Jump to navigation
La Carpa Revolució es presenta oficialment al públic entre els dies 27 d'abril i 1 de maig. Serà en un festival que comptarà amb la participació de 21 companyies de circ i 12 concerts, a Sant Pere de Ribes. Al darrere hi trobem el col·lectiu Fes+Chapeau, organitzadors del festival homònim que enguany fa un parèntesi per concentrar esforços en un gran projecte de futur: la Carpa Revolució.
Provinent de l'École Nationale de Cirque de Châtellerault (França), la Carpa Revolució té una planta de 30 metres de diàmetre i capacitat per a 640 espectadors asseguts i un miler de persones en format concert. Així ha estat el seu muntatge a Sant Pere de Ribes:
El projecteAixí com el festival té lloc quatre dies l'any (malgrat l'organització treballa durant mesos), la Carpa Revolució pretén ser un actiu cultural durant tot l'any. "Som un projecte molt transversal – explica Isaac Domínguez, un dels impulsors - amb un departament social amb el qual busquem un impacte educatiu, econòmic i de pensament crític a través de l'art. No volem que sigui només un espai per Sant Pere de Ribes sinó per a tota la vegueria i posicionar el Penedès com a gran motor artístic i cultural. Ja som un territori fort culturalment i volem projectar Sant Pere de Ribes i la vegueria com a referent de les arts escèniques i descentralitzar de Barcelona aquest moviment. Alhora – afegeix Domínguez - pretenem garantir l'accés a la cultura a tothom, implicar centres escolars i docents, dinamitzar el municipi a nivell econòmic i reivindicar espais històrics del poble; tot a través del art".
Implicats en el projecte hi ha persones amb diversos perfils professionals i a més de generar un espai cultural i de reflexió, amb programació estable, xerrades i organitzat en assemblea, el Fes+Chapeau vol ser també un projecte d'autoocupació tal i com ells mateixos expliquen: "Ens el plantegem com una associació sense ànim de lucre però amb professionals que hi treballen cobrant un sou. Hem de dignificar la nostra vida i la dels altres. Tenim grans professionals, gent llicenciada o amb experiència que no pot treballar d'allò que voldria. Creem una plataforma associativa que doni sortida a les inquietuds i les ganes de canviar el món".
Programació estable i residències de creacióLa Carpa Revolució ha plantejat diversos programes que dotaran l'espai de vida. D'una banda una programació estable professional amb actuacions de qualitat de circ, teatre, dansa i música. A diferència del festival Fes+Chapeau, on els artistes passen el barret entre el públic després de l'espectacle, a la carpa els artistes cobraran catxé. "Al Festival -explica Domínguez - fem que la gent aprengui a pagar, i a la carpa que totes siguem conscients i entenguem que els artistes han de cobrar".
D'altra banda, la Carpa Revolució serà també un espai creatiu de suport i assessorament per a artistes i companyies a través de les residències de creació. Les residències integrals tindran un any de durada, des de l'estadi més embrionari de l'obra fins al seu llançament. Les residències bàsiques contemplen la sessió d'espais a canvi d'una actuació. En aquest cas no es tracta de que les companyies generin un nou espectacle, sinó d'oferir un espai per a la recerca i el desenvolupament artístic. Altres modalitats seran el Work in progress, residències per a companyies que ja han fet un procés d'investigació i busquen el feedback del públic per acabar d'afinar l'obra. Aquí, el públic jugarà un paper actiu en la creació, la reflexió i el debat d'allò que veu, una oportunitat d'empoderar l'espectador de la mà de l'artista. I, finalment, les preestrenes, on les companyies podran consolidar el treball més tècnic dels espectacles.
"El que hem fet – diu Domínguez - ha estat escoltar el sector i cobrir al màxim les seves necessitats. Sí que és cert que hem entrat en un moment en el què el circ a Catalunya està agafant molta força i s'està reflexionant molt sobre el circ tradicional, sobre cap a on ha d'anar el circ. El circ ja no busca que ens quedem només amb el número, amb la tècnica d'estil clàssic, sinó que incorpora tècniques de teatre gestual, dansa contemporània,... el circ té la possibilitat d'evolucionar i ser una experiència viva i real a través del risc, el cos i l'emoció juntament amb dramatúrgia i impacte social".
Presentació de la Carpa RevolucióPerquè el projecte sigui una realitat cal finançament. El Fes+Chapeau vol implicar 250 persones; 250 socis que gaudiran de descomptes i avantatges, que participaran en la presa de decisions, i que permetran obtenir el crèdit necessari d'uns 75.000€ per poder equipar la Carpa Revolució.
Entre el 27 d'abril i l'1 de maig tindrà lloc el festival de presentació amb el qual es vol donar a conèixer el projecte i fer una crida a les persones i col·lectius que s'hi vulguin sumar. Entre molts altres, el festival comptarà amb l'estrena a Catalunya de l'espectacle 'L'arquitecte i l'emperador d'assíria' de la Cia. Tshock; l’estrena de l’espectacle 'Pulso' de la companyia resident Atempo Circ; Moi Jordana estrenant a Catalunya l'espectacle 'Mr. Arlet' o Chotokoeu amb els seus ritmes tradicionals àrabs, skà i balcànics.
fespluschapeau.org