Goretti Martínez
,
29/01/2018
Menjar i beure

El xató com a experiència

El Vendrell celebra aquest cap de setmana la Xatonada Popular i repeteix la iniciativa Xató Experience

Foto: 

Cedida
Entrem en plena temporada de xató i la primera de les grans cites populars la tenim els dies 3 i 4 de febrer al Vendrell. Els amants del xató i aquells que encara no coneixeu “la millor amanida del món” tenim per davant un cap de setmana cent per cent xatonaire amb el 32è Concurs de Mestres Xatonaires, la 31a exhibició de Xatonaires Infantils, la 25a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals i la segona edició del Xató Experience. Anem a pams perquè no volem que us perdeu res de res. A treure la pols als morters!

El xef sitgetà Oriol Castro, probablement un dels millors cuiners del món i un autèntic prodigi de la creativitat aplicada a la cuina, és l’ambaixador de la Ruta del Xató i serà aquest diumenge al Vendrell per participar a la Xatonada Popular. Des del dia en que va acceptar la responsabilitat, Castro s’ha compromès a ser a totes les celebracions de la ruta. El passat mes de novembre, durant l’acte de presentació de la Ruta del Xató al Museu Deu del Vendrell, quan va rebre la mà de morter que el convertia en ambaixador, va dir: “No representem un plat, sinó que representem una cultura, uns pobles, unes tradicions i unes formes de ser; per tant, és una responsabilitat important i dur-la a terme, per a mi, és increïble”. I va recordar quan anava a pescar tonyina amb el pare i la salaven, un cop a terra. I quan la mare preparava la salsa al morter: “I recordo gaudir d’aquest plat que és veritablement increïble”.

La Xatonada Popular del Vendrell és el lloc ideal per captar aquesta aura de records, memòria culinària i gaudi que ens transmet el xató als penedesencs en les seves diferents variants (cada ciutat de la Ruta del Xató - Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú-,  el prepara d’una manera particular). Però també l’espai adequat per endinsar-se en el coneixement i el tast d’un plat que, més que un plat, és tota una experiència.

Aquí van les claus de la nova edició de la Xatonada Popular del Vendrell perquè gaudiu al màxim d’aquesta experiència “xatonaire”.

‘Aprèn a fer xató’
Els cursets ‘Aprèn a fer xató’,  impartits per membres de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, s’estan fent aquesta setmana a quatres escoles del Vendrell amb la participació de 240 nens i nenes i una setantena d’adults. A la capital del Baix Penedes tenen molt clar que el futur del xató està en que els més petits el coneguin i el sàpiguen apreciar. I no només el xató com a tal, sinó també tots els productes de la terra que formen part de la recepta.

Actes previs concentrats el dissabte
Una de les novetats d’aquesta nova edició de la Xatonada Popular del Vendrell és la concentració dels actes previs durant el dissabte. Així, el 3 de febrer, des de dos quarts de sis de la tarda, a la carpa del Xató Experience de la Rambla, hi haurà diverses propostes adreçades sobretot als més joves: el curset ‘Aprèn a fer xató’ per a menors de 13 anys, l’espectacle de màgia ‘Mago, un fart de riure’, a càrrec del Mag Nebur, i la MiniXef Experience ‘Elabora la teva coca rústica de xató!’, a càrrec d’Oh k bo, perquè els petits també experimentin les múltiples possibilitats del xató.

La Xatonada Popular
El diumenge 4 de febrer, a la Rambla del Vendrell, l’activitat comença a dos quarts d’onze del matí amb l’inici del 32è concurs de Mestres Xatonaires. A dos quarts de dotze també començarà la 31a exhibició de Xatonaires Infantils. Durant el matí, a més, hi haurà una trobada de plaques de cava i la ruleta benèfica, que enguany anirà a càrrec de l’escola Garbí. També hi haurà estands relacionats amb el món del xató i 25a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals.
A partir del migdia es farà el repartiment d'unes 1.500 degustacions de xató, els tiquets de les quals es començaran a vendre a les onze del matí al preu de 7 euros.
I a dos quarts de dotze, la carpa del Xató Experience obrirà  portes amb l’exposició de fotos ‘Les Xatonades del Vendrell, ara i abans’. Per afegir una mica més d’ambient a la jornada, hi haurà el taller familiar ‘Cercle de percussió comunitari’, amb l’Àlex Carasol.

A la una del migdia, a l’espai Xató Experience, tindrà lloc un show cooking a càrrec de l’Oriol Castro qui, amb dues estrelles Michelin i sent sitgetà, de ben segur té moltes coses a explicar sobre el xató.
A les dues del migdia tindrà lloc la investidura d’un mestre xatonaire com a membre de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya i es lliuraran els premis del concurs i de l’exhibició.

La recepta del Vendrell
I com que el xató forma part de la cuina tradicional del Penedès i és boníssim, us deixem aquí la recepta del xató del Vendrell. La seva particularitat és que els ingredients van cuits, escalivats. I això li dona un gust més intens, o més “mantecós” com diria l’Oriol Castro. Dit això, per fer xató del Vendrell, poseu sal en un morter i aneu-hi trinxant, un a un, els elements següents (en aquest ordre): les ametlles i les avellanes fins a aconseguir una pasta ben fina, la ceba escalivada, la nyora sense pell, el bitxo (optatiu), el pebre vermell i el pa fregit. Finalment, afegiu-hi els alls escalivats, els tomacons també escalivats, l’oli i el vinagre.
Un cop acabada la salsa, barregeu-la amb l’escarola ben neta i escorreguda, i deixeu-ho reposar unes hores. A l’hora de servir el plat, afegiu-hi el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les arbequines. Acompanyeu el xató amb una truita de fesols i gaudiu-lo!
 

També et pot interessar