Mercat de les Lletres

Foto: 

cedida

Les lletres prenen la paraula a Igualada

El Mercat de Lletres tindrà lloc dissabte 24 de setembre al Museu de la Pell
Marta Carles
,
20/09/2016
Llibres
Si parlem de llibres i de la diada per excel·lència de les lletres, de seguida ens ve al cap el 23 d’abril, Sant Jordi. A Igualada però, amb la voluntat de seguir promovent la lectura, no es queden amb un sol dia a l’any. Des de fa cinc anys celebren el Mercat de Lletres, el dia que les lletres prenen la paraula. Una jornada de presentacions literàries, recitals de poesia, conta contes, parades de llibres, tallers, i una pila d’activitats gratuïtes dedicades a la llengua, la literatura i la lectura.

En un entorn inigualable com és el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l'Anoia tindrà lloc el Mercat de Lletres el dissabte 24 de setembre. Serà un dia dedicat al món de les lletres en què d’una manera informal i festiva es vol promoure la lectura, democratitzar l’accés a la cultura, donar a conèixer autors catalans i locals, i fomentar l’ús de la llengua catalana. Per a l’organització, amb el Mercat de Lletres es vol “fer viure la lectura d’una manera diferent, i en aquest sentit celebrem aquest dia fora dels espais convencionals, com són les biblioteques on acostumem a llegir”.

Enguany és la cinquena edició del Mercat de Lletres i “des que vam començar hem evolucionat molt, passant de ser un dia amb tres o quatre activitats, a ser una autèntica jornada de les lletres amb una pila d’activitats”. Sense anar més lluny, s’han programat gairebé una trentena de propostes que es desenvoluparan al llarg del dia en set espais diferents, alguns d’aquests seran novetat, com l’espai de l’Adoberia Bella. 

Els llibres són els protagonistes d’aquesta jornada, però evidentment també ho són els escriptors. Un any més autors rellevants i amb una llarga trajectòria seran presents al Mercat de Lletres on presentaran les seves darreres novetats en un ambient acollidor, agradable i molt proper que propicia fàcilment la conversa i el diàleg amb el públic.

Hi assistiran autors de pes com Rosa Regàs i Sílvia Alcántara, autors més novells com Andrés Palomino i Roger de Gràcia, i sobretot, apunten des de l’organització, “en aquest cinquè Mercat de Lletres comptarem amb una important mostra representativa d’autors locals com Teresa Roig, Mireia Rubio, Josep Maria Solà, Joan Pinyol i la Iaia Toneta”.

A l’exterior del Museu de la Pell s’hi trobarà el mercat pròpiament dit, on durant tot el dia els amants dels llibres podran passejar, remenar i tafanejar entre les diferents parades de llibres, compartir converses, coneixements, experiències i vivències o conèixer les darreres novetats literàries. A més de poder asseure’s a llegir tranquil·lament el llibre acabat de comprar.

Enguany, com a novetat, el Mercat de Lletres comptarà amb un nou espai, el de la recent rehabilitada Adoberia Bella. S’hi ha programat presentacions de llibres com ‘Educar sense cridar’ de l’Alba Castellví, ‘Nomdenoia’ de Pau Badia, i una xerrada i il.lustració en directe del personatge creat per Raquel Riba Rossy, la Lola Vendetta, amb la col·laboració de l'espai d'art i tallers, Artèria.

El mercat per als més menuts
El Mercat de Lletres també programa propostes diferents per als més petits de casa per estimular l'enginy, despertar la passió per les lletres i, en la majoria dels casos, per a poder gaudir-les en família. Així a l’espai infantil s’hi farà durant tot el dia diversos tallers com 'Un bosc de lletres', i 'Una catifa de guix' a càrrec de la il·lustradora Elisabet Serra.

També s’hi faran presentacions dinàmiques i experimentals com el del llibre ‘Respira’ a càrrec d’Inés Castel-Branco de Petit Fragmenta, un recull d'exercicis il·lustrats que poden ajudar els més petits a prendre consciència de la seva respiració. També es presentarà el conte ‘Mig adormits’ d’Oriol Solà Prat, Pol Makuri i Elisabet Serra; es farà una lectura dramatitzada i il·lustració en directe del llibre ‘Quin cacau! Desordres i altres històries’, d'Anna Marsal i Elisabet Serra, i la presentació i narració del llibre ‘Blancaneu i els set nans polits’, a càrrec del col·lectiu Vivim del Cuentu.

Cicle DePellSensible amb Joan Margarit 
En un altre espai, en aquesta cas a l’adoberia de Cal Granotes, la poesia arribarà de la mà del poeta Joan Margarit. Pels organitzadors, “aquest cicle de poesia és com un dels fills petits del Mercat de Lletres i enguany ens honora poder comptar amb la presència de Joan Margarit, un dels poetes més importants, llegits i traduïts de la literatura catalana contemporània”. Amb el recital ‘No era lluny ni difícil’, Joan Margarit recitarà els seus propis poemes amb un acompanyament musical jazzístic, creant una unitat entre poesia, cançó i música especial i inèdita.

Concursos 2.0
Les noves tecnologies també hi tindran lloc a través de tres concursos 2.0. Una història per WhatsApp és el què hauran d’escriure els participants en un dels concursos, amb una extensió màxima de 40 paraules. El segon concurs es dirigeix als instagramers. Els participants s’hauran de fer seguidors del compte @mercatdelletres a Instagram i enviar les millors fotos literàries i del Mercat de Lletres, afegint el hashtag #concursmercatdelletres. Finalment tindrà lloc el concurs de microcontes, on els participants disposaran d’un màxim de 45 minuts per escriure un relat d’una extensió màxima de 60 paraules sobre el tema que es proposarà el mateix dia.

A banda de les xerrades, presentacions, concursos, recitals de poesia, etc... en el marc del Mercat de Lletres, i durant tot el dia es podrà visitar al vestíbul del Museu de la Pell una exposició dedicada a Ramon Llull per tal de celebrar els 700 anys de la seva mort . L’exposició titulada ‘La desmesurada vida de Ramon Llull’, és una mostra dedicada a la figura d’aquest escriptor i pensador, amb una biografia del tot singular i irrepetible, i que avui dia continua sent l’escriptor en llengua catalana que genera més bibliografia arreu del món.

Més informació: 

A

També et pot interessar