Jump to navigation
Dilluns
13 gener 2025
Empordà
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Foto:
cedida
Els 10 articles més llegits del 2016 a l'Empordà
S'acaba l'any i recuperem els articles i continguts que més han cridat l'atenció
Surtdecasa Empordà
,
28/12/2016
Activa't
Durant els 365 dies del 2016 hi ha hagut notícies de tots colors. Ja ho heu anat veient. I ara que l'any acaba, sempre és bonic mirar enrere i repassar què ha estat el més llegit. Recordar-ho amb un somriure i amb la certesa que l'any vinent encara tindrem més continguts. Així doncs, hem fet un recull dels articles que més lectures han tingut enguany: els recordeu tots?
1. Alguns trets dialectals i curiositats sobre el parlar de l’Empordà
Us presentem algunes de les característiques que permeten parlar d’una subvarietat dialectal gironina. Una primera aproximació a tot allò que, amb una mica de sensibilitat, podreu escoltar quan us deixeu caure per terres empordaneses.
Llegeix-lo
aquí
2. La música empordanesa que vindrà
És ben sabut que l’Empordà és terra d’artistes. Hi ha qui diu que la tramuntana abona la personalitat dels empordanesos. Els músics de ressò del nostre territori surten de sota les pedres i podríem no acabar mai d’anomenar-ne. Reiterades vegades els mitjans de comunicació han fet ressò d’escenes musicals tan enriquides com la ganxona o la bisbalenca. Ara bé, amb aquest article, Surtdecasa Empordà vol destacar artistes musicals empordanesos de nova fornada que, ben segur, tard o d’hora en sentirem a parlar. Descobriu-los i no els perdeu la pista!
Llegeix-lo
aquí
3. 11 llocs empordanesos on fer una copa a la fresca
Quan cau el Sol, l’Empordà ofereix un ampli ventall d’establiments idíl·lics que permetran viure vetllades úniques i a la fresca. “Xiringuitos”, concerts a l’aire lliure, terrasses en interessants nuclis romànics, pubs a la fresca... Amb aquest article, els interessats en allargar els dies, descobriran que les nits empordaneses sempre poden ser màgiques i especials.
Llegeix-lo
aquí
4. Joan Yago: “'Follar' és un còmic sobre gent que folla poc, escrit per gent que folla poc
És de matinada, la gran ciutat dorm, però enmig de la nit una parella vaga pels carrers sense llum a la cerca d'un lloc per fotre un clau. Aquest és el punt de partida de 'Follar', el primer projecte conjunt del tàndem format pel guionista Joan Yago i el dibuixant figuerenc Aaron Sánchez. Una "novel·la gràfica breu" que gira en torn l'acte més primitiu i fonamental de l'espècie humana, un acte que els propis autors confessen no practicar tant com els agradaria. Aquest dissabte 26 de novembre es despullaran a La Cate de Figueres –metafòricament en principi, però qui sap– per presentar el que probablement sigui el còmic amb el títol més convincent del mercat. De moment, nosaltres ja hem aconseguit que ens deixin entrar a casa seva per fer els preliminars. Dissabte, més.
Llegeix-lo
aquí
5. Mas Juny: Pioners del turisme a l’Empordà
L’Empordà i la Costa Brava són ara paratges estesament coneguts però no fa pas tant que aquesta terra era un lloc pràcticament incògnit per al gran públic. Fou a les darreries del segle XX que aparegué aquest nou tipus de visitant, al principi incipient i tímid. Entre els pioners del turisme, hi trobem la visita d’alguna celebritat que, anticipant-se a la massificació actual, va refugiar-se a una costa encara realment brava, una terra verge de pescadors i pagesos ara àvidament delatada. Alguns fent més fressa que no pas d’altres, ens han deixat històries i mites per a la posteritat. D’entre els diversos hostes que han escollit la Costa Brava com a refugi, els dos propietaris del Mas Juny mereixen una atenció destacada, la seva tasca per a la projecció internacional del nostre país és indiscutible. A ells i a les seves sonades visites els dediquem aquest article.
Llegeix-lo
aquí
6. 10 platges nudistes de la Costa Brava que no us podeu perdre
Ja fa molt temps que el nudisme és una opció que cada cop atrau més banyistes a les platges empordaneses. De fet, des del 1989, el Codi Penal ja no qualifica el fet d'anar despullat com un escàndol públic, de manera que es pot practicar a la majoria de llocs, excepte en platges o municipis on s’han redactat ordenances per vetar-lo. Practicar la nuesa en espais naturals, al cap i a la fi, és la forma més originària de relació amb la natura. Al nostre territori tenim un bon grapat de platges de tradició nudista. Val a dir però, les platges no són nudistes o tèxtils: són els usuaris els que els donen un ús determinat. En seleccionem 10 per si aquest estiu encara no heu experimentat la dolça sensació de banyar-se tal com hom va arribar al món. A gaudir-les!
Llegeix-lo
aquí
7. Cristòfor Colom i la tesi del port de Pals
Us brindem l’oportunitat de descobrir una agosarada i controvertida hipòtesi: Colom va partir de Pals. A casa nostra, aquesta tesi és àmpliament coneguda, una peça clau del llegendari misticisme empordanès. La segona part del mite, que era catalaníssim i que va néixer a l’Empordanet, també l’hem sentida. Per categòrica desconeixença, no la subscrivim. Tampoc compartim l’eufòria de qui s’apropia de la figura del navegant. No ens acusessin pas de mirar-nos (encara més) el melic. La tesi, però, ens sembla curiosíssima, i val la pena d’ésser explicada. Feta la declaració exculpatòria, hi procedim.
Llegeix-lo
aquí
8. Un vas on hi viatja el cosmos
Segons Jordi Isern, la pintura no dóna respostes, sinó que formula preguntes. I la pintura apareix quan hi ha misteri, que per definició, és inexplicable. L’artista barceloní establert al Baix Empordà reflexiona sobre l’existència humana, sobre el cosmos, sobre la vida, sobre l’infinit, sobre el temps... I amb aquest darrer treball es pregunta si potser només som recipients per on circula la vida. Malgrat tot, no és això? No és l'individu una il·lusió per on entra i surt el cosmos?
Llegeix-lo
aquí
9. Esther Pujol: "A través de l'art i la creativitat un pot tenir altres perspectives de veure i viure el món"
Amb gairebé 70.000 espectadors a les darreres set edicions, el festival Ingràvid arriba a la seva última edició a Figueres a causa de les retallades de pressupost. Amb aquest fet com a premissa, el festival de cultura contemporània del nord de Catalunya aposta per l'eslògan ‘Menys és més’ i concentra totes les activitats d'enguany en un únic dia –dissabte 8 d'octubre-, celebrant així la seva ‘festa de comiat’ amb un ampli ventall d'activitats artístiques i culturals non-stop per a petits i grans: tallers infantils, documentals, música en directe, DJs, taules rodones, teatre, dansa i molt més.
Llegeix-lo
aquí
10. Una ambaixadora empordanesa a Nova Zelanda
Ets un cul inquiet de mena i sempre que t'ho pots permetre marxes a viure vivències a racons remots de món? Estàs pensant en anar a estudiar anglès a l'estranger o anar-hi a treballar? Vols fer un canvi radical a la teva vida i començar de nou a un altre lloc amb més bones oportunitats? La Tània Garcia (Mont-ras, 1987) ho té claríssim: Nova Zelanda és una opció brillant i farcida de bones opcions. És per això que, viatgera de mena, després de trotar mitja vida per aquests mons de Déu s'ha establert –ara per ara- a Nova Zelanda per llançar-hi KIwiYouTOO: la definitiva assessoria gratuïta per a qualsevol nouvingut.
Llegeix-lo
aquí
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
Conjunció: la participació com a eina d’apoderament i aprenentatge col·lectiu
Foto:
Surtdecasa
Els 10 articles més llegits del 2018 al Camp de Tarragona
Foto:
cedida
Els 10 articles més llegits del 2019 a l'Empordà
Foto:
Cedida
A la Bisbal d’Empordà es parla d’educació
Foto:
Ajuntament de Calonge-Sant Antoni
La màgia d'Orient s'instal·la a Calonge
Foto:
cedida
10 propostes d'oci per Setmana Santa
Inicieu sessió
o
registreu-vos
per a enviar comentaris