La Gatera

Foto: 

Cedida
Montse Marquès, segona per la dreta, amb altres sòcies de la cooperativa

La Gatera: un obrador col·lectiu al Penedès

Petits productors agroalimentaris treballen plegats per posar en marxa un obrador col·lectiu obert a tothom
Goretti Martínez
,
20/07/2023
Menjar i beure
Ja fa més d'un any que La Gatera ha començat a caminar: a poc a poc però amb pas ferm i constant. Es tracta d'una cooperativa que dona servei obert a emprenedors i empreses que basen el seu treball amb els productes de la terra en els valors d'una economia rural de proximitat, respectuosa amb l'entorn, participada i socialment justa. A La Gatera s'han unit petits productors d'olives, pa i brioixeria (amb gluten i sense), ous, conserves i kombutxa per imaginar un obrador col·lectiu on puguin desenvolupar els seus projectes i on altres productors puguin fer realitat els seus. Amb aquesta suma d'idees i esforços i bones dosis de creativitat i flexibilitat, eviten haver d'afrontar una inversió inicial molt difícil d'assumir i es fan companyia en un procés que reuneix el sentit comú del consum de proximitat amb el respecte per la terra i els productes que ens dona. En parlem amb una de les cooperativistes de La Gatera, la Montse Marquès, que elabora la seva pròpia kombutxa amb el seu company Gerard i el seu germà Dani.
El nostre cos està preparat per consumir productes del nostre entorn més proper

- Quin és l'origen de La Gatera?
El Jordi és un veí de Guardiola que recull olives del Penedès i les elabora. Tenia la idea de muntar un obrador, però va veure que era molt complicat, els costos eren molt alts. Va xocar amb la realitat perquè no podia fer front a aquesta despesa.

- Ell, com tu, té la seva vida professional a banda i aquest projecte en paral·lel?
Sí, diguem que més enllà d'elaborar les olives, en el cas del Jordi, o la kombutxa en el nostre cas, hi ha al darrere el valor que li donem al territori que ens envolta i als productes del nostre entorn més proper. El Jordi va pensar que el que li passava a ell, segurament li passava també a moltes altres persones. Va començar a fer córrer la veu i, efectivament, va veure que hi havia molta gent al Penedès amb inquietuds similars. Persones que estaven fent els seus petits projectes a casa o que tenien alguna idea de negoci que no podien acabar de desenvolupar perquè construir un obrador és molt costós.

- El perfil de totes aquestes persones que us heu anat trobant és similar?
El Jordi sempre parla que si sobreexplotem la terra, si la condemnem al monocultiu, al final l'acabarem destruint. Per això insisteix en la importància de l'agricultura regenerativa per cuidar i diversificar el territori, alhora que millorar la qualitat dels productes que ens dona la terra. Vam anar descobrint que, de forma més o menys conscient, tots compartíem aquestes idees i aquest respecte pel nostre entorn. Potser alguns no teníem un discurs clar sobre què fèiem, però l'hem anat construint i consolidant a mesura que ens anàvem trobant i es posaven de manifest tots aquests valors compartits.

- Quins projectes s'han unit sota el paraigua de La Gatera?
Tenim Olivariana, del Jordi i la seva família, amb olives collides a mà i elaborades al Penedès -per cert, al mercat hi ha molt poques olives elaborades a Catalunya-. Després hi ha el Magí, el més jove del grup, amb les Gallines de pastura. És un projecte d'avicultura regenerativa. Sempre es parla de la ramaderia regenerativa per evitar l'empobriment del sòl amb cabres o vaques i ell va tenir la idea de fer-ho amb gallines. Té unes petites caravanes i va movent les gallines pactant-ho amb pagesos de la zona. A canvi que les gallines netegin i pasturin, ell les té allà i fan uns ous boníssims. També tenim a La Gatera el Henk i la Luci, amb La Caseta. Recuperen llavors que s'havien perdut, en fan planter i el venen. Però també en cultiven una part a casa i aprofiten aquests productes per fer-ne conserves espectaculars: des de salsa pesto o quètxup a carxofes amb oli. Tenen un catàleg superampli, no en quantitat, però sí en diversitat. Ells ja fa temps que venen els seus productes, però només ho poden fer a través de determinats grups de consum perquè no tenen obrador i, per tant, no tenen registre sanitari. També hi ha la Gemma, de Can Krostó, que treballa amb farines ecològiques i de proximitat i fa pa, coques i bases de pizza. I la Trini, de Cuineixa't, amb les seves elaboracions de forn i pastisseria sense gluten. Llavors estem nosaltres, el Gerard, el Dani i jo, que fem kombutxa amb La Rebel.

- I com us vau anar coneixent entre vosaltres?
L'Associació GENS - Grup d'Experimentació en Naturisme i Sostenibilitat, de Guardiola de Font-rubí, és una entitat que promou iniciatives rurals sostenibles, obertes amb vocació comunitària i participativa per donar resposta a les necessitats dels associats i de la resta de la societat davant dels reptes socials, econòmics i ambientals. L'entitat va obtenir una subvenció dels Projectes Singulars de la Generalitat amb la idea de projectar un obrador col·lectiu i aquest va ser el punt de partida perquè ens trobéssim. Des de GENS van veure que hi havia experiències similars a altres punts de l'estat, com al País Valencià sobretot amb productes d'horta, a la Conca de Barberà amb vins o a l'àrea metropolitana de Barcelona amb cuines compartides.

 

Alguns dels productes que s'elaboren a l'obrador | Foto: Cedida
- Quant pot costar un obrador?
Entre 60.000 i 200.000 euros, depèn del que necessitis.

- I llavors hi ha tot el tema de l’assessorament, la burocràcia, els registres sanitaris…
Quan veus tot el que s’ha de fer, penses “Uf, quin merder. Mira, ho deixo estar”. Però des de GENS van veure que aquí hi havia una oportunitat. No tothom ha de saber de tot. Potser podem contractar algú que ens assessori des de la proximitat.

- Deies que heu vist experiències similars d’obradors compartits a altres llocs però sol ser amb un únic tipus de producte. És viable un obrador compartit de diferents productes: inclòs el sense gluten?
És una mica més complicat, però el que hem fet és estudiar molt bé com fer l’obrador abans de crear-lo. Hem intentat que sigui el màxim de flexible tenint en compte tot el tema dels al·lèrgens d’entrada. Ho hem treballat sobre plànol amb un arquitecte i un enginyer sanitari durant un any i mig. Això ha d’estar col·locat aquí, això ha d’estar col·locat allà, aquí es netegen les verdures, aquí anirà tot el sense gluten… Segur que aniran sorgint cosetes però les anirem resolent.

- Existeix algun obrador com el que vosaltres esteu projectant, tan versàtil? A més a més, és un obrador obert: o sigui que el plantegeu per anar afegint altres productors.
No ho sé, si existeix. Els que conec són de ratafia, o de vi, per exemple. Per això, en el nostre cas és tan important la part sanitària. La idea és que hi hagi protocols de neteja molt estrictes, que tothom treballi de la mateixa manera, que hi hagi una única persona com a assessor…

- Com funcionarà l’obrador de La Gatera?
Al principi es va fer una reunió que érem una vintena de productors diferents i la gent de l’associació GENS. D’allà va sortir un grup motor amb les persones que t’he comentat abans. Ara han començat les obres i esperem poder inaugurar l’obrador al setembre. En aquell moment, el grup motor es dissoldrà i es crearà una junta de la cooperativa i s’aniran afegint els socis perquè ja sigui tot formal. En aquest projecte hi som els productors, però també hi ha gent que no produeix, senzillament creu que és una bona manera de consumir. A més, gràcies a Singulars hem tingut persones dedicades al projecte que ens han ajudat a tirar endavant dinamitzant, assessorant i comunicant. A l’estiu tenim reunions per valorar la incorporació de nous socis.

- El centre neuràlgic de tota aquesta moguda és Guardiola de Font-rubí.
Sí. Fins ara era Cal Rector, un local que hem llogat, però a partir d’ara, que ja hem començat a fer les obres, és al número 17 del carrer Santa Maria.

 

Montse Marquès, d'esquena, amb altres sòcies de la cooperativa | Foto: Cedida
- Fa poc heu tancat una campanya de micromecenatge. Per què es feia concretament?
Perquè el pressupost del projecte és finalment superior al que havíem previst al principi. Al carrer Santa Maria, 17, tenim llogat un local propietat d'una persona que ens ho ha posat molt fàcil i s'ha compromès amb nosaltres. Serà allà on construïm l'obrador. Gràcies a un projecte de col·laboració veïnal de Guardiola que es diu Tornalloms, una vintena de persones voluntàries ens van ajudar a preparar el local per iniciar les obres a canvi d'un dinar. Continuarem fent accions d'aquest tipus. Però el pressupost ha anat pujant quan hem sumat els costos de construcció, lampisteria, etc. així com les despeses en la maquinària que necessitem perquè l'obrador sigui versàtil. A més, la campanya de micromecenatge és una bona eina perquè la gent es faci seu el projecte. D'altra banda, a mesura que avancin les obres, hem de fer evolucionar la nostra pàgina web i establir un calendari en el qual es pugui fer la reserva d'espais.

- Com us ho imagineu quan estigui en marxa?
M'imagino un lloc dinàmic i obert, on passin coses contínuament. On els productors puguem compartir inquietuds, experiències i recursos. Un espai on acostar tot el que tenim tan a prop: on fer tallers, showcookings, formació, xerrades. Un lloc inclusiu per a tothom. Un lloc on els grups de consum puguin venir a fer les seves recollides.

- Per què això funcioni què necessiteu?
Necessitem socis. Tant productors com consumidors. Pensa que l'obrador també pot servir, per exemple, per cuinar un gran àpat per a una festa. Allà pots llogar unes hores de cuina.

- Quins són els propers passos?
Ara comencem a tenir encarat el tema de produir, produir amb garanties, produir amb segell sanitari. Un cop tenim producte, com el distribuïm? Ja sabem que la distribució de petits productors és cara i complicada. Tenim un producte diferent, però amb una línia de valors similar així que la idea és que la distribució sigui conjunta. Un grup de persones està en aquests moments pensant en com fer-ho: lots, punts de recollida, implicació de petits comerços. D'altra banda, a partir de la tardor tindrem una parada al mercat dels dissabtes de Vilafranca.

- Tota la gent que esteu implicats sou del Penedès?
Sí, del Penedès entès àmpliament. De fet, en una reunió vam projectar un mapa i Guardiola estava ben bé al centre geogràfic d'aquest Gran Penedès.

Més informació: 

Web La Gatera
Instagram La Gatera

A

També et pot interessar