Most

Foto: 

Cedida
'Wine calling' de Bruno Sauvard

Els 5 imperdibles del MOST

Del 7 al 17 de novembre torna el Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava al Penedès
Surtdecasa Penedès
,
05/11/2019
Arts
El Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i el Cine Club Vilafranca, un dels més veterans i actius de Catalunya, organitzen del 7 al 17 de novembre el Most Festival, un esdeveniment arrelat al territori i una finestra al món que recull la millor producció audiovisual relacionada amb la cultura de la vinya, el vi i el cava. Així, el festival brinda pel bon cinema amb la projecció de pel·lícules de grans directors no estrenades comercialment. Un festival que us permetrà entrar als cellers, recórrer les vinyes i gaudir de les millors peces audiovisuals de la cultura que envolta el món del vi i el cava. Us hem destacat què és el que no us podeu perdre de l'edició d'enguany.

1. Tastar Galícia amb els ulls i amb el nas
El 2019 és el torn de (re)descobrir Galícia, el país convidat pel Most Festival en la seva novena edició. La riquesa cultural celta desplega els seus atractius per cinemes i espais de tast del Most i culmina el darrer diumenge amb un àpat al carrer amb els més típic de la gastronomia gallega. Xoán Cannas, sommelier de referència a la seva terra natal, és l’encarregat de desvetllar-nos els valors dels diferents terroirs de vinyes i vins de Galícia amb un tast de vins imprescindible. Ana Domínguez i Ángel Rueda, els directors de la Mostra de Cinema Periférico d’A Coruña, celebraran amb nosaltres els seus 10 anys de vida amb un concentrat de curtmetratges de cineastes gallegs que interpreten el més profund de les arrels del seu país amb un llenguatge cinematogràfic atrevit. Els realitzadors Oliver Laxe i Diana Toucedo són els ambaixadors del nou cinema gallec, amb la projecció de les pel·lícules 'O que arde' i 'Trinta lumes'. La riquesa de la cultura del vi gallec també es posarà de manifest a la secció Collita, amb l’estrena del darrer documental de Pablo Alonso González. Finalment, un gran àpat popular al carrer permetrà gaudir dels plaers de la gastronomia de Galícia, moment ideal per a un brindis de comiat al darrer dia de festival amb els seus millors vins.
 


 ‘La Hija de un ladrón‘, òpera prima de Belén Funes​

2. Les millors preestrenes
I pel que fa a les pel·lícules que es podran veure al Most en exclusiva, trobem ‘Especiales‘ d’Olivier Nakache i Éric Toledano -directors d’'Intocable'-que inaugura el festival el  7 de novembre. El film, protagonitzat per Vincent Cassel i Reda Kateb, va rebre el Premi del Públic a la passada edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià amb la major puntuació que mai havia rebut una pel·lícula per part dels espectadors. La cloenda del dia 17 serà amb ‘La Hija de un ladrón‘, òpera prima de Belén Funes, protagonitzada per Eduard Fernández i Greta Fernández, Premi Concha de Plata al darrer Festival de Sant Sebastià per la seva interpretació. Precisament l’actriu Greta Fernández serà al festival dissabte dia 16 (a Cal Bolet, 18h amb entrada gratuïta) on farà un ‘Q&A’ amb el públic, i l’endemà diumenge a la cloenda. La secció Gran Reserva ens duu novament Hirokazu Koreeda. El cineasta japonès presenta ‘La Verité‘, protagonitzada per Juliette Binoche, Catherine Deneuve i Ethan Hawke. Destacar també que l’actriu Assumpta Serna i el director Ventura Pons rebran els premis honorífics a la seva trajectòria cinematogràfica.
 

  • imatge de control 1per1


'La llarga espera' de Blai Carda

3. Els millors documentals sobre el món del vi
La secció Collita és la que apunta a l'essència del festival, a la cultura del vi, a les noves maneres de cultivar la vinya. Aquesta secció ens mostra els millors documentals sobre el món del vi del territori i del món. Una finestra per poder entendre des de les experiències concretes com és la vida que envolta aquest sector. En concret, 37 peces audiovisuals que sumen un total de 904 minuts sobre la vinya, el vi i el cava procedents de nou països -Argentina, Bèlgica, Brasil, Espanya, Estats Units, França, Itàlia, Portugal i Suïssa-. Enguany més del 40% dels projectes seleccionats provenen de l’estranger, un 43% prové del talent català, un 29% de treballs penedesencs i el 16% restant. Dir també que enguany la secció Brot creix amb una selecció de 36 curtmetratges catalans i espanyols de gèneres i temàtiques diverses que es projectaran en quatre sessions al Teatre Municipal Cal Bolet de Vilafranca del Penedès.
 



4. Els tastos més destacats
Pel que fa als tastos, volem destacar el que farà Marie-Thérèse Chappaz, la dama del vi suís, dissabte 9 de novembre. Considerada icona dels vins de qualitat de suïssa, Marie-Thérèse Chappaz torna al Most per dedicar una sessió de tast als seus vins qualificats amb segell biodinàmic Demeter des de 2003 i considerats com a referència indiscutible arreu del món. Quant a vins de varietats PIWI, dimarts 12 de novembre, s'ha programat un tast a càrrec de Sergi de Lamo, director del VITEC -el Parc Tecnològic del Vi de Falset- per descobrir el vi que surt de les varietats resistents a les plagues que anirà de la mà del documental 'Vitis Prohibita'. Canvi climàtic, respecte per la naturalesa, sostenibilitat, innovació i recerca científica es donen la mà en els vins elaborats de varietats resistents a les plagues i principals malalties de la vinya. Els vins de Jerez seran protagonistes dijous 14 de novembre, de la mà de María García González, enòloga del grup González Byass, enguany el Most torna a donar l’oportunitat de tastar i (re)descobrir els secrets dels mítics vins generosos de Jerez. I finalment, el 16 de novembre serà el torn dels vins de Galícia amb un tast a càrrec del sommelier Xoán Cannas, Nas d’Or 2004 i director de l’Instituto Galego do Viño, que permetrà descobrir la gran diversitat vitícola dels vins de les terres gallegues.
 


Un dels tastos en un celler particular

5. Els cellers i els pobles obren les portes al cinema
Els cellers obren les portes al Most per acollir una jornada ben especial a casa seva; l’harmonia perfecta entre l’enoturisme i el cinema del vi. D'altra banda, el festival s’escampa i arriba també als pobles amb més ganes de cinema de la vinya i el vi. El dissabte 16 de novembre, al Pati del Vinseum, el popular músic Miqui Puig portarà les seves inconfusibles i eclèctiques sessions carregades de funk, soul, disco i pop a la fi de la festa del MOST, la Nit del Vi/nil. A més el festival oferirà quatre tastos d’excepció a la Capella del Vinseum relacionats amb quatre pel·lícules de la secció Collita que portaran vins eco i biodinàmics de Suïssa; vins de Xerès, vins de raïms piwi de França i Catalunya; vins de les diferents D.O. de Galícia, i un tast especial per als joves que s’estimen els vins i les sèries amb Joves + sèries=3, un maridatge que promet moltes sorpreses.

Més informació: 

A

També et pot interessar