Jump to navigation
El ballarí, coreògraf, director artístic i alma màter del festival és Roberto Olivan. El ballarí expressa com, després d’aquests dotze anys, el festival ha anat creixent i creixent fins convertir-se en un referent internacional. “És un esdeveniment d’arts escèniques que s’ha començat a convertir en una excusa per trobar gent de tot tipus de cultures i nacionalitats que barregen la passió per la vida. Les arts escèniques és la temàtica vital del festival, però t’adones que va molt més enllà que això”, valora Olivan. “És una trobada d’innovació, creativitat, gent, cultures… És una celebració, diria jo”.
El director detalla el bon feedback que està rebent de punts molt allunyats del planeta. “Acabo d’arribar de Honk Kong. M’encantaria ensenyar com la gent parla allí de Deltebre, del nostre festival. Fa poc també vaig estar a Mèxic, on m’han demanat de fer xerrades sobre Deltebre Dansa. Hem passat de ser els raros del poble a passar ràpidament a omplir 910 places en minuts, com va succeir l’any passat”.
Per a Olivan, el reconeixement local també és, naturalment, imprescindible. “El que més m’agrada és escoltar algú del poble que et comenta els espectacles, que et diu que el d’avui li ha agradat més que el d’ahir i per quin motiu... Aleshores t’adones que la gent té un criteri i que comença a entendre. Ha canviat la mirada. Hi ha moltes persones que es demanen les vacances en funció de quan és el festival”, afirma.
El Festival Deltebre Dansa estrena en aquesta tretzena edició, que tindrà lloc del 10 al 23 de juliol, una nova web que recull tota la informació sobre els 15 tallers professionals, els 5 tallers d'iniciació i els 48 espectacles que s’ofereixen.
Més enllà de la formació, la cultura, el dinamisme i l’entreteniment que ofereix, el Deltebre Dansa ha esdevingut també un focus d’estudi. Molts sectors culturals estan posant el seu punt de mira en l’esdeveniment. En aquest sentit, aquest mateix estiu vindrà un equip de professionals “per entendre què ha passat aquí, què ha donat tant d’èxit al festival per poder, potser, implantar-ho a altres llocs”, en paraules d’Olivan. El grup de professionals forma part del SISMO 365, del festival Sismògraf d’Olot, amb l’estratègia de voler observar les dinàmiques del festival ebrenc per intentar millorar el conjunt de les arts escèniques del país. El festival Deltebre Dansa compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). “Estem en molt bona relació amb ells, estan creient moltíssim amb el que està passant aquí. Saben que el sud de Catalunya en general està patint i veure que al lloc més castigat de Catalunya està passant això, els sorprèn i entusiasma”, apunta el director.
Enguany, tal com detalla Olivan, destacarà també la presència d’Akram Khan, un dels creadors contemporanis més aclamats de les arts escèniques. Com a atractiva novetat d’aquesta edició, convé detallar també la celebració, per primera vegada, del Big Dance, un acte que de ben segur cridarà l’atenció de molts. Allà, centenars de ballarins professionals i amateurs de totes les edats, des dels 6 anys fins als més grans, oferiran una gran ball el diumenge 16 de juliol. “Nosaltres hem fet una preparació als que ensenyen als ballarins per a preparar la coreografia, i ells estan organitzant els assajos, però encara és obert a qui vulga participar. A algunes escoles de Deltebre de fet s’està portant a terme com una activitat”, detalla el director. “És molt engrescador. Veus gent de totes les edats ballant amb molta seriositat, amb la dignitat i el respecte que es mereix”.
Enguany tampoc faltarà l’ajuda per qui més ho necessita, amb la celebració de la Nit Solidària i del Circ. El proper 12 de juliol també se celebrarà per segon cop la Nit d’Espais Alternatius del Festival Deltebre Dansa 2017. La programació artística oferirà un total de nou espectacles d’entrada lliure, que es representaran en cinc espais diferents del municipi de Deltebre. Les actuacions són una selecció de diverses disciplines, on els artistes crearan espais únics per apropar la dansa i les Arts Escèniques a tots els públics. Aquesta singular iniciativa aconsegueix traslladar els espectacles fora de la Carpa Deltebre Dansa perquè tinguin lloc a altres espais de Deltebre on no seria habitual imaginar una proposta artística. El resultat és una aposta dinàmica on hi haurà diversos espectacles simultanis però en diferents ubicacions del municipi.
Una novetat d’aquesta edició és que els espectacles ja no seran gratuïts sinó amb entrades de pagament. Però al preu de només cinc euros. “És un preu simbòlic per conscienciar el públic. La cultura s’ha de respectar, es tracta de dignificar-la. Hi ha una preparació molt seriosa per portar a terme el festival. L’ICEC sap que tots aquests anys hem fet el festival gratuïtament, però que ara volem valorar el treball i la cultura. Ens han donat tot el recolzament. Crec que estem creixent en conjunt, en col·lectiu”, afirma Olivan.
Les entrades tenen un cost de 5 euros per persona i nit i donaran accés a tots els espectacles que es representen durant la mateixa nit i al mateix espai. Es poden comprar per Internet a la pàgina web www.deltebredansa.cat i al portal www.ticketea.com, on es demana un registre ràpid al sistema. De la mateixa manera, i com ja s’ha fet els darrers anys, el mateix dia de cada espectacle es posaran a la venda les últimes entrades disponibles per a aquella mateixa nit. Aquestes es podran adquirir, fins que s’esgoten, a partir de les 19 h a la taquilla situada al costat de la Carpa Deltebre Dansa.
Web Festival Deltebre Dansa