Activa't
,
2016
Del 15 al 17 de gener
Diversos espais
Subirats

VI Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica

El dies 15, 16, 17 i 24 de gener se celebren les VI Jornades de Recuperació de la Memòria Històrica a Subirats. El Centre d’Estudis de Subirats rememorarà els combats que varen tenir lloc a la zona d’Ordal, els dies 22 i 23 de gener de 1939, els quals van significar la darrera defensa de Barcelona abans de la seva caiguda en mans de l’exèrcit franquista. L’objectiu dels actes programats és mantenir viva la memòria d’uns fets que van marcar la història del nostre país, així com evitar que s’oblidin i recordar a les persones que van donar la seva vida en defensa dels valors democràtics i la llibertat.

Els actes programats tindran lloc en diferents llocs del municipi:

Divendres, 15 de gener

Projecció del documental “La Batalla de la Memòria” de Mario Pons, i posteriorment col·loqui. El documental fa una lectura de la batalla de l’Ebre, una de les més importants de la Guerra Civil Espanyola des de la visió dels seus protagonistes que van viure els fets, una aproximació local del conflicte que reflexiona sobre la universalitat de la violència. - 21:30h al Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal.

Dissabte 16 de gener

Pujada a la Serra de Ries en el tradicional acte d’homenatge en memòria dels soldats caiguts en combat, durant l’acte es recitaran poemes i cançons relaciones amb la guerra. - 9h, lloc de trobada entrada urbanització Muntanya Rodona.

Diumenge 17 de gener

Jornades de portes obertes al Centre d’Interpretació Última Defensa de Barcelona. - de 10 a 13h al CIUDEB, El Pago (Subirats).

Nova ruta Sabors en temps de Guerra que transcorre entre els municipis de Subirats i Santa Margarida i els Monjos. L’itinerari té una durada aproximada de 6 hores. Preu 36 € que inclou: visita al CIUDEB, esmorzar entre vinyes, visita al CIARGA i Refugi del Serral de Santa Margarida i els Monjos, i menú degustació amb productes tradicional de la gastronomia de l’època en un restaurant de SMiM. Cal fer reserva prèvia a l’Oficina de Turisme de Subirats. 93 899 34 99 i/o info@turismesubirats.cat. - de 10 a 16h entre El Pago (Subirats) i Santa Margarida i Els Monjos

Ruta Última Defensa de Barcelona que transcorre per trinxeres i nius de metralladora de la zona de combats pròxims a El Pago. Preu 4€ que inclou: guia, visita trinxeres, visita CIUDEB i copa de cava. Cal fer reserva a l’Oficina de Turisme de Subirats. 93 899 34 99 i/o info@turismesubirats.cat - de 10:30 a 13h al Pago (Subirats).

Diumenge 24  de gener

Presentació i exposició dels projectes per a dignificar els espais dels combats i de les fosses de la Serra de Ries. La presentació anirà a càrrec del professor Miquel Vidal i els alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) - 12:30h a l'Ateneu Ordalenc (Ordal).

La sisena edició d’aquestes jornades se celebra amb l’organització del Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) i la col·laboració de l’Ajuntament de Subirats i el Patronat de Turisme de Subirats.

  • imatge de control 1per1