Activa't
,
2018
Dissabte 12 de maig, 9:30h
Claustre de Sant Francesc
Vilafranca del Penedès

Paraules al Claustre i + 'Jornada sobre Pere Bohigas'

La jornada dedicada al doctor Pere Bohigas i Balaguer enceta el cicle Paraules al Claustre. Com ja és habitual, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca dóna el tret de sortida al cicle Paraules al Claustre, que tindrà lloc de maig a setembre al claustre de Sant Francesc, amb una jornada dedicada a una persona vinculada a la nostra ciutat reconeguda per la seva saviesa, erudició i mestratge. En aquesta ocasió la figura escollida ha estat la del filòleg i bibliòfil Pere Bohigas i Balaguer (Vilafranca del Penedès, 20 de febrer de 1901–Barcelona, 27 de febrer de 2003). L

Programa: 

La jornada comptarà amb la participació de cinc ponents de reconeguda vàlua intel·lectual i que abordaran diferents aspectes del treball incansable d’aquest eminent erudit. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, presentarà la jornada. A continuació, Joan Solé Bordes, professor de llengua i literatura, estudiós de la història vilafranquina i penedesenca obrirà les ponències amb el títol 'Els anys vilafranquins i l’entorn generacional' on l’historiador vilafranquí ens parlarà de les arrels familiars vilafranquines de Pere Bohigas, l’entorn de la seva generació en els anys de primers joventut i les seves primeres activitats de recerca i estudi en l’entorn penedesenc.

El segon torn de paraula anirà a càrrec de Joana Escobedo, Doctora en Filologia per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la poesia popular catalana del segle XVIII (1992), llicenciada en Filologia romànica (hispàniques) per la Universitat de Barcelona i diplomada per l'Escola de Bibliotecàries (1962) de la Diputació de Barcelona. Amb el títol 'Pere Bohigas: la passió per la lletra en un món de llibres', Joana Escobedo realitzarà un recorregut sumari per la vida intel·lectual del Dr. Pere Bohigas, basada en la biografia i la bibliografia, en gran part conegudes i estudiades pels especialistes en les matèries que conreà, i mediatitzades pel seu protagonista al llarg de converses o a través d'entrevistes destinades a la premsa. Vindrà a ser la mirada distesa, sintètica i serena d'un autor ja consagrat cap a un passat, llarg i alhora recent, que perfila maneres de fer i treballar prou contrastades en el seu acompliment.

La tercera intervenció anirà a càrrec de Lola Badia, professora de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i membre de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres. La seva intervenció 'El mestratge filològic de Pere Bohigas' serà una evocació sentida del mestratge de Pere Bohigas com a codicòleg, intèrpret dels clàssics i historiador de la literatura.

La vessant d’estudiós del folklore anirà a càrrec de l’expert en cultura popular Jan Grau que desgranarà les principals aportacions de Pere Bohigas en el camp de la cultura popular i tradicional, destacant-ne el seu Cançoner Popular de Catalunya.

I per cloure la jornada, la bibliotecària i neta de Pere Bohigas, Núria Fullà Bohigas ens aproparà a la figura més humana i pròxima de Pere Bohigas per la qual cosa ha titulat la seva intervenció amb el títol 'Pere Bohigas, un avi erudit'.

Preu: 

L’assistència la jornada és gratuïta però requereix inscripció prèvia.

Inscripcions: 

Organitza: 

Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1