambient i activitats que de costum.
 

4. Plans amb xiquets
Poseu-vos còmodes, agafeu aigua i càmera de fer fotos, i a l’aventura! A les Terres de l'Ebre, els més menuts poden conèixer el Delta a través de Món Natura, un espai on l'entorn està pensant per tenir aquesta vessant pedagògica i lúdica que permetrà els més menuts satisfer la seua curiositat. També el Centre d'Interpretació de la mel del Perelló ofereix activitats relacionades amb el món de l'apicultura, des de conèixer els productes dels ruscos a jocs perquè els més menuts puguin saber d'on surt la mel. També trobareu altres idees per fer amb els menuts de la casa en aquest llistat.
 

5. Bicicleta per la Via Verda i vistes espectaculars
Anar en bicicleta és una activitat gairebé per a totes les edats, tranquil·la i estimulant. Et proposem que recorris en família el que abans era la línia de tren que unia diferents poblacions de les Terres de l’Ebre. Durant el camí en bicicleta, que és sempre en suau baixada, veureu pobles encantadors, el riu Canaletes, vi i gastronomia i, sobretot, els llargs i foscos túnels que caracteritzen aquesta Via Verda. És un camí fàcil i còmode de fer per a nens de totes les edats. Atureu-vos a l’antiga estació de ferrocarril de Benifallet, un espai idoni per a que els xiquets juguin sense necessitat de patir pel trànsit de vehicles. A més, si voleu conèixer alguns racons que s'amaguen al costat d'aquesta via en aquest article trobaràs activitats que podeu fer ben prop de la Via Verda. A la Ribera d'Ebre, en canvi, hi ha el GR-99, l’anomena’t Camí Natural de l’Ebre. Es tracta d’un recorregut que ressegueix el curs del riu Ebre des de el seu naixement, fins a la desembocadura. A la tardor, no oblideu provar la clotxa, un plat contundent que passa millor quan comença a arribar el fred!
 

A

També et pot interessar