Hospitalitat - XYZ 2017 - Jaume Vidal

Foto: 

Cedida
Jaume Vidal

La torre de la Carrova i la de Font de Quinto, espais de reflexió sobre els usos turístics del patrimoni

L’activisme social s’alia amb l’art a ‘Hospitalitat’, obra de Jaume Vidal guanyadora del concurs XYZ
Judit Monclús
,
10/07/2017
Arts
“Estem vivint un moment de gran creixement turístic sense massa control. Què passaria si la torre de la Carrova, que és patrimoni de tots, es convertís en hotel?”. L’artista Jaume Vidal (Amposta, 1977) ha passat de la reflexió sobre aquest tema tan punyent a l’acció amb la intenció de despertar consciències sobre una qüestió d’àmplia afectació en els nostres dies. I aquesta acció, traduïda en el projecte ‘Hospitalitat’, s’ha convertit en la proposta guanyadora de la tercera edició del concurs d’art públic i instal·lacions a espais singulars de les Terres de l’Ebre XYZ que impulsa Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre.
"Si el patrimoni és comunitari però no hi podem entrar, què fem?”

“Vaig buscar l’etimologia de la paraula ‘hospitalitat’ i vaig veure que la missió que tenien els templers i els hospitalers era la d’allotjar i donar auxili als peregrins, tot i que després se’ls va conèixer més pel tema bèl·lic. Llavors, també em vaig adonar que aquesta paraula té dues derivacions: una cap a la idea d’‘hospital’, com a lloc on curen, i l’altra, cap a la d’‘allotjament’”, explica Vidal. Per aquest motiu, l’artista va voler anar més enllà i, en relació amb aquest plantejament, va afegir-hi una reflexió sobre els usos turístics del patrimoni intervenint artísticament la torre de la Carrova d’Amposta i la torre de Font de Quinto de Campredó. “Tenim aquestes torres però jo em plantejo si les hem d’habitar o donar-los algun altre ús ja que és quan es mantenen millor. En canvi, els ajuntaments les mantenen tancades perquè es conservin. Si el patrimoni és comunitari però no hi podem entrar, què fem?”, planteja Vidal.

Les reflexions de Vidal al voltant del patrimoni i la saturació turística amb ‘Hospitalitat’ han convertit la torre de la Carrova en allotjament durant onze nits –tots els divendres i dissabtes entre el 15 de juliol i el 15 d’agost, afegint el 24 de juliol i el 14 d’agost– per denunciar què pot passar quan el turisme ho acaba envaint tot. “Què passa quan a Barcelona tots els pisos del barri de Sant Antoni es posen a Airbnb o a Booking.com? Passa que el turisme ens està absorbint. El meu punt de partida és la denúncia i la gota amb què faig vessar el got és el fet de posar la torre de la Carrova a Booking.com”, explica Vidal. I ha sobreeixit ràpid: en només 40 minuts es van completar totes les reserves disponibles. Vidal assenyala que aquesta acció vol recuperar l’ús inicial de la construcció i convidar a la reflexió però no establir-hi un allotjament perpetu perquè seria la manera de perdre’l com a patrimoni. En aquest sentit, posa d’exemple el Parador de Tortosa: “Els de les Terres de l’Ebre no hi anem, l’hem perdut per a sempre. Ara és dels senyors de fora que hi van a passar la nit”.

'Hospitalitat' - XYZ Jaume Vidal 2017

“Aquí hi ha dos tipus d’usuaris: els que viuran l’experiència i els que veuran el cartell quan hi passaran pel costat. Crec que reflexionaran més els que no coneixeran el projecte perquè podran debatre si estan d’acord o no amb aquest nou ús que veuran que s’ha donat a la torre de la Carrova”, diu Vidal. A més, la construcció només s’ha habilitat amb un llit, una tauleta i els elements bàsics per a poder dormir amb la idea també de repensar el luxe i els elements que l’acompanyen per dirimir si realment són necessaris. “Aquí l’usuari es posa a l’altura dels serveis de l’allotjament i no a l’inrevés, com passa en els hotels”, apunta Vidal.

Les reflexions vinculades a l’actualitat segueixen a la segona instal·lació de l’obra ‘Hospitalitat’, la de la torre de la Font de Quinto. En aquest cas, amb la segona accepció del mot. “Mentre creava aquesta peça vaig veure que a Campredó hi havien tret l’última sucursal bancària. Ara passa molt als pobles petits del nostre territori: ens treuen la guarderia, el dispensari mèdic, les oficines bancàries...”. Per això, en la intervenció feta en aquesta altra torre s’hi ha instal·lat un ordinador connectat al web de reserva de visites de l’Institut Català de la Salut. D’aquesta manera, la torre es mantindrà oberta els mateixos dies que la de la Carrova perquè es pugui visitar. “Si l’art ha de funcionar per alguna cosa, ha de ser per fer pensar les persones sobre algun tema. Llances una guspira perquè siguin ells qui l’encenguin”, considera Vidal.

Més informació: 

Reserves per passar una nit a la Torre de la Carrova AQUÍ 

Web Centre d'Art Lo Pati - Amposta

A

També et pot interessar