jornades sobre memòria històrica de Benifallet

Foto: 

Cedida
Un dels homenatjats, Antonio Povill, amb la seva família

Les 4 claus de les jornades sobre memòria històrica de Benifallet

El 14, 15 i 16 d'octubre es recuperaran les històries d'exili i barbàrie
Surtdecasa
,
13/10/2022
Entorn
Benifallet inaugura aquest cap de setmana unes jornades destinades a recuperar la memòria històrica local, així com les històries d'exili i de barbàrie tant vinculades als veïns del poble, com les relacionades amb l'entorn i la Batalla de l'Ebre. Aquestes jornades són el resultat de la tasca realitzada pel grup de treball Stolpersteine i han estat organitzades per l'Ajuntament de Benifallet amb la col·laboració del Memorial Democràtic i el grup DEMD Ebre (memòria, exili i holocaust). Els propers 14, 15 i 16 d'octubre podreu participar en les activitats que us detallem a continuació.

1. Deportats als camps nazis
Benifallet homenatjarà els deportats benifalletencs als camps nazis. Es tracta de Francisco Margalef Treig, Antonio Povill Trilla, Tomàs Salaet Artiola i Joaquín Cid Pasanau. Quatre persones que van lluitar contra el feixisme i el nazisme i que van patir l'horror i la barbàrie dels camps de concentració. A l'acte, hi seran presents familiars de les persones deportades. El dia 14 es farà l'acte d'homenatge que s'iniciarà amb la intervenció de l'alcaldessa de Benifallet, Mercè Pedret, del director del Memorial Demcràtic, Enric Pujol, i del Director General de Memoria Democratica, Diego Blázquez. Tindrà com a eix central la presentació del llibre de Mireia Margalef Castillo, 'Quatre benifalletencs als camps nazis', editat per Amics i Amigues de l'Ebre amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benifallet. Aquest és el resultat del seu treball de recerca mentre cursava segon de Batxillerat a l'institut de Roquetes i que va merèixer la Menció d'Honor del Memorial Democràtic de Catalunya.

 

  • imatge de control 1per1

Es projectarà el documental 'Gurs, historia y memoria' | Foto: Cedida
2. Conferències sobre història i memòria
Dissabte 15, coincidint amb la commemoració dels 82 anys de l'assassinat del president Lluís Companys, es podran seguir les diferents conferències programades en el marc d'aquestes primeres jornades amb l'objectiu de donar-li continuïtat els pròxims anys. Hi intervindran el periodista Carlos Hernández, autor de 'Los últimos españoles en Mauthausen'; l'historiador i professor de secundària, Sergio Giménez, investigador del Partit Sindicalista, l'Amical de Vernet i l'Amical de Neugengamme; l'historiador francès Luc Benoît i el doctor en història, Jaume Camps, que presentarà l'exposició 'Rotspainer', i els productors Fernando Yarza i Anabel Beltran, amb la projecció del documental 'Gurs, historia y memoria'. Les jornades tenen com a objectiu fer memòria i justíca històrica, però també aportar més coneixement a uns fets que han estat massa sovint oblidats.

3. Visita als espais de la memòria amb el llagut
Finalment, diumenge 16 es farà un viatge als espais de la memòria amb el Llagut i es visitaran les Coves Meravelles. També Benifallet va notar la proximitat del front durant la Batalla de l'Ebre a la Guerra Civil Espanyola (1938) i bona part de la població civil es va refugiar al balneari de Cardó i a la Cova del Dos.

4. Exposició 'Rotspainer'
En el marc de les jornades, el Centre Polivalent acollirà l'exposició que la Universitat Rovira i Virgili ha impulsat conjuntament a associacions i universitats d'Espanya, França i Alemanya 'Lecciones para el presente: Rotspanier. Trabajadoras forzadas españolas en la II Guerra Mundial. La (des)memoria europea del antifascismo'. Es tracta d'una mostra que forma part del projecte europeu Rotspanier, l'objectiu del qual és promoure la investigació i la difusió d'aquest grup de represaliats i fomentar el debat dels perills del neofeixisme en l'Europa actual. El seu objectiu principal és reivindicar les històries d’aquestes víctimes del nazisme. ‘Rotspainer‘ és un nom despectiu que feien servir els nazis per a referir-se a ells i significa “rojos espanyols”. El seu objectiu principal és reivindicar les històries d’aquestes víctimes del nazisme. ‘Rotspainer‘ és un nom despectiu que feien servir els nazis per referir-se a ells i significa “rojos espanyols”.

Més informació: 

A

També et pot interessar