Via Verda Terres de l'Ebre

Foto: 

Cedida

Els 7 atractius al voltant de la Via Verda

Vagons de tren convertits en bar, túnels, antigues estacions i paisatges increïbles
Surtdecasa Ebre
,
08/12/2016
Entorn
La Via Verda és una ruta que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafán on, a causa de l’interès del govern de l’Aragó de tenir port de mar, va construir un traçat de tren en què s'havia d'unir el municipi de la Puebla de Híjar amb Tortosa. Les obres van començar el 1882, però no va ser fins l’any 1942 quan es va poder inaugurar. La via va estar en servei durant 31 anys i es va tancar definitivament el 17 de setembre de 1973. Aquesta obra no es va concloure mai, fet que la va condemnar al desús. Ara, s'ha convertit en un interessant itinerari des d'on descobrir els paisatges de la Terra Alta i el Baix Ebre. Hem seleccionat alguns dels atractius que pots trobar si t'atreveixes a recórrer-la tant a peu com en bicicleta o a cavall.

1. Un vermut en un antic vagó
L’estació de Bot, tot i que fa molts anys que no hi passa cap tren, és un lloc privilegiat per fer un vermut just davant de la Via Verda. Fa poc més d'un any que un antic ferrobús s'ha convertit en un curiós bar instal·lat al mig d'aquest camí natural. Una aturada a Bot també pot servir per fer una visita a algun dels cellers locals, o també a la Sant Josep Wines, la cooperativa de Bot, que produeix vins tan coneguts com el Llàgrimes de Tardor.

2. Una aturada mística a la Fontcalda
El riu Canaletes, al seu pas pel Santuari de la Fontcalda, s’estreny formant un petit congost que ofereix un paisatge espectacular. Les aigües, que s’obren pas entre immenses parets de pedra, van formant enormes tolls i piscines naturals que són una temptació per qui passeja per la zona quan fa calor. El nom d’aquest paratge, la Fontcalda, es deu a la font termal d’aigua calenta que hi ha al capdavall d’aquesta zona d’estrets. Aquí hi havia un antic balneari que era lloc de pelegrinatge pels que creien en les qualitats curatives i terapèutiques de les aigües, organitzant-hi romeries que avui en dia encara es fan el primer diumenge de maig.

 

Antiga Estació de Benifallet
3. Estació de Benifallet
Un dels espais imprescindibles al voltant de la Via verda. Després de travessar uns túnels de l'antiga via de tren, arribem a una antiga estació reconvertida en hotel gastronòmic, on et pots allotjar i provar alguns dels millors plats de la zona. Entre un ambient boscós, pots reviure l'ambient d'una antiga estació ferroviàrial. Aquest projecte va arrencar fa 20 anys amb la reconversió de la línia de ferrocarril en Via Verda i que el seu propietari, Vicent Ibáñez, continua amb un gran esperit d'integració a la cultura de la zona.

4. Estacions d'Aldover i Xerta
El pas per Xerta i Aldover té com a principals atractius una aturada a les seves antigues estacions, en el cas d'Aldover rehabilitada com un restaurant des d'on gaudir d'unes fantàstiques rostides; i la de Xerta, actualment convertida en Centre d'Interpretació de l'Aigua. Si continuem caminant per la Via Verda, trobem una obra històrica de gran importància. És l’Assut de Xerta, finalitzada al segle XV, que va dotar inicialment a la població d’una infraestructura bàsica per a l’explotació del molí de l’Assut (segle XVI) i de la pesca.

 

Antic Pont del Ferrocarril sobre el riu Ebre al seu pas per Tortosa
5. Pont del Ferrocarril a Tortosa
S'ha convertit en els darrers anys en el símbol de Tortosa. És el pont més antic que es conserva a la ciutat. Actualment és d'ús peatonal, forma part de la Via verda de l'antic Ferrocarril del Val de Zafán i es caracteritza pel seu nou color: el roig. Passar-hi amb bicicleta o a peu et permet gaudir d'un fantàstic paisatge per sobre del riu Ebre. Situat a extramurs es va començar a construir l'any 1867 i es va acabar un any després per a donar servei a la línia Barcelona-València. És un bon moment per visitar Tortosa, una ciutat amb grans exponents arquitectònics de l’època: la catedral, els palaus nobiliaris, el palau episcopal, el clos de muralles o la llotja.

6. Un pícnic a l'Ermita de L'Aldea
Seguim a través de Campredó fins arribar a L'Aldea, des d'on comença el conegut com Camí natural de l’Ebre, que uneix el Parc Natural dels Ports i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. En aquest sentit, la via cicloturista neix al quilòmetre 0 de la Via Verda, ubicat a Tortosa. A partir d’aquí, i en sentit sud, la via transcorre pels municipis de l’Aldea i Deltebre fins arribar a la desembocadura del riu Ebre. Per tal de facilitar el recorregut als usuaris, l'ens comarcal, amb la col·laboració dels ajuntaments corresponents, ha realitzat una àrea de lleure a l’Ermita de la Mare de Déu de l’Aldea. Al mateix temps, el Consell Comarcal del Baix Ebre ha senyalitzat el camí natural per tal que els visitants puguin recorrer el tram sense pèrdua.


Camps d'arròs del Delta de l'Ebre
7. Endinsar-nos al Delta de l'Ebre
El camí ressegueix paral·lel als canals i als arrossars, endinsant-nos en el Delta de l'Ebre, la zona humida més gran de les terres catalanes. Amb els seus 320 km2 de superfície, és considerat l'hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental després de la Camarga (França), i el segon de l'Estat espanyol, després del Parc Nacional de Doñana. La via Verda arriba fins a l'àrea de lleure del Parc del Riu de Deltebre, per després continuar, a través del carril bici, cap a la desembocadura del riu Ebre.

A

També et pot interessar