arròs paperer

Foto: 

anna costa AC disseny

L’Arròs Paperer, una perla gastronòmica rescatada dels antics molins de paper

La recepta datada al s.XVIII es pot degustar als restaurants de l'Anoia
Surtdecasa Centre
,
02/11/2015
Menjar i beure
Una forma interessant de conèixer un territori és a través de la gastronomia i els seus productes autòctons. A la comarca de l’Anoia podem reviure una petita part de la vida que es feia als molins paperers amb el plat de l’Arròs paperer.

L’arròs paperer, com el seu nom indica, és un plat on el principal ingredient és l’arròs. De fet és un guisat a base de carn i arròs condimentat amb ceba, tomàquet, una mica de llorer i un toc de vi de la zona. Però més enllà de la recepta i els ingredients, és una recepta carregada d’història.

Per conèixer el seu origen ens hem de remuntar al segle XVIII als antics molins de paper. En aquella època la comarca de l’Anoia era una de les més actives en la fabricació de paper per l’important número de molins que s’agrupaven a la llera i afluents del riu Anoia. Capellades, Carme, La Pobla de Claramunt eren algunes de les poblacions que vivien d’aquesta indústria, tot i que se sap que bona part dels municipis de l'Anoia tenien com a mínim un molí paperer. El paper d’aquesta zona, en especial el paper de barba i el paper de fumar, es venia a gran part del mercat espanyol i a les colònies d’Amèrica. D’aquesta època d’esplendor van néixer grans nissagues papereres com Serra, Romaní, Guarro o Miquel.

  • imatge de control 1per1

Els treballadors dels molins treballaven tot el dia, i fins i tot hi menjaven. Per suportar i aguantar les dures jornades de treball cuinaven un plat senzill, que poguessin deixar fet en grans quantitats i amb un alt valor nutritiu. Era l’actual arròs paperer.

La troballa d’aquesta recepta té un gran valor per la història dels molins paperers perquè és el primer menjar específic que es coneix d’aquella època. L’existència d’aquesta recepta s’ha conegut a partir d’una entrevista-conversa oral que el Museu Molí Paperer de Capellades va mantenir el 2008 amb Montserrat Miquel, descendent de la família fundadora de la Paperera Miquel i Costas.

Des del Molí Paperer de Capellades es mostren satisfets d’haver recuperat aquesta recepta, i sobretot destaquen que aquest és un projecte que dóna exemple de les tres missions fonamentals que ha de fer un museu: investigar, preservar i donar a conèixer i posar-ho al servei de la societat.

Per tastar i assaborir l’arròs paperer nomes cal dirigir-nos a un dels gairebé vint restaurants de la comarca de l’Anoia que l’ofereixen a la seva carta. Aquests són: Camí del Castell (La Pobla de Claramunt), El Cafè de l’Ateneu (Igualada), La Nova Vinya (Igualada), Sesoliveres (Igualada), Cubics Restaurant (Igualada), Hotel Robert (La Pobla de Claramunt), Nou Urbisol (Castellolí), Dalt i Baix (Capellades), Xarop's (Jorba), El Jardí (Igualada), Atelier (Vilanova del Camí), Vinya Nova (El Bruc), La Tossa (Santa Margarida de Montbui), Racó del Traginer (Igualada), Amadeus (Capellades), Samuntà (Òdena), Molí Blanc (Jorba), Can Carol (Capellades) i Singular (Igualada).

 

*Les fotografies són d'anna costa AC disseny

Més informació: 

RECEPTA
Temps de preparació: 3 h

Ingredients per a 6 persones: Llard de porc, 1,5 kg de jarret de vedella o de xai 2 cebes,1,5 kg de tomàquets, vi blanc, vi de xerès, sal, pebre negre, arròs, llorer.

Preparació:

1. Poseu a coure en una cassola, amb el llard de porc, el jarret de vedella (o de xai), sal i pebre, amb les cebes a trossos, els tomàquets naturals, una mica de vi blanc i mitja copa de vi de xerès. Tapeu la cassola i deixeu-ho coure a foc lent durant 3 h.

2. Un cop cuit, traieu la carn de la cassola i deixeu una mica del sofregit.

3. En aquest sofregit, afegiu-hi aigua i feu una sopa d’arròs espessa amb una fulla de llorer.

4. Presenteu la sopa en una sopera i, per separat, en una safata calenta, la carn amb el sofregit.

A

També et pot interessar