Festa del bandoler

Foto: 

Cedida
El bandolerisme es reviurà a Castellserà per catorzena vegada

Els bandolers tornaran a prendre la vila de Castellserà

Els dies 12 i 13 de maig, Castellserà acollirà la Festa del Bandoler
Cristina Mongay
,
09/05/2018
Fires i festes
En plena voragine d’activitats culturals, aquest cap de setmana es prepara una proposta ben original que ens enllaça amb un dels episodis més foscos i desconeguts de casa nostra: el bandolerisme. Castellserà serà, un any més, l’epicentre de la Festa del Bandoler, trobada que rememora els fets ocorreguts a finals del segle XV i inicis del XVI a la quadrilla del Perot d’Argensola, fill de la localitat.

Els dies 12 i 13 de maig el municipi urgellenc reviurà, una vegada més, l’època moderna de la mà dels bandolers! Els escenaris principals on podreu viatjar a aquest episodi del passat seran la Plaça Major, la plaça Sitjar i els voltants de l’edifici de La Panera i La Garuta.Tot i que oficialment les activitats de la Festa del Bandoler se centren el dissabte i el diumenge, per anar posant en situació als visitants, als veïns i a les veïnes, el divendres a la nit s’ha programat la realització d’un conta contes a la vora del foc. Per assistir-hi, se cita a la gent a les 21:30 h davant de les escoles del municipi, i tot passejant s’arribarà fins al pantà on tindrà lloc l’experiència.

El programa del dia 12 començarà a les 9:00 h amb la V Caminada de l’Alera. La sortida tindrà lloc des de la Plaça Sitjar i, en ella, els bandolers viatjaran fins a la cabana de Jaume la Torra. Allí els esperarà un merescut refrigeri.

Durant la tarda, els balls populars i el teatre ompliran de vida els carrers de Castellserà. A les 20:45 h tindrà lloc l’estrena de l’espectacle ‘Dansa de l’Alera i el Perot’, on hi intervindran infants i adults. Seguidament, tindrà lloc la representació teatral de ‘La història del Perot d’Argensola’, el cap del grup de bandolers de Castellserà.Al vespre del dissabte no hi faltarà el bon menjar i la bona música de proximitat! A partir de les 21:30 h, a la taverna, tindrà lloc el sopar popular, que comptarà amb les composicions del músic intimista i reivindicatiu Ramon Fustegueres. A mitjanit arribarà el torn del grup Kalikenyos, que amb el seu ritme a mig camí entre ska i rock allargarà la nit fins que aguanti el cos.

El diumenge 13 es despertarà a Castellserà amb regust a tradició i amb més ganes de gresca. A les 10h està convocat un esmorzar bandoler a la Plaça Major, amb pa torrat i cansalada. I, seguidament, s’obrirà el mercat. En ell hi prendrà novament protagonisme la mostra d’oficis, que aproparà a petits i grans aquelles feines tradicionals pràcticament avui desaparegudes. Les puntaires també ocuparan el seu lloc a la Plaça Sitjar. Al llarg del diumenge els assistents a la Festa podran gaudir de l’espectacle musical ideat per Cronistes. A les 13:00 h, tornarà a representar-se la ‘Dansa de l’Alera i el Perot’ i es lliurarà el pedrenyal d’honor –enguany, a Jaume Arnella i París–. Seguidament, es representarà l’obra de teatre ‘La història del Perot d’Argensola’.

Els petits de casa podran aprendre i divertir-se al Racó d’Antany amb Tombs Creatius i la col·lecció ‘Colors de monstre’.

Per últim, i per donar punt final a la trobada, més bon menjar i bona música! A les 20:00 h tindrà lloc la sardinada popular i el grup de taverna KSonRonda ficarà la nota musical.

A

També et pot interessar