Foto: 

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Els Tres Tombs a Vilafranca, l'any passat

La festa dels Tres Tombs al Penedès

Els animals surten al carrer en una celebració que s’allarga fins a la primavera i que té molta presència a les poblacions penedesenques
Goretti Martínez
,
17/01/2016
Fires i festes
Vilanova i la Geltrú ha donat el tret de sortida a la celebració dels Tres Tombs al Penedès amb una de les cites més esperades per als amants d’aquesta tradició per la quantitat de participants i la qualitat de la festa, reconeguda com una de les més importants de Catalunya. Aquí us fem un recull de les festes en honor a Sant Antoni Abat que estan previstes a les nostres comarques per als propers mesos, segons el calendari de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

La festa dels Tres Tombs és una celebració en què els participants mostren el seu amor pels animals, els carruatges i les eines del camp. En definitiva, tot el que envolta el món del cavall, protagonista absolut de la festa, més enllà del record de les feines al camp que feien els nostres avantpassats. L’acte central consisteix a fer tres tombs per l’interior de la població però hi ha multitud d’activitats paral·leles en molts dels municipis que conserven aquesta tradició.

- Calafell (24 de gener). La festa dels Tres Tombs arriba a la seva 67a edició a Calafell acompanyada per una fira artesana i gastronòmica i la proximitat del mar com a principals atractius. La celebració consisteix en una cercavila pels carrers de la vila, concretament en fer tres tombs passant cada vegada per davant l’església de la Santa Creu, on el bestiar rep la benedicció. Actualment hi passen cavalleries, animals domèstics i genets, entre altres. L'organització de la festa és a càrrec del Cor Orfeó Calafellenc que també s’ocupa de la venda de coques de Sant Antoni beneïdes. Més informació.


FOTO: Calafell Ràdio

- Vilafranca del Penedès (24 de gener). Els Tres Tombs de Vilafranca del Penedès representen l’esforç per preservar costums i tradicions arrelades a la col·lectivitat. Traginar mercaderies i treballar la terra no han estat mai feines senzilles i els homes que han fet d’aquests oficis una manera de viure, amb l’ajut inestimable dels seus animals, han deixat la seva empremta. La festa està organitzada pels Amants dels Cavalls Sant Antoni Penedès. No deixeu de tastar el tortell de Sant Antoni, que es posa a la venda a la Rambla de La Girada, l’indret on, des de fa ja uns quants anys, es fan els Tres Tombs. Hi haurà un mercat especial de Sant Antoni amb parades d'artesans i brocanters a la mateixa rambla. Més informació.

- Albinyana (14 de febrer). Les Peces acollirà per 15è any la celebració dels Tres Tombs que organitza l’associació local dels Tres Tombs. La festa s’ha consolidat en pocs anys i sol comptar amb la participació de gairebé una cinquantena de carros de pagès i carruatges de passeig, a més d’uns seixanta cavalls de sella. Tampoc sol faltar la música, ja sigui en format de banda o de xaranga. El recorregut es fa pel casc antic fins a l’església del Sagrat Cor, on es beneeixen els animals.

- La Granada del Penedès (28 de febrer). La Festa de Sant Antoni a la Granada està protagonitzada pels Tres Tombs, la desfilada de cavalleries i carros guarnits, la benedicció dels animals, l’exhibició equina i la venda de tortells. L’associació local va néixer amb la finalitat d’organitzar la festa i participar en les festes dels Tres Tombs d’altres poblacions, mantenint així el record de les formes de transport utilitzades antigament. Més informació.


FOTO: Ajuntament de La Granada

- Sant Cugat Sesgarrigues (13 de març). Sant Cugat Sesgarrigues va recuperar la festa l’any 2013 després d’estar perduda durant seixanta anys. El municipi es va bolcar en aquesta recuperació perquè forma part de la història del poble. Els tres tombs solen començar, com marca la tradició, amb l’esmorzar del carreter per tal de fer la concentració de genets i carruatges. En acabar, des de la plaça de Sant Genís, surt la comitiva i va fins a la plaça de l’església on després de la benedicció es continua la ruta per fer els tres tombs per diferents carrers del poble. Celebren la festa al març per no coincidir amb altres esdeveniments d’aquest tipus. Més informació.

- Llorenç del Penedès (20 de març). L’Associació del Tres Tombs de Llorenç del Penedès organitza cada any la tradicional festa dels Tres Tombs. A les 8 del matí al carrer de les Escoles es fa la descarregada dels carruatges i cavalleries. A les 9 del matí, al mateix lloc, té lloc la concentració dels participants i l’esmorzar. A les 12 del migdia, surt la comitiva i comencen els tres tombs i la benedicció dels animals, des del carrer de Les Escoles i acabant a la Rambla Marinada. Més informació.

- Banyeres del Penedès (3 d’abril). Els Tres Tombs a l’abril de Banyeres comencen amb la concentració dels participants al costat de la Cooperativa i el tradicional esmorzar. La celebració s’acompanya d’una fira artesanal a la Plaça de l’Ajuntament mentre que els Tres Tombs arrenquen al migdia, normalment amb acompanyament musical. Tot plegat acaba amb el lliurament d’un obsequi per a tots els participants. Més informació.


FOTO: Ràdio Banyeres

- Lletger - Sant Jaume dels Domenys (24 d’abril). Tot i ser un nucli petit, a Lletger no paren. La Societat Cultural i Recreativa de Lleger organitza des de farà ja 19 anys la seva pròpia festa dels Tres Tombs, que va impulsar als seus inicis el Jaume de Ca l’Aurelio. És una festa petita però lluïda, amb un bon ambient familiar i sense aglomeracions. Més informació.

- Sant Llorenç d’Hortons - Torrentfondo (7 de juny). Aquí no són tres, sinó quatre. Se celebra al barri del Torrentfondo de Sant Llorenç d'Hortons la Festa dels 4 Tombs, organitzada per ‘Malet, la colla dels Vells Records’, amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi. Tot arrenca a les nou amb una concentració dels participants i un esmorzar popular que té un preu de 10 euros. Els tiquets es podran comprar el mateix dia o bé podeu contactar amb el 600 414 171. Pels col·laboradors d’aquesta activitat, aquest àpat és gratuït. A les 12h comença la cercavila. Més informació.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar