Foto: 

CEDIDA
El llibre compta amb un pròleg del psiconeuròimmonòleg Xevi Verdaguer.

Trinitat Gilbert: En l’alimentació dels fills (i nostra) les premisses són proximitat, temporada i ecològic.

La periodista vilanovina acaba de publicar el llibre “A la taula i al llit, al primer crit”, una guia sobre hàbits alimentaris saludables per a famílies
Gemma Urgell
,
16/10/2015
Llibres
Trinitat Gilbert és periodista especialitzada en gastronomia i educació. És de Vilanova i la Geltrú i podeu llegir-la al diari ARA, al portal etselquemenges.cat, a la revista Cuina o escoltar-la a Catalunya Ràdio. Ara, després d’escriure articles i parlar sobre alimentació, família i educació, acaba de publicar un llibre: “A la taula i al llit, al primer crit!”, una guia revolucionària sobre hàbits alimentaris infantils bàsics i saludables que compta amb un pròleg del psiconeuròimmonòleg Xevi Verdaguer.

Si esteu preocupats pels hàbits alimentaris dels vostres fills, si voleu que creixin sans, amb bons hàbits i sense caure en alarmismes ni teories radicals, aquest és el vostre llibre. Intentarem plasmar aquí alguns dels aspectes sobre l’alimentació dels nostres fills que Trinitat Gilbert explica al llibre, unes pautes que pares mares i fills podríem anar seguint sense, com Gilbert destaca, obsessionar-nos amb la temàtica.

- Al llibre parles de què caldria anar cap a menjar integral (arròs, pa, pasta), de la mort a les galetes, d'apostar per la fruita i verdura ecològica.
En l'alimentació infantil i juvenil hi ha molta informació d'una manera convencional, que recomana llet de vaca, galetes Maria i cinc peces de fruita al dia, per resumir-ho d'alguna manera. I encara estem estancats aquí. Pel que fa la fruita, no cal que en siguin cinc, sinó que és més important recomanar menjar-ne de temporada, per exemple. La llet de vaca no és l'única font de calci, n'hi ha moltes més, tan senzilles com les ametlles o el sèsam. I les galetes Maria estan fetes amb uns cereals que no són els més saludables, quan sí que ho serien els integrals.

- Com a mare de dos nens, estic preocupada. Tan malament ho estem fent?
No és que ho estiguem fent malament, és que ens movem amb les bases d'una alimentació convencional, que no ha assumit els nous estudis ni l'alimentació mediterrània àmplia. Si ho tenim més fàcil que mai, amb més aliments a l'abast que mai. Tan sols hem de saber organitzar-nos i combinar els aliments bé. Les premisses bàsiques: proximitat, temporada i sempre que es pugui ecològic.

- Hi estic d'acord, però, per una banda, aquests aliments no són assequibles a totes les butxaques ni sovint massa atractius pels nostres fills
Els aliments ecos són cars d'entrada, però al final són els més econòmics. Si menges cada dia per esmorzar cereals Kellogs ensucrats com una mala cosa, necessitaràs un bol fins a dalt o dos per saciar-te i no tenir gana al cap de dues hores juntes d'haver-los ingerit. Amb uns cereals de kamut o d'espelta o arròs inflat sense sucre et saciaràs amb mig bol, per tant, a la llarga, et duren més i no has d'anar de seguida a comprar-ne més. Que el menjar saludable és més car és senzillament un mite. No fonamentat.

Aquest és un llibre que també conté receptes interessants, com propostes per a esmorzars i berenars saludables. En resum, “A la taula i al llit, al primer crit!” té una premisa clau: “preocupa’t pel que menges cada dia i no pel que facis un dia de manera excepcional”.

Més informació: 

"A la taula i al llit, al primer crit"
Trinitat Gilbert
Editorial Columna

 

A

També et pot interessar