Foto: 

Goretti Martínez
El pati de la Capella de Sant Joan serà un dels llocs on hi haurà taller

Guia pràctica pel Big Draw a Vilafranca

Uns quants consells per passar-s’ho bé amb una iniciativa que s’està estenent com una taca d’oli
Goretti Martínez
,
16/10/2017
Arts
El Big Draw arriba per segon any consecutiu a Vilafranca del Penedès. Després d’una primera edició que va comptar amb una participació altíssima, els principals impulsors de la iniciativa a la capital de l’Alt Penedès, els il·lustradors, han introduït algunes novetats organitzatives. Aquí us oferim una guia pràctica amb uns quants consells perquè us ho passeu d’allò més bé tot fent volar la imaginació a través del dibuix.

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha propiciat, amb la participació i complicitat de diferents col·lectius que tenen com a eina de treball i d’expressió artística el dibuix i la il·lustració, la participació de la ciutat en aquest esdeveniment internacional. The Big Draw Festival va néixer a principis dels 2000 a Londres com a festa del dibuix. La iniciativa s’ha anat estenent com un taca d’oli. Ara és el més gran festival de dibuix del món i es nodreix de les iniciatives que van sorgint arreu del món. Artistes, il·lustradors, arquitectes i dissenyadors, entre altres, proposen tallers divertits per a tothom qui vulgui experimentar de manera lliure, espontània i gratuïta en el món del dibuix. L’organització de The Big Draw explica que “quan dibuixem, ens permetem l’oportunitat de reduir la velocitat i apreciar com funciona el món visual”. “Mitjançant el desenvolupament d’aquesta habilitat guanyem una comprensió més profunda del nostre entorn i aprenem un idioma veritablement universal”.

Enguany, a Vilafranca, el Big Draw se celebra aquest dissabte 21 d’octubre de 17:30 a 20h. S’allarga una hora respecte l’any passat perquè en l’edició anterior va ser a última hora quan estava més animat. Els col·lectius participants són: l’Escola Municipal Arsenal, el Col·lectiu Gargot, el Zig-Zag Centre d’Expressió Artística i les Matinals de Dibuix Domèstic. Aquests quatre col·lectius han escollit diferents espais de la ciutat i diverses tècniques de dibuix i il·lustració participativa en format de taller per tal que tothom que ho desitgi s’acosti i participi en aquesta gran festa del dibuix. En total seran 6 tallers gratuïts adreçats a totes les persones que vulguin experimentar de manera lliure, espontània i gratuïta el món del dibuix. Abans de descriure els tallers, els consells que us havíem promès.

- Fora vergonya: no cal ser un crac del dibuix i ens ha d’importar un pebrot el que ens imaginem que poden pensar els altres.
- Fora límits: els nens petits no tenen límits i dibuixen mil vegades millor que els grans. Deixem-nos portar!
- Convencions? Per què?: si un gos és rosa, un arbre lila i una casa rodona, no passa absolutament res; ja seguim prou convencions a la nostra vida quotidiana.
- No us perdeu cap dels tallers: els tallers estan pensats per grans artistes que us ajudaran en tot el que convingui i val la pena fer-los tots.
- Compartir el moment: el Big Draw és una bona experiència per compartir en família o amb els amics. Potser descobriu algun artista allà on no l’esperàveu...

I, ara sí, els tallers que estan preparats són aquests:

1. Traços vius (Carrer Galzeran). A càrrec de Marta R. Peribàñez i Neritza Pinillos de les Matinals de Dibuix Domèstic.
Descripció: Dibuixem juntes? Mentre el teu dit dibuixa sobre la meva esquena, jo dibuixo sobre el paper, i les converses amb la línia emprenen camins que desconeixem. Els nostres traços estan vius! Emergeixen dels nostres cossos i es desvetllen sota el negre de la tinta.  Tu i jo estem aquí, junts, vius, compartint aquest moment. Dibuixant-nos!

2. Des-carats: els canviaràs la cara (Plaça Jaume I). A càrrec de Muntsa González Gargot Col·lectiu d’Il·lustradors del Penedès
Descripció: Aquest taller es centra el lema proposat pel Big Draw en aquesta edició i és un exemple molt efectiu de dibuix en moviment. Es tracta d’una làmina plegada a partir d’un complex disseny d’enginyeria de paper on podem obtenir fins a quatre imatges seqüenciades que a través d’uns senzills moviments passen d’una a l’altre simulant l’animació .El plantejament del taller pretén redescobrir els efectes teatrals i de l’il·lusionisme tradicionals com el Zoòtrop, la Llanterna Màgica, les Ombres Xineses, etc.

3. I love drawing (pati de la Capella de Sant Joan). A càrrec de l’Arsenal Escola Municipal d’Art
Descripció: La proposta es basa en dibuixar i animar cors. Dibuixarem i interpretarem emocions amb un taller de dibuix de cors estampats, lineals, tacats, tramats, rugosos, plens, buits, grans, petits, de color, negres, blancs, volumètrics, plans... En definitiva cors que bateguen, es mouen, creixen i viuen...Un cop fet el taller tothom es podrà endur el dibuix del seu cor, ja sigui en format paper, volumètric o digital i portar-lo a “viure” allà on vagi. Així es reforçarà la idea de compartir el dibuix i fer viure les línies.

4. Pop up (Palau Baltà). A càrrec d’Anna Mongay i Eva Sans de  Gargot Col·lectiu d’Il·lustradors del Penedès
Descripció: El taller proposa que els participants dibuixin  el que veuen en un tros de paper que després s’enganxarà a una cartolina preparada que a l’obrir-la s’obri farà que el dibuix quedi en relleu. Els participants miraran l’espai a través d’uns cartrons foradats que els limitarà la visió i hauran de dibuixar el que veuen a través d’aquest forat.

5. Creant ocells (Plaça de Santa Maria). A càrrec de Zig-Zag, Centre d’Expressió Artística
Descripció: La proposta és fer un taller relacionat amb el dibuix buscant la creativitat i la part plàstica. El tema seran els ocells:  primer observar i contemplar... Seguidament dibuixarem i crearem cadascú la seva pròpia au. Imaginació i espontaneïtat dibuixant amb volum, becs llargs, potes primes...posant plomatge cromàtic de colors, i ales grans....a veure si poden volar!

6. Camí de colors (Plaça de la Vila). A càrrec de Rebeca Menchón del Gargot Col·lectiu d’Il·lustradors del Penedès.
Descripció: Es tracta d’un taller d’experimentació on s’haurà de dibuixar línies amb cola líquida i a on desprès s’hi adherirà la sal escampada per tota la superfície. Això farà que la pintura camini pels traçats mentre la sal es tenyeix de colors donant vida al dibuix. Els cristalls de sal absorbiran l’aigua i el pigment de l’aquarel·la líquida fent que els colors es barregin creant-ne de nous i creant efectes visuals molt bonics.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar