Jump to navigation
Els seus orígens es remunten a les barberies afroamericanes, tant pel que fa als centres socials com a les perruqueries, espais on diversos grups d'homes es reunien per cantar aquest tipus de cançons. Temes polifònics – normalment a quatre veus - amb arranjaments basats en acords de sèptima que es resolen seguint el cicle de quintes, melodies i lletres senzilles d'apreciar i una certa sofisticació musical. Aquests són alguns dels trets més significatius d'un estil que va arribar a la cima durant el segle passat i que, actualment, és menys conegut pel públic de massa.
The Hanfris Quartet és un exemple de Barbershop del territori que ha aconseguit creuar l'oceà i travessar fronteres per fer-se un nom a diversos països del món. Nascut el 2009, és un quartet compost pels cantants Juan Bertrand, Jordi Forcadell, Gener Salicrú i Adrià Sivilla que, amb la seva música, ha voltat per Catalunya, Espanya, Andorra, Anglaterra, França, Suècia, Holanda i els Estats Units, i és considerat un dels millors grups d'aquest estil del moment. El 2015 va esdevenir el primer quartet del sud d'Europa a participar en uns Campionats Internacionals de Barbershop a Pittsburgh (EUA) i aquest juliol ho ha tornat a fer, al Barbershop Harmony Society de Las Vegas (EUA).
El pròxim 20 de juliol, la formació farà parada al cicle Solfejant de Cassà de la Selva, a partir de les 22 h al Pati Can Trinxeria, en un espectacle per presentar el seu segon treball 'On air', una proposta que arrenca de l'estil Barbershop i que s'amplia i es projecta de forma dinàmica, alegre i d'alta connexió amb el públic. Rock, estàndards de jazz, swing, musicals, punk, clàssica, bandes sonores, temes en català i peces inèdites que cantaran juntament amb les Anxovetes. Per conèixer una mica més el seu projecte, ens hem reunit amb alguns dels seus membres.
- Per als que encara no us coneixen a casa, com descriuríeu el so de The Hanfris Quartet? La música que fem és principalment d'estil Barbershop o música de barberia. Aquest és un estil de cant a cappella genuïnament nord-americà que precisament va sorgir a les barberies a finals del segle XIX. Aquest estil agafa cançons de tots els gèneres - jazz, blues, rock'n'roll, pop, gospel, clàssica, etc - i les versiona passant-les pel filtre barbershop. Això fa que pels oients sigui una experiència nova però a la vegada molt fàcil d'entrar-hi, ja que són temes que no els són desconeguts.
- Per què el Barbershop? Fa gairebé 8 anys, l'Adrià i en Gener, dos components dels Hanfris, van decidir que volien muntar un grup a cappella i, cercant exemples pel Youtube, van descobrir l'estil barbershop. De seguida, se'n van enamorar i van decidir buscar els altres dos components, en Juan i en Jordi, per completar el quartet. És un estil musical que, quan t'hi endinses, t'atrapa. Animem a tothom que vingui el dijous 20 de juliol al Pati de Can Trinxeria a descobrir-lo i gaudir-ne amb nosaltres!
- Al cicle, presenteu 'ON AIR'. Podríeu parlar-nos-en? 'ON AIR' és el nostre segon àlbum. Aquest disc és un recull de totes les experiències que hem viscut com a grup en els darrers 3 anys. En aquest temps, hem tingut l'ocasió de participar dues vegades als Campionats Internacionals de Barbershop (Pittsburgh 2015 i Las Vegas 2017); hem treballat en musicals com 'Shaking Shakespeare' (dir. Moisès Maicas i Sheila García) i 'Pla vs. Welles' (dir. Pere Solés), on hem conegut altres grups, actors i músics fantàstics; hem pogut fer un tast d'altres estils fora de la música barbershop i, a més, ens ha brindat l'oportunitat de treballar conjuntament amb en Marc Parrot com a productor del disc. En definitiva, 'ON AIR' ha estat el resultat del nostre creixement els darrers tres anys.
- Actualment, sou considerats un dels millors grups del vostre estil. Quines són les claus per arribar en aquest punt? No tenim cap secret amagat. La música de barberia exigeix un entrenament constant, així que en aquest aspecte som molt disciplinats, tant en l'àmbit de grup com individualment. Procurem ser molt constants amb els assajos, estudiar molt a casa i sovint rebem coachings de persones estrangeres amb molta més experiència que nosaltres en aquest estil. A banda de la feina que fem com a grup, també hi ha molt bon rotllo entre nosaltres, i això també es nota quan som dalt de l'escenari.
- La vostra pròxima parada és el cicle, el pròxim 20 de juliol. Per què creus que aquest festival és una proposta interessant?Els cicles com el Solfejant són molt positius perquè donen l'oportunitat al públic de veure moltes formacions musicals diferents dins un mateix festival. A més, el Solfejant en particular és una bona ocasió per poder gaudir d'un espai tan singular com el Pati de Can Trinxeria. Nosaltres en tenim moltes ganes!
Tota la informació sobre els concerts del quartet al seu web.
Concert
20 de juliol a les 22 h
Pati Can Trinxeria, Cassà de la Selva