Foto: 

Goretti Martínez | MAC

El Cap de Setmana Ibèric als jaciments del Penedès

Recollim les propostes que quatre jaciments a l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf han preparat per celebrar amb tots nosaltres el Cap de Setmana Ibèric
Goretti Martínez
,
28/09/2016
Entorn
El Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través del seu projecte La Ruta dels Ibers, planteja un cap de setmana d’activitats gratuïtes per descobrir diferents aspectes de la vida dels nostres avantpassats. Aquest any, en la 16a edició del Cap de Setmana Ibèric, el tema central és el comerç. Els jaciments de les nostres comarques es preparen per explicar-nos-ho amb jornades de portes obertes, visites guiades i tallers.

Ja sabeu que som molt fans de l’arqueologia divulgativa i del treball que fan els equips d’arqueòlegs que hi ha al capdavant de jaciments com la Ciutadella Ibèrica de Calafell o La Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès. I com que aquest primer cap de setmana d’octubre hi ha una nova oportunitat de descobrir més aspectes de com vivien els nostres avantpassats, hem volgut recollir en aquest article les propostes de les que podeu gaudir a l’Alt, el Baix Penedès i el Garraf al Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers. Per a l'edició d'enguany s’ha triat el tema ‘Avui hi ha mercat. El comerç fa 2.300 anys’, i, a tot Catalunya, hi participen 23 centres que proposen més d’un centenar d’activitats. Al Penedès teniu quatre propostes, així que ja podeu triar i remenar o quadrar agendes per no perdre-us res de res. Totes les activitats són gratuïtes.


Forn a la Ciutadella Ibèrica de Calafell | FOTO: Calafell Històric

La Ciutadella Ibèrica de Calafell
A dalt d’un turó, davant dels estanys de la platja de Calafell, es va establir fa uns 2.500 anys aquesta ciutadella ibèrica. Era un recinte d’uns 3.000 m2 perfectament fortificat on, probablement, residien alguns dels caps del llinatge de la tribu dels cessetans. Avui dia, l’equip de la Ciutadella Ibèrica i Calafell Històric han consolidat un projecte xulíssim de recreació que ens trasllada milers d’anys per a saber com vivien els ibers. Pel Cap de Setmana Ibèric, a banda de portes obertes, han preparat l’activitat familiar ‘Mercadeig mediterrani. Què s’hi guanya?’, per aprendre jugant amb els productes que es comerciaven a l’època. També és podrà participar en la demostració ‘La moneda ibèrica: l’encunyació’ i a l’interessantíssim taller ‘El vi a l’antiguitat: un producte del comerç mediterrani’, on podreu viure, veure i beure el vi en tot el seu procés. Per a les activitats, les places són limitades: us ho expliquem aquí. Cal fer reserva prèvia al 977 69 46 83 o calafellhistoric@calafell.org



Vista de la tintoreria/adoberia d'Olèrdola | FOTO: MAC

Olèrdola ibèrica 
La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb assentaments de diversa intensitat des de l'edat del bronze (poc menys de 4.000 anys enrere) fins ben entrat el segle XX. Entre el segles V - IV i I aC, Olèrdola va ser ocupada pels cessetans, un dels pobles ibers que ocupava la zona costanera catalana. El poblat fortificat iber feia més de tres hectàrees i els seus habitants es van instal·lar a la part baixa de la plataforma rocosa, adaptant l'estructura preurbana a l'orografia del terreny i aprofitant la muralla ja existent. A la dreta de la porta d’entrada del recinte s’hi concentraven diversos tallers artesans que van estar en funcionament entre el segle IV i la fi del segle III aC, entre ells una tintoreria i/o adoberia única documentada al món iber. Olèrdola també se suma al Cap de Setmana Ibèric amb portes obertes tant dissabte com diumenge i amb un taller experimental per elaborar perfums com feien fa 2.300 anys!
Us en podeu informar aquí o contactar: mac.olerdola@gencat.cat | 93 890 14 20 - 675 782 936.



Vista general de Darró des de la via del tren | FOTO: Joan Garcia Targa

El Jaciment Ibèric de Darró
Al peu del turó de Sant Gervasi, on hi ha el Xalet del Nin, a ponent de l'actual passeig marítim de Vilanova i la Geltrú, hi ha les ruïnes de la vila iberoromana, un indret on s’han fet importants troballes arqueològiques. Tot i que les primeres descobertes s’hi van fer l'any 1789, fins al 1956 no va començar la primera campanya d'excavacions. Els vestigis conservats pertanyen a un poblat ibèric de l'ètnia dels cossetans, que es va utilitzar entre el segle V i el segle I aC i també a una vil·la romana situada dins el territori de Tàrraco. La part visitable correspon al poblat ibèric, al barri dels artesans. Al jaciment vilanoví ens proposen visites guiades amb un dels arqueòlegs de l’equip tant dissabte com diumenge i tant al matí com a la tarda. Podeu consultar la fitxa d'agenda aquí. El contacte és aquest: 687 917 009.


Una visita guiada a Font de la Canya | FOTO: enoturismePENEDÈS

El Jaciment Ibèric de la Font de la Canya
El jaciment està situat estratègicament al “cor del Penedès”, a Avinyonet del Penedès, i ha tingut una ocupació continuada durant 500 anys, entre els segles VII i II abans de Crist. L’assentament va funcionar com a centre de mercaderies de l’antiguitat obert al Mediterrani, amb zones d’hàbitat i diversos espais de treball logístic, a més d’un amplíssim camp de sitges. Troballes com grans concentracions de llavors de raïm i multitud d’estris relacionats amb el consum i l’elaboració del vi, des d’àmfores i morters fenicis, fins a podalls, cullerots i gerres, demostren que al Penedès es feia vi molt abans del que es pensava. Pel Cap de Setmana Ibèric, l’equip del jaciment prepara dues visites guiades (una al matí i una a la tarda), la presentació del vídeo que es podrà veure al Centre d’Interpretació, titulat ‘DO Vinífera: Una xarxa comercial de gran abast’, i un tast de vins penedesencs. Us en podeu informar aquí o al telèfon de l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès: 93 897 00 00.

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Al web del Museu d'Arqueologia de Catalunya trobareu tota la informació relativa al Cap de Setmana Ibèric.

Des del MAC ens animen a compartir les vostres experiències durant aquests dos dies a través de twitter amb l'etiqueta #csi_ibers, on podreu seguir també la programació. I els apassionats de la fotografia ho podeu fer a través d'instagram sempre a través de #csi_ibers. No oblideu etiquetar també amb #surtdecasapenedes!

A

També et pot interessar