Arts
,
2016
Diumenge, 18 de setembre, 18h
Torre Blava
Vilanova i la Geltrú

Portes Obertes a la Torre Blava - Espai Guinovart

En motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, la Torre Blava fa una jornada de portes obertes. La torre va ser construïda el darrer terç del segle XIX com a element defensiu per protegir el barri de Baix-a-mar de possibles atacs, per mar o per terra, de tropes carlines o de bandolers, i és l'única que es conserva de les tres que hi havia a línia de la costa.

Josep Guinovart va convertir l'antiga torre de vigilància del passeig Marítim en un espai d'homenatge a la gent del mar i a la mateixa mar. Complementàriament a aquesta obra, l'artista havia creat alguns anys abans una instal·lació semblant dedicada a la terra a la localitat d'Agramunt.

La torre, d'estructura circular, està formada per tres pisos i el terrat. Cada una de les plantes està decorada amb elements relacionats amb l'univers marí.

A la primera planta Guinovart fa una reinterpretació de les llegendes de pirates i naufragis, que tenen com a escenari la comarca i els penya-segats del Garraf, i altres fets que s'han conservat fins als nostres dies gràcies a la memòria popular.

La segona planta, a través de cordes, nusos mariners i jocs de miralls, representa l'esforç i la duresa del treball dels pescadors i mariners.

La tercera planta està dedicada a alguns dels artistes que han tingut com a font d'inspiració el mar.
Una escala de cargol dóna accés al terrat. Guinovart convida els visitants a gaudir del mar, del passeig Marítim i del far de Vilanova. Un penell en forma de vaixell amb gravats de les constel·lacions marines corona la Torre Blava.