Jump to navigation
Dimarts
5 novembre 2024
Empordà
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Foto:
Surtdecasa
Els 10 articles més llegits del 2019 a l'Empordà
Recollim aquells articles de Surtdecasa Empordà que més us han agradat
Surtdecasa Empordà
,
30/12/2019
Activa't
Ara que acaba el 2019, toca fer balanç i volem aprofitar per repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos. Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat els lectors i han estat compartits a les xarxes socials per un munt d'usuaris. Una bona oportunitat per recordar-los o, si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!
1. Alexandre Deulofeu i la matemàtica de la història
La tesi d’aquest figuerenc s’anomena matemàtica de la història. Per entendre-la, fa falta obrir la ment i allunyar els prejudicis. Allò que hem après hauria de ser, com a mínim, revisable. Tot és mutable, i per tant possible. Aquesta teoria defensa l’existència d’un determinisme històric. Si això és cert, el futur de la humanitat és esfereïdorament predictible. Durant els cinquanta, per exemple, Deulofeu va anticipar la desintegració de l’URSS. Per a d’altres pronòstics, com que el colapse d’Espanya serà el 2029, encara fa falta esperar. El temps en jutjarà la credibilitat.
> Llegeix-lo
aquí!
2. Carbó i mongetes, un maridatge inesperat a Sant Llorenç de la Muga
Durant catorze dies seguits, la carbonera de Sant Llorenç de la Muga es manté encesa per cremar fins a 35.000 quilos d’alzina. El que fou un dels oficis més arrelats de la comarca, el de carboner, a dia d’avui és ja patrimoni històric del poble i un dels eixos de la Fira del Carbó i La Mongeta, que el proper 3 de març arriba a la 21ª edició. L’altre eix, la mongeta del Ganxet (que té origen al Maresme i a La Selva, però que és ben present a la nostra taula) també és protagonista en aquesta fira. El carbó i la mongeta conformen un maridatge únic i sorprenent, sense competidor. Ofici i cuina es troben als peus del Bassegoda.
> Llegeix-lo
aquí!
3. Jordi Sargatal: “La Natura només ens té a nosaltres"
Ampliació de carreteres, atropellament d'animals, tales sense control, malbaratament de recursos naturals, escampeig de residus… L'Empordà viu una lluita històrica contra qui pretén mercadejar amb el nostre patrimoni natural en nom del progrés. Un dels projectes que més enrenou està generant últimament és l'ampliació de la carretera GIV-6102, un tram que va de Roses a Palau Saverdera i que està deixant un reguitzell de perjudicis mediambientals, entre els quals l'atropellament d’una llúdriga i la tala d'arbres centenaris. Parlem d’aquesta ampliació i d'altres casos amb Jordi Sargatal, president de l'APNAE (Associació d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà) que, durant més de 30 anys, ha bregat per defensar la riquesa natural de la comarca.
> Llegeix-lo
aquí!
4. 5 rutes empordaneses per estrenar la primavera
Arriba el bon temps, i com bons animals hivernadors, anem traient el cap del cau per veure si ha escampat la fred. Amb el Sol ben desinhibit, és un moment genial per lligar-se els cordills i descobrir algun dels múltiples paisatges que ens regala l'Empordà. Avui obrim el ventall de les excursions i descobrim 5 rutes per celebrar el recent aterratge de la primavera.
> Llegeix-lo
aquí!
5. La XVI Fira de les Herbes de Peratallada, l’herbolari empordanès
Fresques i seques, medicinals i derivats ungüents, salses, pans, licors… les aplicacions de les plantes i herbes que podem trobar pels camps i boscos del país són infinites. Són molts els pobles i viles de Catalunya amb una estreta tradició en l’ús i comerç d’herbes, però al nucli de Forallac i Peratallada hi trobem una relació especial. L’any 2004 va néixer una mostra monogràfica dedicada al món de les herbes que ve 16 anys després s’ha convertit en una de les fires clàssiques del territori. Una mostra amplíssima d’herbes, tallers de descoberta de l'entorn, xerrades i exposicions… tot plegat tindrà lloc el proper 28 d’abril en un escenari per on sempre és un plaer caminar: Peratallada. Avui, repassem algunes de les herbes que podem trobar a l’Empordà.
> Llegeix-lo
aquí!
6. Fetus torna a llaurar el tros
Fills d'aquesta terra pròdiga en músics que és la Bisbal d'Empordà i rodalies, Fetus va arribar al món amb una primera collita de qualitat, un treball titulat 'L'Epicentre del Fangar' (2017, Bankrobber). Dos anys després tornen a la càrrega amb 'Terra cuita', un disc que conserva l'esperit del punk garatge i power pop en català amb essències de Km0. Gamberrisme, so de tasca i un idiolecte propi regat de refranys, cultura rural i referències al menjar de forquilla són els distintius de la banda liderada per Adrià Cortadellas que, en aquesta nova etapa, estrena format de trio (amb Telm Tarradas al baix i la nova incorporació, Adrià Jiménez, a les baquetes). Al fil del concert que oferiran aquest dissabte 18 de maig al Museu Terracotta, parlem amb ells perquè ens facin cinc cèntims de com anirà aquesta collita.
> Llegeix-lo
aquí!
7. La Tabacalera: resistència cultural a la Bisbal d'Empordà dels 90
El passat 2018 va ser el 30è aniversari del naixement de La Tabacalera de la Bisbal d’Empordà. L’històric local va sacsejar la cultura bisbalenca entre el 1988 i el 1995 i va esdevenir una incubadora d’un bon grapat grups musicals de la capital baixempordanesa. L’Ajuntament de la Bisbal n’assumia el lloguer i el col·lectiu juvenil La Lluna Negra el regentava. Aquest període va enriquir el teixit popular associatiu, va esdevenir un model de local autogestionat i va catapultar l’anomenada escena musical bisbalenca: va veure néixer bandes com Komando Moriles, La Familia Manson, Club Moriarty, Miok’s o Pixamandúrries. Per acabar-ho d’adobar, també va situar la Bisbal d’Empordà al mapa del circuit de concerts nacionals i internacionals del país: durant els seus set anys de vida el local va acollir actuacions de bandes com Bad Manners, The Toasters, La Polla Records, Doctor Explosion, Skatalà, Red Alert o The Busters. Tres dècades més tard del seu naixement, aquest dissabte 22 de juny un grup de bisbalenques i bisbalencs li faran un merescudíssim homenatge per reviure’n l’esperit.
> Llegeix-lo
aquí!
8. Mercats de segona mà de l’Empordà: una alternativa sostenible que està de moda
A l'època de l'obsolescència programada, sembla sorprenent que cada vegada estiguin apareixent més alternatives de consum responsable i que, fins i tot, s'estigui convertint en una moda. Els mercats de segona mà en són un bon exemple i, l'Empordà, n'és una bona terra d'acollida. Aquests espais efímers, plens d'antiguitats i trastos vells, s'estan veient reconvertits i freqüentats per un públic ben divers. Cada vegada són més aquelles persones que s'hi acosten no només atretes pels preus baixos, sinó per descobrir-hi peces úniques. O, per altra banda, els que decideixen buidar la casa i donar una segona oportunitat a objectes que ja no utilitzen. I és que reduir i reciclar estan a l'ordre del dia!
> Llegeix-lo
aquí!
9. El disc ‘Ésser viu’ de Jordi Serradell cançó per cançó
De la mateixa manera que Hofmann va descobrir l’LSD en el seu laboratori, l’empordanès Jordi Serradell ha parit un disc a l’estudi, sense voler i fluint en el mar del present. Després d’un grapat d’anys encarregat únicament del beat darrere de la bateria, ara, per primer cop, n’és el cantant, guitarrista rítmic i creador dels seus propis temes; temes que són clarament el dietari emocional i existencial d’un ésser ––viu, per descomptat–– que des de l’inici ha navegat entre l’estabilitat i la deriva, buscant terra ferma. 'Ésser viu' (Au!Records, 2019) és un disc sorgit del no res, fet sense pensar i creat amb tota la intenció del món, on en Jordi reafirma la seva existència i el seu renaixement, viatjant a la foscor més profunda de les seves entranyes i a la claror més enlluernadora del seu ésser.
> Llegeix-lo
aquí!
10. Mori el brunch: 6 esmorzars de forquilla gloriosos
La fatídica retòrica de la globalització ja és aquí. El "brunch" ha entrat a la nostra cuina i vol fer arrel en detriment dels àpats més nostrats com ho són el vermut i els esmorzars de forquilla. Signifiqui el que signifiqui exactament "fer un brunch", el que sí sabem és que es tracta d'un àpat situat entre l'esmorzar matiner i l'hora de dinar. La pregunta és: cal? En matèria d'àpats, aquest lapse del dia els catalans el tenim sobradament cobert. Avui volem reivindicar els esmorzars de forquilla i ganivet, un àpat folklòric que es veu amenaçat per un endimoniat vocable anglosaxó i que convida a entaular-se de bon matí per endrapar plats de fons, preferiblement regats amb vi i el cafè de rigor. Us descobrim 6 llocs on gaudir d'un bon esmorzar de forquilla a l'Empordà. Quin és el vostre?
> Llegeix-lo
aquí!
A
També et pot interessar
Foto:
Albert Compte
Pol Sanchez: “Amb el temps la figura del músic ha canviat”
Foto:
Cedida
Lluís Capdevila: “Estic còmode aquí, però també és cert que cada vegada busco coses més lluny"
Foto:
Cedida
A punt per a una nova edició dels Firals de Bellvís
Foto:
Cedida
Els 5 imprescindibles de la Festa Major de Torregrossa
Foto:
cedida
Les 10 bandes que actuaran al Desemboca 2016 de Platja d’Aro
Foto:
Cedida
Les 5 idees per tornar a començar a les Terres de l'Ebre
Inicieu sessió
o
registreu-vos
per a enviar comentaris