Posta de sol a la platja de Cunit (J_O_N_A_X - Flickr)

Foto: 

J_O_N_A_X - Flickr
Imatge del documental que es presentarà a la fira

Cunit torna a l’època del contraban

El municipi marítim recorda els anys en què era un dels punts més importants d’entrada de productes del mercat negre a Catalunya
Goretti Martínez
,
01/04/2015
Fires i festes
El naixement de noves iniciatives amb voluntat de continuïtat sempre s’ha de celebrar. Per això celebrem que Cunit tiri endavant una proposta peculiar que no us pot passar desapercebuda. Lluny de la moda dels mercats medievals, el municipi costaner aposta per tornar enrere en el temps i viatjar a la postguerra, concretament a un episodi que ha marcat el destí del poble i de la seva gent. Aquest dissabte 4 d’abril, durant tot el dia, el nucli antic s’ambientarà en els anys 50 i, a través de multitud d’activitats, permetrà als visitants conèixer com era la vida a l’època de l’estraperlo. Cunit es va convertir durant la postguerra en el punt més important per al contraban de la Catalunya central. A les seves platges arribaven barques carregades de productes del mercat negre que “curaven” les ferides de la misèria, la gana i el racionament.
El municipi costaner aposta per tornar enrere en el temps i viatjar a la postguerra

El regidor de Turisme Jaume Casañas ho explica ben clar: “Volíem recuperar la memòria i la identitat de Cunit i dinamitzar el centre i el contraban és una peça clau de la història del nostre municipi”. Casañas ens recorda que els diners del contraban van servir per a construir el Cunit turístic que coneixem ara. “No ens n’hem d’avergonyir: forma part de nosaltres”, afegeix. La Fira de l’estraperlo a Cunit – El contraban dels anys 50 recrearà així els temps de l’estraperlo amb certa voluntat de recuperar els records, no tan llunyans, d’aquella realitat. Però també amb l’objectiu d’explicar a tots els que no la van viure el que hi passava i com aquesta condició de punt estratègic per al mercat negre ha contribuït que Cunit i els cunitencs siguin el que són i com són.

El que no us podeu perdre

- Presentació del documental El contraban a Cunit: DiPSO Films i l’Ajuntament de Cunit presenten, en el marc de la fira, un documental que combina testimonis reals amb la recreació del funcionament del contraban a les platges del municipi. El documental es va començar a enregistrar el passat mes d'octubre i va comptar amb la participació de diferents veïns i famílies de Cunit de forma totalment desinteressada. L’audiovisual es podrà veure en diferents passis, matí i tarda, a la Sala del Casal Municipal.


Tràiler del documental

- Ambientació del nucli antic, artesania i mostra d’oficis: El centre de Cunit es vestirà dels anys de postguerra gràcies a la participació dels establiments que podran treure els seus productes a la porta del seu negoci, amb parades d'artesania alimentària relacionada amb l'època dels 40 i 50 com ara pa, coques, productes de la terra com fruites i verdures, conserves, mels, vins... i artesania no alimentària com ceràmica o espelmes, entre molts altres productes. També es podrà veure com artesans del cuir, el metall o el vidre treballen en diferents ubicacions.

- La Ruta de la tapa de la Fira del Contraban: Set establiments del centre de Cunit formen part de la Ruta de la Tapa, una iniciativa patrocinada per Moritz. Us els llistem, amb la tapa corresponent, perquè no us en perdeu ni una! La Bodegueta ('Montadito' de samfaina), Rodaví (Caprici mar i muntanya), Bar del Casal (Pizza italiana), Forn Pastisseria Casas (Coca de recapte), Mar del Cafè (Carn amb salsa), El Racó de l'Olga (Sac de brandada de bacallà), Bar La Cova (Cloïsses amb salsa verda).

- Zones lúdiques: Un bon complement per a la fira són les zones lúdiques que s’han previst, on es podran trobar des de cotxes de l'època fins a jocs de fusta tradicionals i algun tancat amb animals, rucs, ànecs, oques i gallines. Tot plegat, ideal per als més petits.

Els horaris

10h. Inici de la fira amb les parades d’artesans ubicades pels diferents carrers del casc antic.
11h -14h. Activitats i jocs infantils a la Plaça del Casal i mostra d’oficis (metall, vidre, fusta i cuir) a diferents ubicacions.
12h. Presentació Oficial del documental “El contraban a Cunit” a la sala d’actes del Casal Municipal.
17h – 20h. Activitats i jocs infantils a la Plaça del Casal i mostra d’oficis a diferents ubicacions.
18h. Segona projecció del documental a la sala d’actes del casal municipal.
10h – 20h. Exposició de vehicles i motos d’època a la Plaça Santiago Rusiñol.

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar