Ariadna Caballero
,
21/07/2015
Entorn

Un viatge al temps dels ibers

El festival Terra Ibèrica ens proposa palpar, en primera persona, com era la vida a la Ciutadella Ibèrica de Calafell fa 2.500 anys

Foto: 

Gabriel Mestre
Del 24 de juliol a l'1 d'agost, Terra Ibèrica a la Ciutadella de Calafell
Ens traslladem al s.V aC., 2.500 anys enrere. Imagineu que viviu a tocar de la Mediterrània, al Penedès; sou Cossetans, membres d’una tribu ibèrica. El vostre poblat està envoltat de muralles, amb torres de defensa, portes d’accés i un palau. Voleu sentir-vos com un iber de debò?

Aquesta és la proposta del festival Terra Ibèrica de Calafell,del 24 de juliol a l’1 d’agost. Activitats familiars, recreacions històriques, visites nocturnes, gimcanes, i jornades gastronòmiques, tot caminant per les muralles, pujant a les torres i entrant a les cases de la Ciutadella Ibèrica de Calafell. Una oportunitat magnífica per endinsar-nos a la història, aprendre i reviure la vida dels ibers en un poblat reconstruit sobre les restes del jaciment.

Annibal ad Portas
Aquest serà el fil conductor de la 6a edició del Terra Ibèrica. Algunes de les activitats se centraran en l’enfrontament entre Cartago i Roma a la Segona Guerra Púnica per controlar el Mediterrani. Les hipòtesis apunten a que el poblat fou abandonat llavors, cap al segle II aC., quan un cònsol i militar romà va aixafar la revolta general de tribus ibèriques contra Roma.

Recreació històrica
És, sens dubte, un dels punts forts del Terra Ibèrica gràcies al grup de reconstrucció històrica Ibercalafell, co-organitzador del festival. A la Ciutadella hi trobareu (a més d’ibers), fenicis, cartaginesos, romans i grecs que ens faran reviure la seva història al Mare Nostrum; equips d’arreu de la península amb qui viurem en directe les relacions dels pobles mediterranis antics. La del 25 de juliol i les dues darreres nits dies del Terra Ibèrica prometen ser espectaculars!

Cultura ibèrica a les mans
Experimentar i gaudir de la cultura dels ibers a través d’activitats pràctiques pensades per a la canalla durant els matins del Terra Ibèrica. Elaborar pa des de l’obtenció del gra fins a la cocció, teixir vestits, crear exvots per conèixer els rituals i les creences dels ibers, embrutar-nos per descobrir com feien les cases o aprendre com escrivien.

Activitats de divulgació
N’hi ha per a totes les edats. Des d’una gimcana familiar per preparar la defensa de les muralles, fins a visites nocturnes per a adults, nits màgiques per conèixer els habitants de la Ciutadella, passant per demostracions d’oficis per conèixer com es fabricava un bon escut per als guerrers, o com s’obtenia i es treballava l’espart per fer-ne cistells, cordes i objectes per la vida quotidiana.

Visites temàtiques
El paper de les dones al món ibèric o la producció i la importància del vi en l’època dels ibers, visites per endinsar-nos, in situ, a la civilització i la cultura de la nostra terra d’ara fa 2.500 anys.

Cossetans a Taula i Cunia ibèrica
Hem vist, escoltat i experimentat en primera persona com vivien els ibers. Què tal si hi afegim el paladar? Fins al 26 de juliol podeu gaudir de les propostes gastronòmiques dels restauradors de Calafell inspirades en productes documentats de l’època dels ibers. I si encara en voleu més, el xef David Vernet del restaurant Vell Papiol i l'arqueòloga Georgina Castells ens aproparan al menjar de fa més de 2.000 anys amb una activitat on també podrem tastar algunes receptes adaptades als nostres dies!

Aquí podeu consultar tot el programa del Festival Terra Ibèrica, una activitat integrada al projecte europeu OpenArch, amb finançament del Programa Cultura de la Comissió Europea. Recomanem que hi feu un cop d’ull i escolliu aquelles activitats que us vinguin més de gust! Estigueu atents perquè per algunes cal fer inscripció prèvia. Cossetans, gaudiu del Terra Ibèrica!

Més informació: 

Programa Festival Terra Ibèrica 2015

Reserves d'activitats: Ciutadella Ibèrica de Calafell, 977 69 46 83 / 647 751 569 calafellhistoric@calafell.org

Twitter: @Calafell_Hist / Facebook: Calafell Històric

www.calafellhistoric.org

Adreça: Carretera C-31, Km 141, 43820 Calafell

També et pot interessar