Foto: 

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Sant Sadurní, a punt per la batalla

La capital del cava reviu el 7 i el 8 de setembre la històrica lluita contra la plaga de la fil·loxera
Eva López
,
06/09/2016
Fires i festes
Sant Sadurní ja ho té tot a punt per combatre, un any més, la plaga de la fil·loxera. El groc fa dies que ha envaït els carrers de la capital del cava per celebrar que fa un parell de segles set veïns de la vila van trobar un remei per eliminar aquesta diminuta bestioleta, que adorava cruspir-se els ceps. Ells, els 7 Savis de Grècia, són uns dels protagonistes de l’espectacle que un grup de sadurninencs va crear ara fa 35 anys per commemorar aquesta batalla entre humans i insectes. No tenim remei. Els catalans som experts en convertir les nostres desgràcies històriques en una gran festa...

Una festa cabdal
Malgrat que és una celebració relativament nova, la Festa de la Fil·loxera s’ha convertit en un dels principals al·licients de les Fires i Festes de Sant Sadurní. La iniciativa –que té lloc el 7 i el 8 de setembre- compta amb la implicació de més de 1.200 veïns de la vila. Durant dos dies, s’encenen més de 4.000 petards que recorden amb gran “sorollam”, un moment crucial que va marcar el futur del municipi. Si la fil·loxera s’ho hagués menjat tot, ni capital del cava, ni res de res.
I tot i que comença a ser una celebració veterana a la comarca, n’hi ha molts que encara no la coneixen. Per als que no hi hagueu estat mai, us expliquem com funciona la festa:

Dos dies, millor que un
Com que els sadurninencs tenim fama de ser “fiesterus” per natura, no podíem quedar-nos només amb un dia de celebració, així que es va decidir dividir l’espectacle en dos jornades. La primera, que es fa el 7 de setembre després del castell de foc, és l’escampada de fil·loxeretes. És un correfoc que compta amb la participació de 30 elements de bestiari, i que simbolitza la propagació de la plaga. Té dues ramificacions que passen per alguns dels carrers més cèntrics de Sant Sadurní. El recorregut acaba a l’Era d’en Guineu, davant de la casa de Marc Mir, un dels 7 Savis de Grècia. Allà es fa una petada conjunta amb la Fil·loxera gran. El poble ja està infectat.



La guerra que sempre es guanya
El 8 de setembre és el dia “D”. A mitja tarda, els elements que participen en l’espectacle es “planten” al carrer Raval (aquest és el millor moment per fer-se una selfie amb la fil·loxera). A les 10 comença la baixada...bMúsica i foc es combinen a les danses de ceps, pagesos, Savis, fil·loxeretes i fil·loxera, que es desplacen en cercavila fins la plaça de l’església, escenari principal de la representació. És habitual que la plaça estigui a rebentar de gent, així que si voleu agafar un bon lloc per seguir l’espectacle, no està de més que correu més que la fil·loxera... Un cop a plaça veureu com els pagesos dansen contents abans de la plaga, com la bèstia ataca i fa que els ceps es posin malalts, com els pagesos tornen a ballar esverats fins que arriben els Savis de Grècia. Veureu com la plaga intenta tornar a atacar, fins que els Savis descobreixen com eliminar-la: fent servir un empelt de cep americà.



I aquí arriba l’èxtasi. El Triomf final. Una victòria –que tot i estar cantada- cada any té gust de gesta. Centenars de persones saltant i ballant, cantant sota una pluja de cava que neteja tot al seu pas...bé, netejar, netejar, no gaire, però si que aclareix les idees (no val a beure’s el líquid). Per als que no us hi heu banyat mai, deixar clar que no cal que porteu paraigües, el que mola és mullar-se. Això sí, si després us heu de quedar de festa a Sant Sadurní, no està de més que porteu una muda de recanvi. El cava, quan s’asseca, fa una olor peculiar...

També en versió mini 
I com qualsevol espectacle que tingui aspiracions de ser alguna cosa avui en dia, la Festa de la Fil·loxera també compta amb una versió infantil. Es fa el 8 de setembre al migdia i és una imitació de l’espectacle dels adults, però amb bestiari en miniatura. La festa infantil compta amb la participació de més de 250 nens i nenes de la vila, un fet que assegura el futur de la representació per una bona colla d’anys. Els petits també tenen ceps, fil·loxeretes, Savis i fil·loxeres, i Triomf final, però sense cava. No patiu, que en aquesta ocasió no us caldrà roba de recanvi. El confeti no mulla!

No era groga, però és igual
I el que sí que us recomanem que porteu si voleu passar desapercebuts a la Festa de la Fil·loxera és samarreta groga...sabem que no és un color que triaríeu en circumstàncies normals, però del 6 al 9 de setembre, Sant Sadurní és monocromàtic. Samarretes, pantalons, sabates, barrets, arracades, polseres, pitets, mitjons, mocadors...tot és groc. La fil·loxera no ho era, però sí que ho és la bèstia que va crear el grup artístic local El Taller. Busqueu a l’armari, que segur que teniu alguna peça d’aquest color.



I si després de molt rebuscar no en trobeu cap, no patiu, que tampoc us prohibiran que participeu en algun dels actes que s’han programat per les Fires i Festes, que són molt més que la fil·loxera. Són també exposicions, concerts, correfocs de Diables, Menjars del món, activitats infantils, sardanes, puntes de coixí, pregó, empalmada, matinades...i un llarg etcètera.

 

Més informació: 

Si voleu consultar tota la programació, ho podeu fer a la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Sadurní o a la fitxa d’agenda de Surtdecasa Penedès. I si voleu més informació de la Festa de la Fil·loxera, visiteu festadelafiloxera.cat.

 

A

També et pot interessar