Arts
,
2016
Del 6 de febrer al 6 de març
Capella de Sant Joan
Vilafranca del Penedès

Essències humanes de Manolo Urbano

El dissabte 6 de febrer, a les 20h, s’inaugurarà a la capella de Sant Joan de Vilafranca l’exposició “Essències humanes” de Manolo Urbano. La inauguració comptarà amb una actuació musical a càrrec del mateix artista presentant el “metal cello”, un instrument de creació pròpia.

Manolo Urbano és un escultor vilafranquí autodidacta que porta més de 25 anys treballant el ferro, tant en la vessant pràctica com artística. És va iniciar en aquesta pràctica amb només 12 anys a partir del taller familiar i des d’aleshores no ha parat de crear peces artesanals i artístiques. Els seus treballs escultòrics abasten des de les formes abstractes i els petits detalls ornamentals, fins a les obres figuratives de gran format. És expert en les línies i formes humanes i els seus treballs s’expressen sobretot amb el buit i el joc que generen les llums i les ombres de les formes escultòriques. A part d’escultor, la seva faceta artística s’estén a les disciplines de la música, el teatre, el clown i la joieria.

Independentment de la mida de les peces, les seves obres destaquen per una curosa atenció en el treball dels detalls i les textures. L’estil del treball en ferro té lleugeres reminiscències a les corrents modernistes quan es tracta de decoracions i ornaments, en les quals es poden trobar arabescs, línies sinuoses i la utilització de formes vegetals que són freqüents en aquesta corrent artística. D’altra banda, en les seves obres s’aprecien reminiscències cubistes pel que fa a les escultures de figures humanes, torsos, contorns i cares. Sobretot es percep la influència de l’avantguarda en la utilització dels espais buits, modelant-los per a crear un efecte de volum invertit. L’artista es serveix dels buits de les escultures per donar forma a la figura, donant importància a les diferents perspectives en la mateixa peça i les ombres que reflecteix. Així mateix, hi ha una ambivalència entre les peces que en ocasions són desenvolupades a través de formes arrodonies i suavitzades atorgant delicadesa a l’escultura, i en d’altres mitjançant línies punyents i anguloses que desperten sensacions inquietants.

Aquesta és la primera exposició individual de l’artista a Vilafranca, i està centrada en el concepte de l’essència humana en el pas del temps, en les diferents èpoques i cultures, l’empremta que deixem, partint del territori més proper a una visió global com és el planeta Terra. Per a l’artista l’objectiu de la seva creació és “ocupar l’espai amb formes, emplenant el buit de la llum i l’ombra.” La mostrà acollirà 13 peces d’entre les quals una desena seran de grans dimensions, i hi trobarem el treball de diversos metalls i materials com el ferro, el coure, el plom o la pedra. El recorregut expositiu començarà al pati de la capella, on s’ubicarà el “Porró” una escultura estretament vinculada amb el territori. A través d’aquestes peces escultòriques escollides per a formar part de l’exposició podrem apreciar la barreja de formes orgàniques que representen la societat en que vivim.

L’exposició romandrà oberta al públic fins el 6 de març.

Horaris: de dimecres a dissabtes de 17 a 20h i diumenges i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h.

  • imatge de control 1per1