AGENDA
Arts
2017
Del 8 d'abril al 20 de maig
  • Vilafranca del Penedès
Galeria Sicart

Exposició 'Estructures del coneixement', d'Antonia del Río

'Estructures del coneixement' és un recorregut per diferents projectes d’Antònia del Río que aborden la temàtica de la construcció de la memòria i el discurs en àmbits institucionals. La nota de l'exposició ho explica així: "Sabem que el que es mostra d’una cultura d’una època és ja el resultat d’una selecció. Segons Jean –Yves Jouannais, la posteritat i els seus mecanismes són un gran misteri. Cóm es forgen o es forcen les incorporacions a la memòria, se’ns respon que la qüestió de la certesa es planteja fins i tot en el cas de coses que existeixen realment. El treball de l’Antònia desvetlla aquests processos i ens convida a qüestionar-los".

La peça que obre l'exposició és Aliment discursiu teòric, projecte significatiu en la relació de l'artista i la galeria, ja que amb aquesta obra Antònia del Río va ser seleccionada el 2013 per participar en el projecte Matèria primera en què la galeria convocava a "artistes que treballen per mostrar propostes, idees o projectes innovadors que permetin seguir avançant en temps de crisi i obrir noves vies dins de l'art contemporani amb projecció de futur". Aliment discursiu teòric és una obra en procés on s’inclouen les cites que l’artista selecciona de diverses lectures que són clau en el procés creatiu.

Per l’exposició, es presenta una selecció de cites que connecten amb aquesta recerca –les estructures del coneixement– i que fan referència directa a les peces que s’hi exposen, obres dels projectes La biblioteca absent, Esporgats, etc. El projecte La biblioteca absent, s’inicià el 2010 amb la beca de producció artística Fundació Suñol en col·laboració amb el Màster Produccions artístiques i recerca de la Universitat de Barcelona. A l’exposició es podrà veure obra inèdita del projecte. A més de l’obra més recent, una sèrie del 2017 que consisteix en 12 dibuixos de façanes de biblioteques fets a partir de la cerca a Google: “Biblioteca Nacional de” que dóna títol a la sèrie. És curiós veure el llistat que el cercador dóna per defecte, tenint en compte la correspondència català-castellà. Entre aquests dibuixos i les obres anteriors, s’estableix una relació entre el contenidor i el contingut, la biblioteca i els llibres, contenidors de la memòria del món i el seu magatzem. Alhora que es genera una paradoxa, el lloc on anar a buscar el coneixement, amb la biblioteca com a símbol, ara substituït pels cercadors a Internet.

El projecte Esporgats té també una llarga trajectòria. A l’exposició es posen en diàleg qüestions al voltant de la gestió del coneixement, que aquest projecte aborda des de la pràctica de l’esporgada que es fa a les biblioteques públiques i que consisteix en la retirada de llibres i documents del catàleg. Esporgar (podar) vol dir netejar, escollir. Netejar (una planta) de les branques inútils o supèrflues. Una eina de control de la vegetació que funciona com a metàfora en la gestió del coneixement i la memòria.

L’exposició anirà acompanyada dels llibres d’artista que fins ara ha editat Antònia del Río.

Més informació: 

Et pot interessar

Dissabte 10 de març, 19h
Vilafranca del Penedès
Diumenge 25 de febrer, 19h
Vilafranca del Penedès
Dimarts 27 de febrer, 20:30h
Vilafranca del Penedès
'Adoptar, la millor solució'
Diumenge 25 de febrer, 11h
Sitges
Diumenge 8 d'abril, 10:30h
Vilafranca del Penedès
Del 7 d'octubre al 28 de febrer
Santa Margarida i els Monjos
Diumenge 8 d'abril, 12h
Vilafranca del Penedès
Festa de la Gent Gran
Dissabte 3 de març, 17h
Sant Pere de Ribes