Goretti Martínez
,
23/07/2018
Fires i festes

Terra Ibèrica: com era l’esport i la competició a la Mediterrània Antiga?

El festival Terra Ibèrica a la Ciutadella Ibèrica de Calafell torna amb un programa farcit de novetats per a traslladar-nos a la vida de fa 2.500 anys

Foto: 

Cedida
L’esport i la competició a la Mediterrània Antiga centren aquest any el programa d’activitats del festival Terra Ibèrica a la Ciutadella Ibèrica de Calafell. Terra Ibèrica, amb la seva aposta ferma per la recreació històrica com a via per divulgar la cultura dels ibers, és una magnífica oportunitat per a traslladar-nos a la vida quotidiana de fa 2.500 anys en aquest enclavament penedesenc a la vora del mar.

Prepareu-vos per viure, menjar, beure, treballar i competir com els ibers! El festival Terra Ibèrica a la Ciutadella Ibèrica de Calafell torna amb un programa farcit de novetats tant en activitats com en l’eix central d'aquesta edició, la novena d'ençà que es presenta en format festival distribuït en dies consecutius. De dijous a diumenge, el festival ens proposa descobrir com era l’esport i la competició en el context històric de la Mediterrània Antiga a través d’uns Jocs Cossetans inspirats principalment en el Jocs Panhelènics. Però també ens ofereix la possibilitat de fer ceràmica, escapar dels ibers en un scape-room ben especial, veure els entrenaments dels atletes ibers, fer un tast de cervesa iberika o conèixer com era un simposi grec… Repassem el programa pas a pas! I recordeu que en algunes activitats les places són limitades i cal fer reserva prèvia.

Inauguratio, recreatio, gustatio
El dijous 26 de juliol, les 19:30h, la Ciutadella acull la inauguració del festival, en el transcurs de la qual podrem conèixer alguns dels personatges que trobarem en les activitats de recreació històrica d’aquesta edició tan especial. En acabar, farem una copeta de vi del Penedès, gentilesa de Vins i Caves Jané Ventura. L’activitat és gratuïta però es demana fer inscripció prèvia.


Un taller de l'edició passada | FOTO: Gabriel Mestre Photography

Fem ceràmica
El divendres 27 de juliol, Terra Ibèrica ens proposa un taller familiar perquè aprenguem a fer una peça ceràmica tal i com es feia a l’època ibèrica. El taller està adreçat a nens i nenes a partir de sis anys i el preu general és de 5€. També es recomana fer inscripció prèvia.

Escapem dels ibers!
Els nois i noies del Casal Jove de Calafell han muntat un scape-room a la Ciutadella. Animeu-vos a resoldre els enigmes que us plantegen per tal de poder escapar del recinte emmurallat! Se’n faran dues sessions de 40 minuts aproximadament, a les 11 i les 12 del divendres 27 de juliol. És una activitat gratuïta i adreçada a majors de 12 anys. Les places són limitades i es recomana fer reserva prèvia, en aquest cas a la Regidoria de Joventut.

Els mini jocs cossetans
També el divendres 27 de juliol, de 18 a 20h, se celebren els mini jocs cossetans. Es tracta d’una activitat familiar on prepararem alguns dels materials necessaris per als jocs de l’antiguitat: decorarem els escuts per a la cursa, farem corones vegetals per als vencedors… També practicarem alguns d’aquests jocs, com ara el llançament de javelina. El preu de l’activitat està inclòs amb l’entrada al jaciment.

Lvdvs Cosetani, l’espectacle de recreació històrica
Un dels plats forts del Terra Ibèrica és l’espectacle de recreació històrica adreçat a tots els públics que tindrà lloc tant divendres com dissabte a les 22h. Posem-nos en situació... Any 300 a.C: Ultilatie, fill del cabdill de la Ciutadella, torna al poblat després d’un viatge de més de quatre anys i voldrà organitzar uns jocs en honor a Posidó amb l’ajuda dels grecs que el varen rescatar d’un naufragi… Aquesta nit veurem com la Ciutadella es prepara per a organitzar una competició a la manera de la Grècia antiga. L’espectacle compta amb la participació dels grups Ibercalafell, Iberhonderos, Athenea Promakhos i Nemesis. El preu general és de 10€, mentre que l’entrada reduïda costa 7€. Els menors de 6 anys hi poden accedir gratuïtament. Atenció perquè les places són limitades!


L'espectacle de recreació de l'anterior edició | FOTO: Cedida

Taller de fona
Aprèn sobre la història d’aquesta eina ancestral, quins eren els tipus de projectils i fones, com es fabricaven, i demostra la teva habilitat amb la pràctica del tir. El dissabte 28 de juliol, a les 11h, tenim l’oportunitat de participar en el taller de fona adreçat a tots els públics que ha preparat l’Associació Cultural Foners Catalans – Grup de recreació Iberhonderos. El preu de l’activitat queda inclòs en el preu d’entrada.

Testimonis d’un entrenament
Els Jocs Cossetans han començat i podrem veure els entrenaments dels atletes ibers abans de la competició a partir de les 11:30h del dissabte. No sempre es presenta una oportunitat única com aquesta! Activitat inclosa en el preu de l’entrada i adreçada a tots els públics.

Quin gust tenia la “cervesa iberika”?
El dissabte 28 de juliol, a les 12:30 i a les 19h, en sessions d’uns 30 minuts, Terra Ibèrica ens proposa un tast sensorial de “cervesa iberika”. Mentre fem un tastet de cervesa, ens explicaran diversos elements sobre l’alcohol com a fet històric i social, el procés de fabricació d’una cervesa des del punt de vista tècnic i científic i el propi procediment d’elaboració de la cervesa Iberika, d’inspiració protohistòrica. En aquest cas, l’activitat està adreçada a majors de 18 anys i té un cost de 5€. Les places són limitades i es recomana fer reserva prèvia. El tast sensorial compta amb la participació d’IBER Arqueologia, Patrimoni i Turisme SL i Cerveses de la Segarra SL (Segarreta).

El Symposion
Com era un simposi grec? Pels antics grecs, menjar era tot un ritual. Els que han visitat la Ciutadella pels Jocs Cossetans, n’han preparat un i podrem veure en què consistia el dissabte a les 18h. Activitat per a tots els públics inclosa en el preu d’entrada i dissenyada amb la participació d’Athenea Promakhos.

Visita Iber-Mut
És diumenge al matí, no teniu plans però us venia de gust fer el vermut? Què us semblaria fer visita especial a la Ciutadella Ibèrica, on ens parlaran dels ibers i dels esports en el seu context històric tot fent un vermut a l’agradable ombra de les terrasses exteriors? Doncs apunteu perquè això serà el diumenge 29 de juliol a partir de les 11:30h. El preu és de 5€ i les places són limitades. L’activitat compta amb la participació d’Ibercalafell.

Què vol ser de gran, en Neitín?
Per als petits de la casa, el diumenge 29 de juliol a les 18h, hi haurà un conte vivencial infantil que parteix de la pregunta 'Què vol ser de gran, en Neitín?'. Quins oficis tenien els ibers? Com s’organitzaven les feines? Quin paper tenien els més petits a la Ciutadella de Calafell? Ho descobrirem de la mà de Neitín. Dirigida a nens i nenes de 2 a 6 anys, l’activitat té un cost de 3€ per participant (amb un acompanyant adult gratis). Les places són limitades. L’activitat compta amb la participació de Descoberta.

El diumenge a les 18:30h, el festival Terra Ibèrica també ens proposa una visita guiada a la Ciutadella. D’altra banda, durant el festival, tindrem a disposició un servei de bar, l’I-BAR, amb begudes fresques i tastets a l’agradable ombra de les terrasses de la Ciutadella.

 

Més informació: 

Les inscripcions es poden fer per telèfon trucant al 977 69 46 83 o bé escrivint al correu electrònic calafellhistoric@calafell.org.

També et pot interessar