Activa't
,
2018
Divendres 11 de maig, 19:30h
L'Agrícol
Vilafranca del Penedès

Conferència d'Anna Maria Vilallonga 'Manuel de Pedrolo: l'escriptor de la totalitat'

Anna Maria Villalonga parlarà de 'Manuel de Pedrolo: l'escriptor de la totalitat', amb motiu de la celebració de l’Any Pedrolo, organitzat per la Secció literària de l’Agrícol. Villalonga, és comissària de l’Any Pedrolo, escriptora, crítica literària i professora de la Universitat de Barcelona (Facultat de Filologia, Departament de Filologia Catalana-Secció Literatura).

Manuel de Pedrolo (poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista, traductor) va néixer a l'Aranyó (Segarra) l’any 1918 i va morir a Barcelona el 1990. És un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana. 

L’Any Pedrolo té com a objectiu principal donar a conèixer l’autèntica dimensió de la figura de Manuel de Pedrolo, un dels noms clau de la literatura catalana del segle XX. Per motius diversos, ha estat un autor poc reconegut acadèmicament, eclipsat per una de les seves obres menors, Mecanoscrit del segon origen, i titllat de massa prolífic i “popular”, en el sentit pejoratiu del terme.

Sinopsi: 

Manuel de Pedrolo va ser molt llegit i, tot i que va destacar com a novel·lista, va dominar tots els gèneres (poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig...). Tots li servien per explicar el seu pensament i per a recrear nous mons, que o bé retrataven una societat complexa i reprimida —políticament, sexualment, socialment—, o n'imaginaven una de nova amb unes altres possibilitats, sobretot d'alliberament, personal o col·lectiu. Sense l'obra pedroliana -amb més de 40 anys de creació- no es pot entendre la literatura catalana contemporània. 

A més de ser llegit, Pedrolo va ser "seguit". Manuel de Pedrolo, doncs, va ser un home que molestava, que  transgredia i mantenia una insubornable actitud política; un home d’una coherència exemplar que ens va deixar una obra excepcional.  Hi ha dos temes importantíssims en el seu pensament que van tenir la traducció adient en els seus escrits: l'alliberament de la dona i l'independentisme d'esquerres dels Països Catalans.

Fitxa tècnica: 

Anna Maria Villalonga és autora de dues novel·les del gènere negre —La dona de gris (2014) i El somriure de Darwin (2017), publicats a Llibres del Delicte—, així com de l’assaig Les veus del crim (2013), de l’editorial Alrevés, i de dos reculls de literatura criminal femenina: Elles també maten (2014) i Noves dames del crim (2015), publicats també per Llibres del Delicte. Aquest any, com a novetat editorial, acaba de publicar el recull Contes per a les nits de lluna plena, de l’editorial Apostroph. A la vegada, també és impulsora i autora activa de tres blogs: El racó de l’Annadedicat a la crítica cinematogràfica, El Fil d’Ariadna (II) i A l’ombra del crim, dedicat específicament a la novel·la negra. A més de ser professora a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, Villalonga participa en el projecte EnVeuAlta, una empresa de lectura en veu alta, condueix un club de lectura i col·labora en diverses taules rodones i projectes relacionats amb el món de la novel·la negra, per exemple el projecte Dones i novel·la criminal a Espanya, amb finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat. Enguany ha estat nomenada comissària de l’Any Pedrolo, com a bona coneixedora i estudiosa de l’escriptor segarrenc que és.

Organitza: 

Secció literària de L’Agrícol

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1