Jump to navigation
Al Congost de Mu hi podem accedir des de Camarasa o bé des d’Alòs de Balaguer. En aquest cas hi accedirem des de Camarasa, ja que podem anar amb el cotxe fins a la central hidroelèctrica, un cop deixem la carretera a l’altura del Pont del Pastor.Iniciem el camí a tocar de la central hidroelèctrica, on trobarem un panell informatiu de la ruta i de la flora i fauna de la ruta. La ruta comença amb emocions fortes: una passarel·la metàl·lica penjada uns deu metres sobre el riu Segre, que ens permetrà veure la represa que conté el riu Segre abans que aquest es barregi amb el Noguera Pallaresa. La presa de Camarasa, està construïda just a l’aiguabarreig d’aquests dos rius.Travessem amb pas segur la passarel·la metàl·lica (no té cap dificultat però pot impressionar una mica a qui no hi estigui acostumat) fins que a l’altra banda trobem el camí que ens endinsarà cap al congost. En aquest punt trobarem un cartell indicador cap a l’ermita de Sant Jordi, un altra de les excursions que podem fer per la zona.
Seguirem els cartells en direcció a Alòs de Balaguer, creuant el riu Segre per un pont penjat de fusta que ens permetrà comprovar que ample és el riu Segre en aquest punt del seu curs. Aigües amunt, el Congost de Mu ens espera.Al cap d’un quart d’hora, el camí comença a agafar altura fent una marcada ziga-zaga, però sempre guanyant desnivell de forma moderada. Més endavant, trobem una altra bifurcació, que ens porta cap a Alòs de Balaguer o bé cap al mirador de Penalta. Continuarem en direcció a Alòs de Balaguer i la font de l’Espadella, gaudint de les vistes que ens ofereix el riu Segre circulant entre les parets del congost.
Més endavant les parets s’obren, i la marcada V que solca la vall ens indica el camí a seguir cap a Alòs de Balaguer. Ara toca perdre altura, i anirem a parar a uns camps de conreu abandonats. De fet, al llarg del camí, trobarem restes de marges de pedra seca i algun petit mas, testimonis de l’antiga activitat agrícola de la zona. El camí que hem anat seguint, ara s’aprofita per usos turístics, però és el camí que tradicionalment unia Camarasa i Alòs de Balaguer, per la qual cosa hem de pensar en la importància que va tenir pels habitants i l’activitat econòmica d’aquestes dues localitats a la riba del Segre.
El camí acaba en una nova passarel·la, no tant espectacular com la primera que hem passat, i que ens permet salvar els darrers metres de camí abans que no trobem una pista forestal.Anirem seguint la pista en direcció a Alòs de Balaguer, fins que a la llunyania apareixen les restes del castell d’Alòs. Una mica més endavant, veiem al riu les restes de l’antic pont que travessava el riu en aquest punt, i finalment, al cap d’uns cinc minuts, arribem a la zona de la Font de l’Espadella, punt final (o mitjà, més ben dit) d’aquesta sortida.
Aquí trobarem una font, bancs i taules, i un curiós “Foc de Rotlle” cobert on segur que s’hi ha explicat moltes, moltes històries.
Un cop haguem recuperat forces, desfarem el camí fins a la presa de Camarasa travessant de nou el Congost de Mu i gaudint de les noves perspectives i colors que ens oferirà el camí de tornada (foto 10).
Dades tècniques:Dificultat: Fàcil.Horari: Entre 3 i 4 hores, parades a banda.Desnivell: +600 metresDistància: 13 km. aproximadament.Època: Tot l’any, però a l’estiu hem d’evitar les hores de forta calor. Especialment recomanable a la tardor i la primavera.
Observacions: Cal que portem aigua, menjar i calçat adequat. Si no volem fer el congost dos cops, podem fer una combinació de cotxes i deixar-ne un a la font d’Espadella, on es pot accedir en vehicle fàcilment des d’Alòs de Balaguer. Si ho fem així, el desnivell i el quilometratge es redueixen a la meitat
Descobreix una curiositat sobre aquesta ruta al blog TREPITJANT EL TERRITORI