Més llegits Camp

Foto: 

Cedida

Els 10 articles més llegits del 2018 al Camp de Tarragona

Recollim les entrevistes i reportatges que més èxit han tingut entre els lectors i que contribueixen a transformar la nostra societat
Surtdecasa Camp
,
27/12/2018
Activa't
S'acaba l'any i volem repassar el bo i millor que ens han donat aquests dotze mesos del 2018. Què difícil és resumir un any amb un sol article! Hem volgut fer un recull d'aquells reportatges o entrevistes que més èxit han tingut enguany. Aquests articles han entusiasmat els lectors i han estat compartits a les xarxes socials per milers d'usuaris. Si encara no els havíeu llegit, ara podeu fer-ho!

1. Entrevista Roser Vernet
La comarca del Priorat és hereva d’una història agrícola; un mosaic de pobles, espais agraris, camins o marges de pedra seca. Uns valors, sovint poc palpables, però excepcionals. Després de la lluita contra la instal·lació de parcs eòlics, diversos sectors de la comarca van unir esforços per repensar què volia ser el Priorat de gran. A través de la plataforma Prioritat, s’ha dibuixat una candidatura perquè aquest territori es declari Patrimoni Mundial de la UNESCO, en la categoria de paisatges culturals. A principis de l’any vinent se sabrà la resolució, mentrestant, l’associació segueix caminant i han organitzat la segona edició del dia del paisatge a Escaladei. Amb l’excusa, parlàvem amb la Roser Vernet (El Molar, 1955), activista prioratina i coordinadora del projecte.
Llegeix-lo aquí!

2. Tram de la Ruta del Cister
Aquest any hem fet un recorregut per alguns trams de la ruta del Cister. En aquest cas, un dels que va tenir més lectures va ser el que travessa les comarques de l'Urgell a la Conca de Barberà. És una etapa fàcil, sense molt de desnivell, i us permetrà descobrir poblacions com Rocallaura, Forès o Belltall. Un itinerari per fer caminant i descobrir paisatges, vestigis medievals, balnearis, la gastronomia de la terra i el bon vi.
Llegeix-lo aquí!

  • imatge de control 1per1

3. Entrevista a Jordi Camell sobre cohabitatge per la gent gran
Anunciàvem amb una interessant entrevista que el Catllar comptarà l’any vinent amb un projecte pioner de cohabitatge per a la gent gran. Una de les naus de la històrica fàbrica d’aquest municipi albergarà una residència on la col·lectivització serà l’eix central del projecte. La iniciativa està encapçalada per Sostre Cívic, una cooperativa de cohabitatge. Es tracta d’una tercera via entre el lloguer i la compra i es dissenyarà a través de tallers participatius que es faran amb els futurs inquilins. Des de Surtdecasa parlàvem amb el responsable del projecte, el tècnic de Sostre Cívic Jordi Camell (Llorenç del Penedès, 1984).
Llegeix-lo aquí!

4. Entrevista a l'artista Marcel Pey
Un dels artistes més sorprenents i inclassificables ens concedia una entrevista en exclusiva, ja que no li agrada massa que l'entrevistin. Marcel Pey (Cardona, 1948) ha tocat, però, diverses disciplines: fotografia, poesia, cinema i arts plàstiques. Malgrat no néixer a Tarragona, s’hi va establir molt aviat i és on ha desenvolupat bona part de la seva obra. Mai ha freqüentat els circuits artístics convencionals i ha fet la carrera fregant l’anonimat. Diu que, de sobte, es parla d’ell i l’endemà, desapareix. Ara està sota l’ull mediàtic per l’exposició ‘The Burning Blade’, una antologia de la seva trajectòria que es pot veure al Tinglado número 2 del Port de Tarragona.
Llegeix-lo aquí!

5. Entrevista a Àlvar Calvet sobre l'obra col·lectiva a l'absis de la capella de Sant Roc
L’absis de la capella de Sant Roc de Valls acollia la pintada col·lectiva d’Àlvar Calvet (1965). Preocupat per descobrir diferents realitats, dedica la pintura a les persones transgènere. Per fer-la, ha col·laborat amb diversos artistes a partir d’una entrevista a vuit persones trans. Calvet és professor de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona i va ser un dels escollits pel cicle ‘Pintura mural’ a cura de Pilar Bonet. Les exposicions presenten set artistes que treballen en un espai molt concret: l’absis de la capella de Sant Roc. A més, l’obra és efímera, al cap de dos mesos la paret es torna a pintar de color blanc. 
Llegeix-lo aquí!

6. Entrevista a Marta Sas sobre els regals de Nadal sostenibles
Les festes de Nadal són dies d’excessos i de consumisme. Sovint hi tenim una relació d’amor o d’odi infinit, sembla que no hi hagi grisos. Sopars de feina, dinars familiars, regals i més regals. Per saber com gestionar la quinzena de desembre i sobretot el cúmul de regals, hem conversat amb la Marta Sas (Reus, 1986). Sas és ambientòloga i, després de treballar com a tècnica ambiental i amb la maternitat entremig, va decantar-se per un món que l’apassiona: els esdeveniments i la sostenibilitat. Aquest desembre ha organitzat diversos tallers per un Nadal conscient amb el Portal.
Llegeix-lo aquí!

7. Entrevista a Adolfo Gómez sobre la criança natural
Defensa la criança natural, la lactància materna, la supressió de les llàgrimes i que els nens no dormin sols. Adolfo Gómez (1957) és neonatòleg a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Treballa amb els nadons fins que compleixen un mes, encara que acaba visitant nens més grans ja que també es dedica a l’alletament. L’any 2010 va publicar ‘El poder de les carícies’, fruit de diversos articles sobre la criança dels nadons. 
Llegeix-lo aquí!

8. Entrevista a l'escriptora Coia Valls
L’empatia està a l’ordre del dia en un moment en què sovint hem oblidat aquest valor, aquesta emoció. L’escriptora reusenca Coia Valls (1960) assegura que l’empatia és una tècnica que es pot aprendre. Valls va sorprendre els lectors amb una novel·la curta, acostumats a les seves novel·les històriques de centenars de pàgines. ‘Si tu m’escoltes’ és un relat de la col·lecció ‘Emocions’ de l’editorial Comanegra. Per encàrrec, l’autor escull l’emoció i escriu el llibre. Coia Valls ha donat vida a John Cavage, un prototip de triomfador americà que es queda sense feina i es veu empès a acceptar un treball de comercial per mantenir la família. A Surtdecasa.cat parlàvem amb ella, qui a més d’escriptora, és mestra d’educació especial i logopeda.
Llegeix-lo aquí!

  • imatge de control 1per1

9. Entrevista a Roba Estesa
“El senyor Ramon ja no empaita les criades”. Amb ‘Descalces’, l’any 2016 van cantar tota una declaració de principis. El grup de música femení del Camp de Tarragona Roba Estesa acaba de publicar el seu segon disc, ‘Desglaç’, que es va presentar el 19 d'abril a la Sala Salamadra de l'Hospitalet de Llobregat. Després de dos anys per festivals i festes majors, el conjunt ha madurat musicalment parlant i han aconseguit, com encertadament titulen una cançó, que la nit sigui seva. Una nit massa masculinitzada encara. A Surtdecasa.cat parlàvem amb Alba Magriñà (Tarragona,1991), la bateria del grup.
Llegeix-lo aquí!

10. Els 10 plats més genuïns del Camp de Tarragona
La gastronomia també és cultura i cada territori compta amb la seva. Uns plats arrelats a la zona que s’han cuinat a foc lent als millors fogons durant generacions i generacions. Al Camp de Tarragona en tenim molts, però us hem seleccionat alguns dels més genuïns.
Llegeix-lo aquí!

A

També et pot interessar