Jump to navigation
Hem vist que aquest cap de setmana es celebra a Reus la “Fira de Polònia”. Com no podia ser d’una altra manera, el que més ens interessa d’aquest esdeveniment és la possibilitat de dur-nos a la boca algun beuratge o menjar típic d’allà perquè som uns grans consumidors de cultura (gastronòmica), sobretot si tenim molta gana. Per aquest motiu hem decidit fer un repàs dels símbols més emblemàtics d’aquest país, segons el nostre parer, i que esperem trobar en aquesta fira.
Les cerveses més populars són les tipus Lager i concretament:Tyskie: probablement la més consumida a Polònia. 5,6% ABV.Żywiec: més amarga que l'anterior i poc aromàtica. 5,6% ABV.Warka: pertanyent al grup de la Żywiec. 5,7% ABV.Lech: originària de Poznań, gens amarga. 5,2% ABV.
Sortir de festa a l’hivern sense anar vestit talment com un ós polar no s’entén sense aquesta beguda. No hi ha cap dubte que són uns experts en la matèria.Wyborowa: potser el més conegut internacionalment. 40% alc./vol.Zubrowka: està aromatitzat amb unes herbes que són l’aliment habitual dels bisons (d’aquí que aparegui l’animal a l’ampolla). 40% alc./vol.Chopin: obtingut després de quatre destil·lacions de patata ecològica de la regió polonesa de Podlasie. Un vodka Premium, música pel vostre organisme. 40% alc./vol.
Barszcz (Borscht): és una sopa de remolatxa, ceba, pastanaga i acostumen a posar-li a sobre una nata agra que anomenen smetana.Kiełbasa: és el mot amb què anomenen les salsitxes. Tenen una infinitat de varietats, des de fresques per a menjar calentes fins a seques tipus fuet.Zapiekanka: sabeu què són els paninis?, doncs bàsicament és això. Trobar-se paradetes venent zapiekankas de mitja barra de pa a altes hores de la matinada no té preu; bé, sí, uns 1,5€ aproximadament.Pierogi: són un tipus de crestes bullides amb farciments diversos com patata, formatge, col agra, bolets... A continuació us indiquem com fer-los a casa.
Recepta Pierogi ruskie
Ingredients
Per a la massa dels pierogi: 300g de farina normal, 1 ou, 1 got d’aigua tèbia, 1 cullerada d’oli d’oliva i una cullerada petita de sal. També podeu comprar-la feta en supermercats asiàtics (massa wonton).
Per al farciment: 1 patata gran bullida, formatge fresc, mató o ricotta, ceba tallada finament, sal i pebre.
Preparació
Bon profit i visca Polònia! Do widzenia!
Si voleu fer algun comentari, compartir alguna recepta o ensenyar-nos a parlar polonès, feu-ho a través dels comentaris o mitjançant les vies de contacte habituals.
Mail: gastrobasica@gmail.com Twitter: @gastrobasica
Atentament, Dr. Pantxo
El Dr. Pantxo va nèixer entre fregits i arrebossats. Quan era petit, berenava 'Bollycaos' i 'Fresquitos'. No suporta tenir gana ni la cervesa sense alcohol. Defensor dels bars autèntics i enemic dels preus sense l'IVA inclòs. Gastronòmicament dispers.