Foto: 

Cedida

Els 18 Ramon Casas a casa de Pau Casals

El Museu Pau Casals ha reunit en una exposició íntima i preciosa les divuit obres de Casas que formen part de la col·lecció privada de Casals
Goretti Martínez
,
18/07/2016
Arts
Divuit obres en total: quinze dibuixos al carbó i tres olis. La presència de l’obra de Ramon Casas a la col·lecció d’art de Pau Casals es mereixia una exposició com aquesta per a poder centrar la mirada en els quadres hipnòtics de l’artista barceloní. Es va inaugurar l’1 de juliol i es podrà visitar fins l’11 de setembre a la Sala Polivalent de Vil·la Casals – Museu Pau Casals amb motiu de l’Any Ramon Casas.

El violoncel·lista, compositor i director d’orquestra Pau Casals s’estimava l’art com moltes altres coses a la vida. La directora de la Vil·la Casals – Museu Pau Casals Núria Ballester diu que, probablement, el gust per l’art l’havia forjat quan vivia a Madrid, becat per la reina Maria Cristina amb una pensió mensual de 250 pessetes. En aquella època freqüentava el Museo del Prado, assistia a classes d’art, aprenia a analitzar les obres i a fer-ne crítiques. Sempre va agrair aquella oportunitat d’endinsar-se al món de l’art. El més probable és que la seva estada posterior al París de la Belle Epoque i el contacte que va mantenir amb artistes com Eugène Carrière (autor d’un retrat magnífic de Pau Casals - 1903) van acabar de consolidar una relació amb l’art que seria llarga i intensa. Casals va comprendre la importància que tenia l’art i durant els anys vint i trenta va construir la seva pròpia col·lecció de dibuixos, pintures i escultures.

Una col·lecció única

  • imatge de control 1per1

Segons ens explica la Núria Ballester, Casals tenia un gust més aviat clàssic i no mostrava una predilecció massa clara per cap artista en concret. Ara bé, la presència de nombroses obres de Ramon Casas a la seva col·lecció privada fa pensar que l’admirava. Cap col·leccionista privat té tantes obres de Casas i no és habitual que un mateix col·leccionista “acapari” divuit treballs d’un sol artista. La col·lecció de pintures i escultures de Pau Casals conté obres dels artistes catalans de més renom del final del segle XIX i el començament del XX. Des del Museu ens expliquen que, “aconsellat per galeristes i crítics, Casals triava personalment les obres, després d'haver-les vist a les exposicions que organitzaven les galeries més importants de la Barcelona de l'època”. I continuen: “Els artistes de la Sala Parés, amb Joan Anton Maragall al capdavant, i els de l'organització del crític Joan Merli es van convertir en els seus principals fons d'adquisició”. “Va adquirir una metodologia d’adquisició”, afegeix la Núria Ballester, “a banda d’anar a veure exposicions i deixar-se aconsellar, anava acumulant un fons a la galeria i es quedava les obres que més li agradaven”. La major part de les obres anaven destinades a decorar la casa de Sant Salvador.

Ramon Casas i Pau Casals

Com a artista i músic reconeguts que eren, Casas i Casals coincidien en diversos ambients. Hi ha alguna fotografia en la qual apareixen junts (una a la Sala Parés, precisament). Però no existeix correspondència entre ells que aporti més informació sobre la relació que tenien. En qualsevol cas, Casas va dibuixar Casals tot deixant així un testimoni irrefutable que els dos havien compartit alguna estona plegats. El retrat també es pot veure en aquesta mostra gràcies a la cessió en préstec del Museu Nacional d'Art de Catalunya. A l’exposició que acull el Museu Pau Casals hi veiem uns quants dels retrats hipnòtics que Casas dibuixava d’amics i coneguts. Sempre aquelles mirades tan reals, aquelles ombres de llum d’espelma. Casas pràcticament ens permet conèixer els seus retratats perquè ens els dibuixa amb una precisió, més que de traç, d’essència, absolutament sorprenent.

Any Ramon Casas

Des del Museu Pau Casals estan contents de poder mostrar les obres de Ramon Casas de la col·lecció de Pau Casals. Quan es va obrir el nou museu de Vil·la Casals, l’any 2001, el projecte museogràfic va prioritzar “mostrar i explicar la vida de Pau Casals”, així que el gruix de la col·lecció d’art quedava reservada per a exposicions temporals com aquesta que ara podem veure.

La mostra forma part de la Ruta Ramon Casas als museus del Penedès, en la qual hi participen la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú), el Museu del Cau Ferrat (Sitges), el Museu Deu (El Vendrell) el Museu de Maricel (Sitges), el Museu Pau Casals (Platja de Sant Salvador, El Vendrell) i el Vinseum (Vilafranca del Penedès), així com l’Ajuntament de Torredembarra. La Ruta Ramon Casas pels Museus del Penedès mostra, a través d’un circuit unitari, les obres d’aquest artista presents en les col·leccions dels diferents museus del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès. La iniciativa s’ha programat amb motiu del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas i permet visualitzar un itinerari complet de la seva obra en un dels territoris que en concentra més.

Més informació: 

L’exposició es podrà veure fins l’11 de setembre a la Sala Polivalent del Museu Pau Casals en els horaris habituals d’obertura del Museu, de dimarts a dissabte de 10 a 14h i de 17 a 21h i diumenges i festius de 10 a 14h.
Si compreu l'entrada per a veure la Vil·la Casals, l'accés a l'exposició de Ramon Casas va inclòs. Si no és així, l'entrada general costa 2€.

Paral·lelament, s’ha organitzat una conferència de Francesc Fontbona, doctor en Filosofia i Lletres per al Universitat de Barcelona i estudiós de l’art dels segles XIX i XX. Tindrà lloc el dimarts 19 de juliol a les 19h a la Sala Polivalent del museu.

A

També et pot interessar