santes creus

Foto: 

Cedida

Els 10 millors llocs per fer una calçotada (o menjar a l'aire lliure) al Camp de Tarragona

Diferents entorns naturals per gaudir d'un bon àpat amb la família o els amics
Adrià Morte
,
21/03/2021
Entorn
És temps de calçotades. Temps de trobades amb amics, familiars i companys de feina. Una tradició marcada en vermell per tots els catalans i catalanes i que cada cop guanya més adeptes arreu del territori. Es tracta doncs, d'un fenomen social que s'ha convertit amb el pas del temps en tot un ritual. Quelcom místic. Un producte que en temps de la història antiga s'hagués elevat a l'Olimp. El mateix deu dels déus, Zeus, hagués organitzat una calçotada amb Posidó, Apol·lo i Atenea entre d'altres. De fet, tornant a la qüestió terrenal, aquesta és una tradició que els mateixos catalans hem convertit en tot un art.

Però com qualsevol artista, tota creació té la seva particular i minuciosa elaboració, i en el cas de les calçotades; l'organització. La paraula clau d'aquest esdeveniment. I la primera pregunta és senzilla: on fem la calçotada? Silenci. Ningú diu res... No passa res! Surtdecasa t'ho posa fàcil. A continuació et proposem els 10 millors llocs a l'aire lliure del Camp de Tarragona per fer una calçotada o qualsevol altre pícnic!

 

  • imatge de control 1per1


1. L'Albareda de Santes Creus
El Camp de Tarragona té el privilegi de tenir un dels únics boscos de Ribera de Catalunya. Es tracta de l'Albareda de Santes Creus, una extensió de 12 hectàrees de bosc frondós i amb arbres molt alts com els àlbers i els oms. Aquesta zona està acompanyada del riu Gaià, formant un espai natural fluvial molt peculiar. De fet, l'any 1992 fou declarat patrimoni d'espai d'interès natural per la Generalitat. En aquest indret hi ha una àrea de lleure amb barbacoes, taules i una font. Un espai d'allò més agradable per passar una bona estona en família.

 


2. Ermita de Sant Sant Salvador
L'ermita de Sant Salvador es troba a poc més de quatre quilòmetres del poble de Margalef, dins del Parc Natural del Montsant. Aquest santuari va ser construït al segle XVI i destaca per la seva ubicació. Tal com es pot veure a la fotografia l'edifici està sota una gran i immensa roca. Al costat de l'ermita hi ha un espai amb barbacoes per cuinar qualsevol cosa, una font i diverses taules. Des d'aquí es poden realitzar tot tipus d'excursions a la Serra del Montsant.

 


3. Riu Anguera, a Pira

Al bell mig del centre de la Conca de Barberà trobem el poble de Pira. Un municipi que rep un dels afluents del Francolí, el riu Anguera. Prop d'aquest trobem una bonica i excepcional zona de pícnic que farà les delícies dels més petits. Després de la calçotada us proposem fer un passeig seguint el curs del riu per tal de gaudir de la variada vegetació de la ribera.

 


4. Ermita de Santa Magdalena

És coneguda com la "catedral del Montsant" a causa de les grans dimensions que té, això la diferència d'altres santuaris. L'ermita de Santa Magdalena, situada molt a prop d'Ulldemolins, és una de les opcions més clàssiques per passar un diumenge en família. Es troba als peus del Montsant i és punt d'inici de nombroses excursions i rutes. L'ermita té una àmplia àrea de lleure amb barbacoes i taules. A més, els més petits s'ho passaran d'allò més bé perquè hi ha un terreny molt gran per jugar i descobrir la natura.

 


5. Parc del Llorito
Aquesta és una de les àrees més grans del Camp de Tarragona per celebrar una calçotada amb els amics o la família. Al costat del Santuari del Llorito, prop de Tarragona, trobem l'àrea lúdico-esportiva del Parc del Llorito. Un entorn de fàcil accés i amb unes excel·lents vistes de cara al mar. L'espai disposa d'una vintena de taules, nombroses barbacoes i una zona infantil per als més petits.

 


6. Cova de Santa Llúcia

Si teniu ganes de passar un dia agradable i alhora conèixer la història del territori, aquesta és la millor opció. La Cova de Santa Llúcia, situada a la Bisbal de Falset, és una balma de grans dimensions on neix una font d'aigua potable que, segons la tradició, té el poder de curar els mals de vista. Durant la Guerra Civil aquest indret fou habilitat com a hospital de campanya per a les tropes republicanes. A més, també s'hi han trobat eines de sílex del Paleolític Superior. A la zona de pícnic, que consta de quatre taules i cinc barbacoes, hi ha diversos plafons informatius amb fotos i dades. Una bona opció per combinar història i natura.

 


7. Font de la Teula

Ens trobem en un magnífic indret verd i frondós, un paratge natural presidit pel monestir de Santa Maria de Poblet, tomba dels antics comtes-reis de la Corona d'Aragó i Catalunya. El parc natural de Poblet és la zona verda d'aquest indret i dins d'aquesta àrea s'amaga La Font de la Teula. Un gran espai amb una desena de taules i barbacoes, diferent i únic per gaudir de la calçotada amb amics i família.

 


8. Ermita de Sant Josep

A menys de 2 quilòmetres de Montblanc trobem aquesta ermita de petites dimensions construïda durant el primer terç del segle XVIII. En el curs de la guerra civil espanyola va ser destruïda i no va ser fins uns anys més tard que no va quedar restaurada. Es tracta d'un dels llocs més visitats de la Conca de Barberà per celebrar tot tipus de trobades. Consta amb una bona quantitat de taules, bancs, barbacoes i espais per a què els més petits puguin jugar. A més, hi ha aixopluc per si fa mal temps.

 


9. La Coma, a Colldejou

Entre el límit de la comarca entre el Baix Camp i el Priorat trobem el poble de Colldejou. Punt de referència pels excursionistes del territori, sobretot per l'emblemàtic cim de La Mola, la muntanya que custodia el poble. Ben a prop del municipi, a tan sols 200 metres, trobem l'àrea de lleure de La Coma. Un espai amb taules i barbacoes ideal per fer una calçotada i gaudir d'un bon dia solejat.

 


10. Ermita de la Mare de Déu de la Riera

Situada a tan sols 800 metres de les Borges del Camp, l'ermita de la Mare de Déu de la Riera és una edificació modernista de principis del segle XX obra de l'arquitecte Francesc Berenguer i Mestres. El santuari va quedar destruït l'any 1939 per la Guerra Civil i es restaurà el 1954 sota la direcció de l'arquitecte reusenc Francesc Adell. L'ermita de la Mare de Déu de la Riera és un dels llocs més concorreguts els caps de setmana per grups d'amics i famílies. Cal reservar taula per procurar tenir lloc.

 

A

També et pot interessar