AGENDA
Arts
2015
Del 27 de novembre al 27 de desembre
  • Vilafranca del Penedès
Sala dels Trinitaris

Josep Massana: Interaccions en el mur

La Sala dels Trinitaris acull la instal·lació de l’escultor penedesenc Josep Massana Interaccions en el mur. Aquesta mostra es presenta com un projecte que pretén visualitzar i entendre la relació de protecció de la capital sobre la comarca a través de la barraca de vinya com a metàfora. Josep Massana, nascut el 1957 a Sant Pau d’Ordal, és un escultor iniciat en el taller d’ebenisteria familiar. Durant els anys 1974 i 1975 s’inicià en el món de la talla, a càrrec de l’interiorista i tallista Pere Puig, qui l’introduí en el dibuix i l’escultura en fusta. Aquest fou el punt de partida de la seva investigació autodidacta en l’escultura clàssica, que ben aviat evolucionà en les formes i volums fins arribar a l’abstracció. La seva activitat artística rep les primeres influències dels escultors del segle XX, Constantin Brancusi, Jean Arp i Henry Moore. A finals dels anys 80 coneix l’escultor basc Nèstor Basterretxea, qui li farà descobrir l’escultura de l’escola basca d’Oteiza, Ugarte, Mendiburu i Chillida, entre d’altres. Aquest contacte impulsa a Josep Massana cap a l’assoliment d’un llenguatge propi.

Des d’aleshores ha treballat en galeries de Barcelona, Girona, San Sebastian, Madrid, Astúries, i ha exposat en diverses fires d’art nacionals i internacionals. En la seva obra és molt present el seu interès per les marques i signes del paisatge del territori de l’Alt Penedès, concepte que plasma en moltes de les seves peces. El seu treball com a creador es caracteritza per un llenguatge propi molt vinculat a la terra. L’entorn rural del territori on viu i té ubicat el seu taller influeixen en el seu treball com a escultor i en la seva manera de viure.

Josep Massana fa temps que investiga aquest paisatge en el qual troba constantment formes geomètriques, i conseqüentment pretén comparar les geometries del paisatge amb les geometries del seu llenguatge escultòric. El conjunt expositiu protagonitzat per la instal·lació central de la barraca té com a objectiu la participació social, que s’expressa en les fotografies i en les opinions dels visitants que podran escriure i dibuixar en les parets exteriors de la barraca sobre el seu concepte de comarca i capital.

D’aquesta manera el públic s’introduirà en l’obra d’art, podent participar activament en el projecte artístic. Aquesta mostra es presenta a la Sala d’Exposicions dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès, en el marc de la programació anual d’Arts Visuals presentada pel Servei de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, i compta amb la col·laboració del fotògraf Pere Pascual. L’exposició romandrà oberta fins al 27 de desembre en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h i dissabtes, diumenges i festius de 18 a 20h. Malgrat tot, l’exposició es veurà interrompuda durant els dies 19 i 20 de desembre per motius electorals i la sala romandrà tancada al públic els dies 24, 25 i 26 de desembre.

Et pot interessar

Dissabte 24 de febrer, 19h
Vilafranca del Penedès
Dimarts 27 de febrer, 20:30h
Vilafranca del Penedès
Diumenge 25 de febrer, 19h
Vilafranca del Penedès
Del 7 d'octubre al 28 de febrer
Santa Margarida i els Monjos
Del 17 de febre al 28 d'abril
Vulpellac
Diumenge 8 d'abril, 12h
Vilafranca del Penedès
Diumenge 8 d'abril, 10:30h
Vilafranca del Penedès
FITA90
Del 27 d'octubre al 25 de febrer
Girona