Música
,
2016
Diumenge 17 d'abril, d'11:30 a 14:30h
Cal Figarot
Vilafranca del Penedès

23è dia del graller: 'Actes de diumenge'

Diumenge és el dia fort de la celebració del Dia del graller amb diverses activitats imprescindibles per a tots els aficionats a la gralla i a la música tradicional.

PROGRAMA:
11:30h | Carrers del centre: Cercavila
Una cercavila a càrrec de totes les colles de grallers que recorrerà els carrers del centre de la vila per anar fins a la plaça de Sant Joan, on hi tindrà lloc el concert d’enguany. Sortirà des de davant de Cal Figarot.

12h | Plaça Sant Joan: Concert del 23è dia del graller
Aquest és l’acte central del Dia del Graller, on les 6 millors colles de grallers del país ens ofereixen les seves millors peces. Per aquest escenari hi passen -i hi han passat- grups com els Grallers de Vilafranca –Colla de Mar, Els Vernets, Grallers de l’Armilla, Els Vinardells, Grallers del Tec, Grallers del Campanar, Grallers de l’Artús, La Flor de Violeta, Grallers de la Canya, Salsa d’Inxa, Els Xerics, Toc de Bacus, Els Xirongu, La Canya d’Or, Ganxets Grallers del Baix Camp, Els Xalocs, Grallers de l’Acord, Els Carreter, Els Quatrevents, Grallers de Vilanova, Escola de Grallers de Sitges, Grallers de Ribes, Grallers Tocaferro, Les Gralles del Baix Penedès, SoNat, Grallers de la Torre, Grallers la Tarota, Els Pelacanyes, Els Gralluts, La Dinapontus, Els Rabassaires - Grallers de Castellbisbal, Grallers de la Malvasia, Els 4 Garrofers, Els Bordons, Bufalodre, Clau de Mar, Els Grallifardeus, Grallers d’Abrera, Grallers de Castelldefels, Els Brillants, Aires de Gralla, Grallers del Bonaire, Grallers de l’Havana Xica, Gratallers i un llarg etcètera... 

A la mitja part del concert | Acte de reconeixement a Jordi Cubillos
El sitgetà Jordi Cubillos i Almiñana rebrà aquest diumenge el reconeixement del 23è dia del graller. Excasteller, exdiable (la pólvora li corre per les venes), animador (lloro) de sessions de quinto, fan del Tintín, dels castells i de les gralles ben tocades... En aquest sentit, és de destacar la seva labor i fal·lera, en el transcurs dels anys 80 i 90, a contractar colles de grallers, de sacs de gemecs i flabiols, etc. per a la Festa Major de Sitges, procurant prioritzar la qualitat dels músics abans que qualsevol altre criteri ni filiació (ni política, ni geogràfica). I també la seva incondicional col·laboració amb la Coordinadora de Grallers de Vilafranca essent, entre altres coses, presentador perpetu del Dia del Graller. Pels seus coneixements festers i per la seva vinculació especial amb la vila, ha estat membre del Consell de Festa Major de Vilafranca del Penedès.

Durant tot el matí | Plaça Sant Joan: XIII Fira de Luthiers
Des de l’11è Dia del Graller, el 2004, i de manera ininterrompuda, se celebra la fira de luthiers, única ocasió anual on es poden trobar els principals constructors d’instruments tradicionals del país i mantenir un contacte directe amb tots ells.

Durant el concert | Plaça Sant Joan: Actuació dels Castellers de Vilafranca
Des del 8è Dia del Graller, l’any 2001, els Castellers 8 de Vilafranca ens ofereixen una diada castellera que es combina entre les actuacions dels diferents grups durant el concert. Aquesta acostuma a ser la primera actuació de la temporada dels verds, amb castells importants tractant-se de l’inici de temporada, havent vist tota la gamma de castells de vuit i, fins i tot, la torre de vuit amb folre i manilles i també l'inèdit 10 de 7.

  • imatge de control 1per1