,
07/11/2013
Gastronomia

Piwo proszę!

Hem vist que aquest cap de setmana es celebra a Reus la “Fira de Polònia”. Com no podia ser d’una altra manera, el que més ens interessa d’aquest esdeveniment és la possibilitat de dur-nos a la boca algun beuratge o menjar típic d’allà perquè som uns grans consumidors de cultura (gastronòmica), sobretot si tenim molta gana.
Per aquest motiu hem decidit fer un repàs dels símbols més emblemàtics d’aquest país, segons el nostre parer, i que esperem trobar en aquesta fira.

Cervesa

Les cerveses més populars són les tipus Lager i concretament:
Tyskie: probablement la més consumida a Polònia. 5,6% ABV.
Żywiec: més amarga que l'anterior i poc aromàtica. 5,6% ABV.
Warka: pertanyent al grup de la Żywiec. 5,7% ABV.
Lech: originària de Poznań, gens amarga. 5,2% ABV.

 

Vodka

Sortir de festa a l’hivern sense anar vestit talment com un ós polar no s’entén sense aquesta beguda. No hi ha cap dubte que són uns experts en la matèria.
Wyborowa: potser el més conegut internacionalment. 40% alc./vol.
Zubrowka: està aromatitzat amb unes herbes que són l’aliment habitual dels bisons (d’aquí que aparegui l’animal a l’ampolla). 40% alc./vol.
Chopin: obtingut després de quatre destil·lacions de patata ecològica de la regió polonesa de Podlasie. Un vodka Premium, música pel vostre organisme. 40% alc./vol.

Menjar

Barszcz (Borscht): és una sopa de remolatxa, ceba, pastanaga i acostumen a posar-li a sobre una nata agra que anomenen smetana.
Kiełbasa: és el mot amb què anomenen les salsitxes. Tenen una infinitat de varietats, des de fresques per a menjar calentes fins a seques tipus fuet.
Zapiekanka: sabeu què són els paninis?, doncs bàsicament és això. Trobar-se paradetes venent zapiekankas de mitja barra de pa a altes hores de la matinada no té preu; bé, sí, uns 1,5€ aproximadament.
Pierogi: són un tipus de crestes bullides amb farciments diversos com patata, formatge, col agra, bolets... A continuació us indiquem com fer-los a casa.
 

Recepta Pierogi ruskie

Ingredients

Per a la massa dels pierogi: 300g de farina normal, 1 ou, 1 got d’aigua tèbia, 1 cullerada d’oli d’oliva i una cullerada petita de sal. També podeu comprar-la feta en supermercats asiàtics (massa wonton).

Per al farciment: 1 patata gran bullida, formatge fresc, mató o  ricotta, ceba tallada finament, sal i pebre.

Preparació

  • Feu un volcà amb la farina i la sal. Afegiu al mig l’ou, l’aigua i l’oli i aneu incorporant farina fins que pugueu treballar la massa amb les mans fins que no s’enganxi a les mans. Si s’enganxa afegiu més farina i si està molt seca, una mica més d’aigua. Embolicar-la en paper film de cuina.
  • Fregir la ceba amb una mica d’oli o mantega fins que quedi daurada.
  • Aixafar les patates bullides i incorporar la ceba, el formatge fresc i una mica de sal i pebre. Barrejar els ingredients fins que quedi homogeni.
  • Estirar la massa dels pierogi amb un corró fins un gruix d’uns 3mm. Fer servir un got del revés per a tallar la massa en cercles.
  • Omplir cada cercle amb una mica de farciment i mullar el perímetre amb aigua. Doblegar la massa per a tancar el farciment i segellar la vora amb una forquilla.
  • Posar aigua a bullir en una cassola i aboqueu els pierogi. Deixeu-los uns minuts i traieu-los quan surin.
  • Si voleu els podeu sofregir després amb una mica de ceba i bacó perquè quedin més cruixents.

Bon profit i visca Polònia! Do widzenia!

Si voleu fer algun comentari, compartir alguna recepta o ensenyar-nos a parlar polonès, feu-ho a través dels comentaris o mitjançant les vies de contacte habituals.

Mail: gastrobasica@gmail.com
Twitter: @gastrobasica

Atentament,
Dr. Pantxo

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

El Dr. Pantxo va nèixer entre fregits i arrebossats. Quan era petit, berenava 'Bollycaos' i 'Fresquitos'. No suporta tenir gana ni la cervesa sense alcohol. Defensor dels bars autèntics i enemic dels preus sense l'IVA inclòs. Gastronòmicament dispers.

05/08/2015
Una de les activitats més interessants quan es viatja a l’estranger durant les vacances és tastar les especialitats gastronòmiques de cada país, tot i que a vegades acabem degustant les versions més descafeïnades dels plats típi
09/03/2015
Hi ha una obsessió de la gastronomia actual per crear tendències a partir de productes que sempre han format part dels nostres tiberis i borratxeres.
03/01/2015
Començar a estalviar després del dispendi nadalenc elaborant el nostre propi Tortell de Reis sembla una bona idea.
25/12/2014
El Nadal és l’època en la qual mestresses de casa i cuiners amateurs es converteixen en sofisticats xefs i el nitrogen líquid esdevé un element imprescindible a la c
04/05/2014
A continuació podeu llegir la segona entrega dels MILLORS COMENTARIS dels PITJORS RESTAURANTS DEL CAMP DE TARRAGONA. Ah, que no heu llegit la primera part?
09/04/2014
Un recurs molt útil a l’hora de triar un bon restaurant és consultar per internet les opinions d’altres clients sobre els diferents establiments.
03/01/2014
Sense temps per recuperar-nos de la ressaca de la nit de cap d’any, enllacem amb el maldecap de les compres dels regals de ses Majestats els Reis Mags d’Orient.