Jump to navigation
Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), existeixen centenars de varietats de llegums i són importants per diferents raons; per una banda, el seu consum ajuda a millorar la salut i la nutrició gràcies al seu alt contingut de proteïnes i minerals; i també perquè incloure els llegums com a cultiu de cobertura, ajuda a millorar la fertilitat del sòl i redueix la dependència dels fertilitzants químics. De fet, hi ha molts cellers al Penedès que usen les lleguminoses per a fixar el nitrògen a la vinya, aconseguint un sistema de producció més sostenible.
Així doncs, la proclamació de l’Any Internacional dels Llegums ha estat per Oriol Llavina l’excusa per a organitzar tot un cicle d’activitats al restaurant. Com explica el cuiner, “des del restaurant sempre s’ha apostat per aquest aliment, sent protagonista en moltes receptes pròpies i, al mateix temps, perquè un dels llegums més populars del món, el cigró, és un dels trets més característics del restaurant. A més, destaca que “els llegums són bons i molt agraïts de cuinar, contenen molta proteïna i pot substituir la carn”.
Activitats per a tots els gustos i públics.
Des d’un taller de cuina infantil per fer que els llegums siguin més divertits, amb la cuinera Ada Parellada; a un col·loqui sobre la presència dels llegums a la literatura de la mà de l’escriptor Jordi Llavina; una sessió de cinema a la fresca amb el Cineclub Vilafranca, o una xerrada sobre la recuperació de varietats autòctones de llegums a Catalunya amb una de les entitats de més relleu del país sobre aquesta temàtica, la Fundació Miquel Agustí; són algunes de les activitats que proposa.
Però també hi haurà tallers de cuina al Cigró; a les Fires de Maig en el marc de les Cuines del Vi; o una Cigronada Popular que Oriol Llavina oferirà a la Festa Alícia’t, la Festa de la Gastronomia de les comarques de Barcelona, a la Fundació Alícia. A més, un dels actes més ambiciosos serà omplir l’Enològica de Vilafranca en una masterclass de cuines del món on Llavina, juntament amb cuiners d’altres països, mostraran com s’elaboren els llegums en diferents països del món.
Un programa ambiciós, el que presenta el Cigró d’Or, per posar de manifest que l’alimentació i la gastronomia també són cultura.
Aquí podeu consultar el programa d'activitats.
Els col·loquis i xerrades són gratuïts i s’oferirà un tastet de llegums. Els tallers i sopars són de pagament.