Espectacles
,
2015
Divendres 18 de desembre, 21h
Teatre Municipal Cal Bolet
Vilafranca del Penedès

L’avar de Molière Cia Pelmànec

L’avarícia defineix Harpagon. Usurer i especulador, sense amics, ningú no estima aquest vell. El seu desig per Marina, una joveneta encisadora, amb qui es vol casar malgrat la seva pobresa, el farà encara més menyspreable i patètic davant la seva família. Sobretot quan descobreix que la seva pretendent està ja compromesa amb el seu fill Cleant. Però tot passa a un segon terme quan el vell se n’adona que algú li ha robat la seva caixa amb tots els seus diners. I el principal sospitós és Valeri, un jove criat que ha entrat al seu servei per festejar secretament Elisa, la jove filla del vell avar, a la que vol casar amb un noble ric per aconseguir una bona dot. La comèdia està servida.

Ah, encara no! Un petit detall: aquí l’or no té cap vàlua perquè els personatges, tots, són aixetes, tubs, i objectes d’aigua en general, i la riquesa que anhela de manera malaltissa Harpagon, l’aigua… Les comèdies de Molière eren una crítica de la societat del seu temps. En el cas que ens ocupa, el de L’avar, hem de dir que Harpagon és més que un avar, és un usurer. Però també és dèspota i sàtir. Per a ell, el plaer es redueix als diners. Malgrat la distància de quasi 250 anys, aquest personatge amoral continua sent plenament vigent.

La Companyia Pelmànec és la plataforma creativa de Miquel Gallardo, actor, manipulador i dramaturg amb més de 20 anys de carrera. Va ser creada el 2009 per estrenar el seu primer espectacle en solitari: Don Juan. Memoria amarga de mí, que ja vam poder veure a Cal Bolet. L’any passat va recuperar L’avar de Molière, una obra creada per ell mateix juntament amb Olivier Benoit, Jordi Bertran i Eva Hibernia i que van estrenar l’any 2000. És una hilarant adaptació per teatre d’objectes del clàssic francès, que ha voltat per tot el món de la mà de Tàbola Rassa i que ha guanyat un munt de premis. Aprofitant el 15è aniversari de la seva estrena, Miquel Gallardo reestrena l’obra, renovant-la, però mantenint el seu esperit crític i esbojarrat.

FITXA ARTÍSTICA
Direcció Olivier Benoit i Miquel Gallardo
Idea original Jordi Bertran
Concepció Miquel Gallardo, Olivier Benoit i Jordi Bertran
Adaptació del text Eva Hibernia, Olivier Benoit i Miquel Gallardo
Interpretació Miquel Gallardo i Miquel Nevado

Per saber-ne més! Després de l’espectacle tertúlia amb Miquel Gallardo i Miquel Nevado. Anirà acompanyada d’una copa de vi gentilesa de Bodegues Pinord.

Preus entrades: 14,00 € anticipada, 16,00 € a taquilla

  • imatge de control 1per1