Els ingredients per fer el xató

Foto: 

Cedida
Taller infantil de l'edició passada

7 raons per venir a la Festa del Xató de Vilafranca

La capital altpenedesenca és una cita indispensable de la Ruta del Xató on s’hi poden degustar les 5 varietats oficials
Goretti Martínez
,
15/02/2016
Menjar i beure
Per a qui encara no l’hagi tastat, el xató és un plat tradicional català absolutament deliciós. S’elabora amb escarola i peix dessalat: bacallà, tonyina i anxoves o seitons. Però el secret del xató és la salsa, una preparació 100% mediterrània que porta ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, sal i oli d’oliva, a més d’algun ingredient secret. Des de sempre, el xató es menja a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Ningú no sap exactament com n’és, d’antic, ni on es va inventar però per aquí ens encanta i no ens perdem ni una de les cites que ens prepara cada any La Ruta del Xató.

De raó, només en caldria una: el xató. Però us n’hem trobat sis més perquè no us perdeu de cap manera la Festa del Xató de Vilafranca. El diumenge 21 de febrer, la cèntrica rambla de Sant Francesc de la capital de l’Alt Penedès serà una festa de la gastronomia amb el xató com a protagonista principal però no únic: activitats paral·leles, tallers infantils, mercat d’artesania, vins del Penedès, el primer concurs de tapes creatives de xató i la principal peculiaritat de la cita vilafranquina, la possibilitat de degustar, a més del xató de Vilafranca, els de Sitges, Vilanova, El Vendrell i, per primer cop, el de Calafell.

1. La xatonada més completa. Diuen que les comparacions són odioses però, en aquest cas, deixem-nos de competicions absurdes i aprofitem l’oportunitat que ens brinda la Festa del Xató de Vilafranca. És l’únic lloc on podreu tastar les cinc varietats oficials de preparar aquest plat de les cinc poblacions de la ruta i, efectivament, degustar-les i comparar-les. A més, per primer cop, el xató de Calafell té estand propi. Si hi aneu amb la colla ja veureu que per a gustos, els colors. Podeu menjar a la mateixa rambla o prendre-ho cap a casa.

2. Primer concurs de tapes creatives de xató. Ets un boig dels fogons? Tens creativitat per donar i per vendre? Doncs aquesta és la teva! El Xató Tapa és un concurs de cuina obert a tothom que li agradi cuinar i s’atreveixi a fer una tapa creativa de xató. L’únic requisit és que ha d’estar inspirada en la recepta original de la salsa del Xató de Vilafranca. El concurs està dirigit tant a aficionats com a professionals que vulguin guanyar el reconeixement popular a la seva creativitat tot fent una tapa de xató. A més, hi haurà premis fantàstics! D’això... sense posar pressió: al jurat hi ha el Raül Balam Ruscalleda, xef amb dues estrelles Michelin i ambaixador de la Ruta del Xató 2016. Atenció perquè les places són limitades. Més informació

3. Aprendre a fer xató. Els més petits de la casa també tenen el seu espai i poden fer de cuiners per un dia (i, a partir d’aquí, quan vulguin) tot aprenent a fer la sala de xató. El taller arrenca a les 11 del matí i sempre va a càrrec de grans experts xatonaires. Es faran un fart d’aixafar ingredients i s’ho passaran d’allò més bé.

4. Animació infantil per recompensar la feina. I després d’haver fet un bon xató, els nens podran participar en diverses activitats infantils. Aquest cop hi haurà tallers de circ i l’actuació de la Papanatas Band.

5. Vins del Penedès. És imprescindible acompanyar el xató amb un bon vi. A Vilafranca, trobareu un estand amb multitud de referències que posen de manifest que el Penedès també és terra de negres per molt que sempre estiguem parlant del xarel·lo (que ens agrada molt!).

6. Mercat d’artesania. La Festa del Xató se sol acompanyar de les parades d’artesans, brocanters i pintors que molts diumenges fan parada a Vilafranca. Així que podeu aprofitar per fer algunes compres de productes artesans d’altíssima qualitat.


7. El Xató de Vilafranca. El millor de la Festa del Xató de Vilafranca és que marxareu a casa amb la recepta ben apresa perquè per allà correran uns quants experts que us poden fer les millors recomanacions per fer la salsa a casa. Perquè us aneu preparant, aquí van els ingredients imprescindible per fer el xató de Vilafranca: 4 alls escalivats, 4 alls crus, 1 bitxo petit, 2 cullerades de pebre vermell, 3 galetes Maria (heus aquí l’ingredient secret), 4 trossos de pa torrat, mig litre d’oli d’oliva verge, una mica de vinagre de vi, sal i pebre vermell dolç. I, per al plat, un parell de peces d’escarola, 600 grams de bacallà remullat i esqueixat, 250 grams de tonyina salada, 12 filets d’anxoves i 200 grams d’olives arbequines.

La festa del Xató de Vilafranca agafa el relleu de la Xatonada Popular del Vendrell, que se celebra aquest diumenge 14 de febrer. Però la Ruta del Xató ve de lluny i continua: va arrencar a finals de novembre a Sitges i Vilanova i seguirà després de Vilafranca, el 28 de febrer, amb la Xatonada Popular de Calafell.

Més informació: 

Durant el matí, d'11 a 14.30h, trobareu:
- Degustació dels xatons de les cinc ciutats que configuren la Ruta del xató.
- Mercat tradicional d’artesania, brocanteria i pintura.
- Taller de circ i actuació de Papanatas Band
- Taller infantil per aprendre a fer xató, a les 11h.
- Xató Tapa, 1r Concurs de tapes creatives de xató, a les 12.30h.

Aquí trobareu tota la informació relativa a la Ruta del Xató.

A

També et pot interessar