Foto: 

Cristina Berengué

L'art de la conserva

Les mans sàvies de la Rosa ens ensenyen a fer conserva. Ssshht!! Ens guardes el secret?
Cristina Berengué
,
13/11/2015
Menjar i beure
Rosa Piqué és una veïna de Bellpuig que acumula molts coneixements sobre la conservació dels aliments. No s’ha dedicat mai específicament a estudiar aquest tema, simplement ho ha fet tota la vida perquè a casa es feia.

Ens convida a passar a la seva cuina on no hi falta cap detall. Té productes de temporada perquè també té hort i s’ha dedicat a preparar bodegons de les principals conserves que fa.  Era la manera que teníem abans de conservar les coses, no teníem frigorífics. La de samfaina i préssec en almívar o tomàquet les hem fet sempre, perquè abans si no es feia conserva, no es menjava i moltes fruites i hortalisses anaven de l’hort al pot.

La Rosa explica que qualsevol cosa que arriba a les seves mans, siguin caquis, figues o raïm n’acaba fent conserva, confitura o sucs.
La sal, el sucre, l’oli, el vinagre o la llimona són conservants naturals. Amb això ho fèiem tot. De fet, tot es pot conservar.

Antigament havia tingut una “pesca salada” a la vila i això també va fer que tingués més interès en la qüestió de la conservació.
La gent que venia a la botiga m’explicava com fer alguna conserva, alguna cosa que jo no sabia, i jo també els explicava com ho feia jo. Per tant, allí ho recopilava tot.

Aprofitant que parlem de la Pesca Salada la Rosa ens explica com conservar les olives:
Hi ha diferents maneres de fer-ho i no té cap secret: Les olives es cullen en aquesta època. Si es volen menjar aviat, es trenquen una mica, fent-los-hi un tall per exemple i les poses amb l’aigua durant nou dies. Si es volen per conservar no es trenquen i es posen en aigua durant nou dies i el desè s'hi posa l’aigua de la salmorra.
La base és fer aquesta barreja. Per fer-la, es posa aigua amb sal, la proporció ha de ser de 9 parts d’aigua per una de sal i s’ha de dissoldre bé. Hi ha un truc que és posar un ou dins l’aigua i començar a remenar, quan l’ou puja és que la salmorra està feta. A vegades també es posa a l’aigua alguna herba per a què agafi més gust.Al pot tothom hi posa el que vol, s’hi pot posar all, sajolida, timó, llorer o fonoll. 

Per acabar, abans de tancar el pot s’hi posa unes gotes d’oli que ajuden a segellar bé el pot.
Tradicionalment el divendres Sant que sempre és Lluna Vella es canvia l’aigua de les olives (les que vulguem que surtin més toves) i ja estan a punt per consumir durant tot l’estiu. Sempre s’ha fet així!
 

Creus que tot aquest coneixement s’està perdent amb les noves generacions?
La gent jove té altres feines i no tenen temps. És una llàstima perquè fer conserva és una tradició molt bonica, però bé, també hi ha altres iniciatives com aquesta fira que es fa a Bellpuig per a què la gent torni a agafar l’afició de fer aquestes coses.

Fer melmelada de poma és molt senzill. Si tens quatre pomes que ja no fan molt bona cara, es pelen i es posen al microones uns minuts amb una mica de sucre, es trituren i ho posem en un pot. Ja tenim la melmelada i això ho podem fer amb moltes fruites.
Aquest any hem fet suc de raïm i no cal posar-li sucre perquè és molt dolç. Es bull el raïm i es tritura i per colar-lo posem una mitja al colador xinès i és un filtre fabulós.

De què fas confitura?
La confitura s’ha de fer amb el 50% de producte i l’altre 50% de sucre. Faig confitura de caqui, de figues, de préssec, de poma, de pruna, de pera i de cireres senceres però sense tallar el mànec per a què el licor no malmeti la fruita.

No us perdeu la melmelada de tomàquet verd. Tots els tomàquets que queden a l’hort es posen en un gibrell, dos o tres quilos, tallats a trossos i s’hi posa sucre, més o menys 400gr. Es deixa macerar i l’endemà fas melmelada de tomàquet posant-ho a la cassola. Es posa en potets i es fa bullir bany maria. Per Nadal si se serveix amb gambes o peix queda molt bé.
 

Què tenim ara de temporada per fer?
Ara és el temps dels codonys i es fa codonyat o l’all i l’oli de codony que també és molt bo. 
 

Doncs ho anotem a la llibreta de les receptes i ho provarem, gràcies per rebel·lar-nos els teus secrets Rosa! 

A

També et pot interessar