Menjar i beure
,
2016
Dissabte 4 de juny, 20h
Plaça Pallissa Roja
Sant Quintí de Mediona

La quintinada gastronòmica

En l’immens treball de camp, poble a poble, que va efectuar Joan Amades per elaborar el Costumari Català, va anar recopilant moltes receptes de cuina tradicional d’arreu del país, però moltes d'elles van ser recollides en el mateix Sant Quinti de Mediona i també en d’altres punts del Penedès. Aquestes receptes són les veritables menges populars i tradicionals que s’han anat perdent o adulterant al llarg dels darrers vuitanta anys i, amb La Quintinada, Sant Quintí vol que el municipi esdevingui el lloc per excel·lència per recuperar i degustar aquests plats fets de la manera en què ho cuinaven els nostres avantpassats. D’aquesta manera, La Quintinada és una mostra gastronòmica d’aquests plats i productes de la Cuina Amades, amb l’objectiu que estiguin disponibles tot l’any en la restauració i en el comerç local, cadascú segons la seva especialitat, com un veritable signe d’identitat i singularitat. Enguany, doncs, se celebra la segona edició d’aquesta mostra que va tenir un notable èxit l’any anterior, tot i que només es va fer en clau local.

Però vista l’excel•lent acceptació, aquest any s’ha donat difusió de La Quintinada a tot el territori penedesenc i s’espera que els que s’animin a visitar Sant Quintí dissabte 4 de juny puguin degustar més d’una quinzena de plats de la Cuina Amades i d’arrel popular i tradicional. En la mostra no hi faltaran tampoc els productes de la terra elaborats a Sant Quintí, i ja citats per l’Amades, com ara l’embotit fet com toca, els carquinyolis, la ratafia.... i el vi i el cava, és clar. Així, es podran degustar plats del receptari Amades com el pollastre amb anxoves i olives, la truita de ceba i tomàquet, les faves amb medallons de botifarra negra, la sopa torrada amb mandonguilles, l’escarolada de xató, l’arengada amb ceba, els cargols picants i dolços, i molts d’altres.

Seran dotze expositors, en un entorn acollidor com és la plaça de la Pallissa Roja que, a partir de les 20h del vespre faran, de ben segur, les delícies dels assistents. Per amenitzar-ho tot plegat, i a partir de les 22h, actuarà el grup musical Cul de Sac, a ritme de masurca, xotis o polca, entre molts d’altres, pel que, a banda de sopar, els assistents també podran ballar fins que vulguin.